Hepatitídou sa môžete nakaziť ľahko, vhodná ochrana je očkovanie

V súčasnosti veľa cestujeme po celý rok, nielen počas dovoleniek. Nezriedka ide o exotické destinácie, kde na nás číhajú rôzne vírusové, bakteriálne či parazitárne nákazy. Ľahko sa možno infikovať hepatitídou, najmä typom A a B.

Zdrojom vírusu hepatitídy A môže byť aj obyčajný džús, prípadne kocka ľadu, ak bola vyrobená z kontaminovanej vody.(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Oba tieto typy vírusovej hepatitídy patria k častým infekčným ochoreniam, ktoré si môžeme doniesť aj ako neželaný „suvenír“ zo zahraničných ciest. Hepatitída, ľudovo nazývaná aj žltačka, sa ťažko lieči a spôsobuje poškodzovanie a odumieranie pečeňových buniek. Následkom môže byť poškodenie funkcie pečene aj nádorové ochorenie. Hepatitídu však nemusí spôsobiť len vírus.

V prípade nevírusových foriem je príčinou ochorenia najčastejšie alkohol, rôzne chemické látky (aj lieky) a toxíny. Spomínané vírusy sú podľa odborníkov druhou najčastejšou príčinou vzniku hepatitídy a rozlišujeme päť foriem – niektorí lekári hovoria aj o tzv. abecede hepatitíd: sú to formy A, B, C, zriedkavejšie D a E. Vírusy, ktoré hepatitídu uspôsobujú, sa množia v pečeňových bunkách a následne spôsobujú zápal.

Článok pokračuje pod video reklamou

Aj na Slovensku sa každoročne objavia lokálne epidémie tohto ochorenia, avšak v porovnaní s inými krajinami strednej a východnej Európy a severnej Afriky je u nás výskyt žltačky typu A a B podstatne nižší.

Pozor na rizikové krajiny

Najmä pri cestovaní do krajín Afriky, Ázie, Južnej a Strednej Ameriky by sme sa podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) mali nechať zaočkovať proti žltačke typu A a B. Nákaza sa totiž prenáša pomerne ľahko, v prípade žltačky typu A stačí vypiť kontaminovaný nápoj, alebo zjesť nedostatočne tepelne upravené jedlo či nejakú miestnu špecialitu. Odborníci ako príklad uvádzajú situáciu, keď sa v roku 2004 v egyptskej Hurghade nakazil hepatitídou A veľký počet turistov. Zdrojom nákazy bol pomarančový džús. Odborníci uvádzajú, že vírus hepatitídy typu A prežíva pri teplote 25 °C v suchej stolici a vo vode 30 dní. Prežije aj dlhodobé zmrazenie a var kratší ako 5 minút. Je acidostabilný, pri pH 3 vydrží 3 hodiny.

Prevencia proti hepatitíde A:

  • dôkladná osobná hygiena (aby sa zabránilo fekálno-orálnemu prenosu),
  • opatrnosť pri konzumácii potravín a nápojov (jedzte len tepelne spracované potraviny, pite len vodu a nápoje z uzavretých fliaš, zdrojom nákazy môže byť aj kocka ľadu),
  • kúpanie v čistých vodách.

Nebezpečnejšia je hepatitída typu B

Tento typ vírusovej hepatitídy má závažnejší priebeh ako typ A a môže prejsť do chronicity. Prenáša sa krvou alebo telesnými tekutinami a zákerný je v tom, že stačí mimoriadne malá infekčná dávka, aby človek ochorel. Vírus tohto typu hepatitídy je veľmi odolný, prežíva až 6 mesiacov pri teplote 30 – 32 °C a minimálne 15 rokov pri teplote -15 °C, v zaschnutej krvi prežíva aj niekoľko týždňov. Ak takéto ochorenie prejde do chronickej formy, hrozí riziko cirhózy a rakoviny pečene.

Kde vám hrozí nákaza? Rizikom sú poranenia alebo ochorenia, kde sa vyžaduje invazívny prístup, riskantné je aj používanie spoločných ihiel a striekačiek pri intravenózne podávaných drogách. Nakaziť sa však môžete aj pri ošetrení u zubného lekára, rizikové je tetovanie, piercing, manikúra či pedikúra, akupunktúra, ale aj spoločné používanie predmetov osobnej hygieny, ako sú napríklad zubné kefky.

Podľa odborníkov je v súčasnosti najvýznamnejším spôsobom prenosu ochorenia vo vyspelých krajinách nechránený pohlavný styk. Vírus hepatitídy B sa môže preniesť aj z matky na dieťa buď pred pôrodom alebo počas neho. Zdrojom nákazy môže byť aj tzv. asymptomatický nosič – človek, ktorý je vírusom nakazený, ale nemá žiadne príznaky ochorenia.

Chráňte sa očkovaním

Popri eliminácii všetkých rizikových faktorov ako vhodnú a najúčinnejšiu prevenciu lekári odporúčajú očkovanie. Vhodná je kombinovaná vakcína proti hepatitíde A + B. Očkovať sa môžete nechať podľa klasickej očkovacej schémy. V takom prípade sa druhá dávka očkovacej látky podá mesiac po podaní prvej a tretia 6 mesiacov po podaní druhej dávky.

V prípade potreby sa môžete nechať očkovať aj podľa zrýchlenej očkovacej schémy. Vtedy sa druhá dávka očkovacej látky podáva týždeň po podaní prvej a tretia dávka očkovacej látky v odstupe troch týždňov od druhej. Po roku sa však treba nechať preočkovať štvrtou dávkou.

Podľa odborníkov je ideálne nechať sa zaočkovať viac ako 6 mesiacov pred dovolenkou, optimálny čas je 6 týždňov. Najkratší čas očkovania pred dovolenkou je 35 dní – aby ste stihli absolvovať 3 dávky v zrýchlenej schéme a mohli sa vám včas vytvoriť protilátky.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 36 668
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 274
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 19 275
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 056
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 412
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 824
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 014
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 423
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 328
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 666

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michala Havrana

Európa je civilizácia fake news (píše Michal Havran)

Rimania označili zmŕtvychvstanie ako prvý hoax.

Neprehliadnite tiež

Sinice, parazity aj vírusy. Ako sa im vo vode vyhnúť?

Na verejné kúpalisko potrebujete dobrú imunitu.

Dermatovenerológ: Chlamýdie môžete chytiť aj na kúpalisku

Olej na kožu nepatrí, chémii sa vyhnete minerálnymi filtrami hovorí JURAJ HEGYI.

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

U sklerózy môže invaliditu prezradiť železo v mozgu

Metóda môže pomáhať pri testovaní liekov.

Päť rád, ako si na grilovačke neotráviť hostí

Večierky pod holým nebom majú hygienické pravidlá.