Počas leta sme menej hladní. Pohľad na tanier s teplým jedlom sa nám už nezdá taký príťažlivý a nikto sa nehašterí pre posledný kúsok pizze.
Existuje viacero teórií, čo tento stav zapríčiňuje. Niektorí experti hovoria, že počas zimy, keď je menej svetla, naše telo prirodzene túži po jedle, aby si ho uložilo do zásob. Jednoducho sa bojí, že ho už viac nedostane.
Iní sa prikláňajú zase k verzii, že počas zimy sa telo musí viac snažiť, lebo bojuje s chladom, preto je aj viac hladné.
Či už je to tak, alebo onak, odborníci upozorňujú, že ani počas letných horúčav by sme nemali skĺznuť k nesprávnym stravovacím návykom.
„Stravovanie by aj počas letného obdobia, rovnako ako počas celého roka, malo byť vyvážené a pestré. So zaradením potravín zo všetkých potravinových skupín pre zabezpečenie adekvátneho príjmu energie, hlavných živín a tiež vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov,“ vysvetľuje pre SME Petronela Forišek Paulová, nutričná terapeutka z nutričnej poradne NellaVita.
V texte sa dočítate:
- Aké potraviny by nemali chýbať ani počas leta na našom jedálnom lístku.
- Ktorým potravinám by sme sa mali vyhýbať.
- Ako urobiť grilovanie zdravším, prečo by sme nemali jesť spálené časti.
- Ako by mali vyzerať ideálne raňajky, obed a večera počas leta.
- Prečo nie je dobré pri vysokých teplotách jesť až večer.
Leto? Ideálne obdobie na jedenie ovocia
Keďže nám cez leto chutí menej, prirodzene uprednostňujeme menšie porcie ľahších jedál. Nutričná terapeutka upozorňuje, že aj keď nejeme veľa, strava by mala byť pestrá.