Príprava jedla má niekoľko fáz. Od vymyslenia pokrmu, nákupu potravín a samotného varenia zahŕňa aj spracovanie surovín. Teda čistenie, šúpanie a krájanie. No málokto sa zamyslí, či treba zbaviť šupky všetky druhy zeleniny či ovocia.
Niektorí ľudia tak robia automaticky bez ohľadu na to, akým spôsobom budú surovinu pripravovať. Nepremýšľajú nad tým. Automaticky chytia do ruky škrabku.
Medzi časté argumenty podporujúce šúpanie patrí tvrdenie, že ovocie a zelenina z obchodu obsahujú na povrchu nebezpečné pesticídy. A práve šúpaním sa ich dá ľahko a rýchlo zbaviť.
Na druhej strane, nutriční odborníci upozorňujú, že šúpanie zeleniny je stratou času, peňazí a tiež vlákniny a živín. A každý rok ním vyprodukujete tony zbytočného odpadu. Tie končia v horšom prípade na skládkach, v lepšom v komposte.
Je to len zbytočný zlozvyk alebo má šúpanie ovocia a zeleniny svoje opodstatnenie?
V texte sa dočítate:
- Či je nelogické, že ovocie a zeleninu šúpeme.
- Ktoré druhy zeleniny a ovocia by sme mali šúpať a pri ktorých to nie je potrebné.
- Koľko vitamínov sa ukrýva v šupkách.
- Prečo nadmerné množstvo šupiek ovplyvňuje aj životné prostredie.
- Ako sa dajú šupky využiť pri varení.
- Či sa na šupkách môžu nachádzať nebezpečné pesticídy alebo je to iba mýtus.