Konzumácia surovej stravy, známej aj pod pojmom raw, je už dlhšie obdobie trendom. Ľudia, ktorí sa takto stravujú, veria, že čím menej tepelne upraveného jedla konzumujú, tým lepšie robia pre svoje telo.
"Nie všetky potraviny sú výživnejšie, keď sa konzumujú v surovom stave. Niektoré druhy zeleniny sú výživnejšie, keď sú varené," vysvetľuje na portáli The Conversation vedkyňa Laura Brownová, ktorá sa venuje výžive, potravinám a zdravotným vedám na Teesside University v Anglicku.
Na základe odborných štúdií vytvorila zoznam deviatich druhov zeleniny, ktoré sú zdravšie po tepelnej úprave.
1. Mrkva
"Varená mrkva obsahuje viac beta-karoténu ako surová. Práve karotenoid telo neskôr premieňa na vitamín A. Tento vitamín rozpustný v tukoch podporuje rast kostí, zrak a imunitný systém," vysvetľuje Brownová.
Výskum tiež ukázal, že varenie mrkvy so šupkou viac ako zdvojnásobuje jej antioxidačné účinky. Odborníčka na výživu preto odporúča mrkvu najprv uvariť, až potom nakrájať. Zabránite tak úniku živín do vody na varenie.