Vitamíny, ktoré hasia smäd

Aj keď smäd najlepšie zaženie čerstvá pramenistá voda, často hľadáme čosi chutnejšie, rafinovanejšie a atraktívnejšie. Najzdravšou alternatívou sú riedené ovocné šťavy. Obsahujú vitamíny, minerály a množstvo užitočných enzýmov. V sezóne si ich z lacných s

(Zdroj: Stock.XCHNG)

urovín môžete vyrobiť aj doma. Ako na to, a čo vás to bude stáť? Poradíme vám.

Odšťavovanie je ako hobby. Čerstvá šťava vydrží v chladničke 24 hodín a vždy keď dostanete opäť chuť na novú, musíte si sadnúť k stroju, aby ste ho nakŕmili očistenými surovinami. Po pár minútach príprav máte pred sebou plný džbán lahodného nektáru a kopu práce. Stroj ktorý treba rozobrať, vyčistiť a odložiť, dužinu ktorú treba spracovať a trochu neporiadku, ktorá s tým všetkým súvisí. Odmena je však sladká.

Odstredivky sú najdostupnejšie

Ak do našich domácnosti zavíta odšťavovač, je to najčastejšie odstredivka. foto - stock.xchng Funguje jednoducho. Suroviny nastrúha na kašu a tú odstredí pri vysokých otáčkach na nerezovom site. Dužina putuje do zbernej nádoby a šťava odteká do zásobníka. Má to však malý háčik. Ak je ovocie príliš mäkké, alebo má jemnú dužinu, namiesto šťavy vytvorí v oboch zásobníkoch pyré – jedno redšie a druhé hustejšie. S jablkami, mrkvou či cviklou si však poradí. Kvalita strojov sa líši a výrazne sa premieta do cien. Čím lepší stroj, tým viac šťavy dokáže od dužiny oddeliť. Sitko by malo byť celokovové, príkon motora by mal byť za hranicou 850 wattov a stroj by mal mať minimum dielcov, ktoré treba po každom použití umývať. Všímajte si aj hlučnosť, inak môžete byť nemilo prekvapení.

Mlynček, ktorý odšťavuje

Tam kde vysokootáčkové odstredivky zlyhávajú, tam nastupujú hydraulické odšťavovače. foto - stock.xchng Poradia si s tvrdými surovinami, spracujú mäkké plody a problematické nie je ani odšťavovanie listových surovín. Fungujú podobne ako mlynček na mäso. Pomocou noža alebo závitnice drvia suroviny na menšie kúsky, ktoré pôsobením tlaku uvoľňujú cez sitko šťavu. Kým vylisovaný mušt odteká do zbernej nádoby, dužina je vytláčaná cez predný otvor von. Možno ste sa v minulosti stretli s ich ručne poháňanou obmenou. Viac ako výkon motora rozhoduje spracovanie a jednoduchosť rozoberania. Všetko prebieha pri pomalých otáčkach a výsledok sa odvíja od intenzity tlaku a kvality sitka. Takéto stroje však stoja o poznanie viac ako odstredivky. Niektoré sú dokonca multifunkčné. Z orechov vyrobia pastu, alebo z cesta cez špeciálne nástavce vytláčajú cestoviny.

Na špeciálne suroviny špeciálne stroje

Samostatnou kategóriou sú lisy. Využívajú ozubené súkolesie na to, aby z vložených surovín vytlačili maximum šťavy do zbernej nádoby. Ide o robustné stroje, po ktorých by mali siahnuť tí, čo chcú pracovať hlavne s listovým materiálom, na ktoré sú ostatné technológie prikrátke. Vysoká záťaž motora sa však nezaobíde bez prestávok na chladenie.

foto - stock.xchng

Ak hrajú prvé husle citrusové plody, je zbytočné strácať čas odstredivkou, ktorá vyžaduje zdĺhavé umývanie, ak rovnakú prácu spraví za rovnaký čas citrusovač. Či už mechanický alebo s elektrickým pohonom – s citrusmi je to najjednoduchšie.

Ide to aj jednoduchšie

Ak máte veľkú úrodu ríbezlí, alebo ste sa vybrali do sadu s divorastúcimi slivkami, tradičné odšťavovanie zväčša neprichádza do úvahy. S pomocou špeciálneho odšťavovacieho hrnca si môžete pripraviť sirup, ktorý budete môcť riediť vodou po celý rok. Technika je vskutku jednoduchá. Horúca para spolu s cukrom vytiahne z ovocia všetku šťavu a tá cez hadičku odteká do nádoby. V konečnom štádiu zostanú v paráku iba šupky, zrniečka a stopky. Takto pripravenú sladenú šťavu môžete sterilizovať vo fľašiach ako sirup, alebo s prídavkom pektínu premeniť na džem. Lacnejšie hrnce sú vyrobené z potravinárskeho hliníka, tie drahšie sú nerezové. Neraz ich nájdete za atraktívnu cenu v občianskej inzercii.

Vyskúšajte si, čo vás čaká

Odšťavovanie vyzerá na prvý pohľad ako zábava. foto - stock.xchng Ak máte z vlastnej úrody nadbytok ovocia a zeleniny, určite ich s radosťou spracujete. Ak však máte všetko kupovať z obchodu a nemáte času nazvyš, môže sa jednoducho stať, že odšťavovač bude zapadať na polici prachom rovnako, ako jogurtovač, waflovač, fondue či iná kuchynská technika.

