BRATISLAVA. Dvadsať percent Slovákov trpí neznášanlivosťou mliečneho cukru a zažíva problémy po konzumácii mlieka. O tomto probléme prevláda minimálna informovanosť, a preto na Slovensku vzniklo nové združenie Intolerancia laktózy. "Aby sa situácia zmenila, aby sa ľudia o svojom probléme dozvedeli a aby naň našli riešenie," uviedol pre TASR predseda združenia Rastislav Stolárik.
"Za najdôležitejšiu teraz považujeme informovať ľudí, ktorí problémom trpia. Je ich veľmi veľa a najčastejšie sami nevedia, že ich nepríjemnosti spôsobuje práve mlieko," povedal Stolárik. Združenie chce tiež zabezpečiť, aby ľudia postihnutí intoleranciou laktózy nemuseli svoj problém vysvetľovať v každom reštauračnom zariadení či na návšteve. "Musia sa totiž zaujímať o zloženie jedál, aby zistili, či si ich môžu dopriať," priblížil. Upozornil, že laktóza sa do mnohých hotových potravín či liekov umelo pridáva.
Intolerancia laktózy je stav, pri ktorom ľudské telo neprodukuje enzým laktáza v dostatočnom množstve. Telo tak nemôže štiepiť laktózu. Ide o zložený mliečny cukor, ktorý v prípade, že sa dostane do hrubého čreva, spôsobuje ľudom ťažkosti nadúvanie, kŕče či hnačky. Počet ľudí trpiacich intoleranciou laktózy sa v rôznych regiónoch líši a súvisí s evolúciou, klimatickými podmienkami a ďalšími faktormi. Intolerancia laktózy sa nesmie zamieňať s alergiou na mliečne bielkoviny, ktorou trpí výrazne nižšie percento populácie.
"Existuje viacero spôsobov, ako diagnostikovať intoleranciu laktózy, napríklad z analýzy dychu či krvi, dostatočne spoľahlivý test sa však môže vykonať aj doma," vysvetlil Stolárik. V prípade podozrenia odporúča na niekoľko dní vylúčiť zo stravy mlieko a mliečne jedlá a následne vypiť asi tri deci mlieka na lačný žalúdok. "Ak sa u vás do dvoch hodín prejaví niektorý zo symptómov ako hnačky, bolesti brucha či nadúvanie, je veľmi pravdepodobné, že trpíte intoleranciou laktózy," spresnil.