Predajcovia, ktorí sa špecializujú na odšťavovače to dobre vedia a preto ponúkajú stroje aj na bezplatné odskúšanie, aby ste vedeli do čoho idete. Hravo ich nájdete na internete.

Čo odšťavovať?

Pre prípravu osviežujúcich nápojov je možné použiť kompletný sortiment sezónneho ovocia a zeleniny. Najpopulárnejšie sú jablká, citrusové plody a mrkva, skvelú šťavu však vylisujete aj z ananásu, melóna, cvikly, kapusty, rajčín, jahôd, žihľavy, mladého jačmeňa či ďateliny. Fantázii sa medze nekladú a ak budete šťavy kombinovať, výsledky sú neraz prekvapujúce.

Aj keď sú šťavy zdravé, z ich pitím by sme to nemali preháňať. Organizmus si s koncentrovaným náporom enzýmov a minerálov nemusí poradiť. Kým pri konzumovaní ovocia a zeleniny nás žalúdok včas zastaví, pri pití štiav bežné hranice prekračujeme. Riedenie pramenistou vodou je preto na mieste. Hoci aj karbonizovanou.

Kam s dužinou?

foto - stock.xchng

Objem dužiny, ktorá vznikne pri odšťavovaní nie je zanedbateľný. Preto by ste sa mali už s predstihom zamyslieť nad tým, čo s ňou spravíte. Ak budete každý druh surovín odšťavovať samostatne, rýchlo zistíte že s vylisovanej hmoty je možné v kuchyni čarovať.

Pripravovať z nej môžete krémové polievky, omáčky, karbonátky, placky a dokonca aj koláče. Vláknina, na ktorú je dužina bohatá by v jedálničku rozhodne nemala chýbať. Ak chcete vedieť ako na to, nenechajte si ujsť náš článok na adrese http://domacnost.sme.sk/c/3179708/naucte-sa-vyuzit-duzinu-z-odstavovaca.html

Koľko stoja domáce šťavy?

Odpoveď na túto otázku nenájdete u žiadneho predajcu a v návodoch budete márne listovať, aby ste sa dočítali, koľko šťavy z akého ovocia či zeleniny získate. Príčina je jednoduchá. Každá odroda má iné vlastnosti a stroje si so surovinami poradia s premenlivou úspešnosťou. Univerzálna odpoveď neexistuje.

Aby sme však získali hrubý obraz o tom, ako sa veci majú, rozhodli sme sa pre malý redakčný test. Uskutočnili sme nákup v predajnej sieti a využili odstredivý odšťavovač Philips HR1865 na náš experiment.

V každej dávke sme spracovali 1 kilogram suroviny a zmerali, koľko šťavy sme z nej získali. Výsledky sme premietli do cenovej mapy. Kým najlacnejšie nás vyšla šťava z melónu, najviac sme zaplatili za paradajkovú. Kalkulácia neobsahuje spotrebu energie a cenu investovaného času.

Ak porovnáme náklady s reťazcovými cenami najlacnejších džúsov vyrobených s koncentrátov, zaplatíme podobne, či o málo viac. Priemyselná výroba vo veľkom je lacnejšia. Ak si však zoberieme na mušku rovnako kvalitného súpera – lisované šťavy, domáca príprava je lacnejšia.

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  7. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 17 703
  2. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 7 013
  3. Moskva alebo Petrohrad? 6 003
  4. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 3 327
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 2 400
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 1 869
  7. S odletmi z Košíc leto nekončí. A tie ceny! 1 848
  8. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 840
  9. Chcela vyliečiť syna, vyvinula prírodnú kozmetiku Ťuli a Ťuli 1 758
  10. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 411

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Lesník: Tetrov z lesov nemizne preto, že tam ťažíme

Riaditeľ odštepného závodu Lesov SR v Liptovskom Hrádku JÁN VRBENSKÝ hovorí, že za holé časti národných parkov môžu kalamity, nie lesníci.

DOMOV

Ochranár, pred ktorým cúvli lesníci aj štát

Za dlhodobý prínos získal Bielu vranu Erik Baláž.

KOMENTÁRE

Už opäť Air Kiska

Kiskov portrét zaujíma v obrazárni nepriateľov Fica (Smeru a SNS) stále popredné miesto.

Neprehliadnite tiež

Keď antibiotiká nefungujú. Skutočné príbehy ukazujú nebezpečnú budúcnosť

Odolné baktérie sú skutočná hrozba. Nesprávne užívanie antibiotík už má svoje obete.

Päť dôvodov prečo sa oplatí piť harmančekový čaj

Ako hodnotí liečivé účinky kamilkového čaju veda.

Choré srdce, alebo depresia môže závisieť od mesiaca narodenia

S konkrétnym mesiacom narodenia môže súvisieť viac ako päťdesiat ochorení.

Mozog nepotrebuje rásť. Pre bunky robí konkurz

Ako je možné, že sa pribúdajúcimi vedomosťami mozog nenafúkne.