Podľa harvardského profesora Waltera Willetta je grécka strava - s množstvom ovocia a zeleniny po celý rok a olivovým olejom namiesto masla a masti - z mnohých hľadísk optimálnou a najlepšie chráni pred rôznymi typmi rakoviny.
Na druhej strane ťažkú severoeurópsku stravu Willett prirovnáva k "tikajúcej bombe". Jedenie veľkého množstva tmavého mäsa a mliečnych tukov s málom ovocia a zeleniny, ktoré prebrali USA, má totiž veľmi blízko k najhoršiemu prípadu.
Počas medzinárodnej konferencie o rakovine v nórskom Oslo však profesor vyhlásil, že sa nesnaží odstrániť zo života všetko potešenie. Propaguje síce nefajčiarsky životný štýl s málom tmavého mäsa a alkoholu, no množstvom cvičenia - kam zahŕňa aj bezpečný sex.
Takmer rovnako škodlivá než fajčenie je podľa profesora nadváha, najmä čo sa týka rakoviny hrubého čreva a obličiek, ako aj rakoviny prsníka po menopauze. Dokonca aj najmenší náznak pivného brucha je pritom príčinou na znepokojenie.
"Veľké je nebezpečné," vyhlásil Willett s tým, že i priemerné pivné brucho zvyšuje riziko, preto by sa väčšina ľudí mala snažiť udržať si váhu na úrovni začiatku svojich 20. rokov.
Príroda však urobila zo zvládnutia váhy namáhavú úlohu, keďže človek pri starnutí priberá, aj keď prijíma rovnaké množstvo potravín. Spôsobom, ako "poraziť systém" je postupné zvyšovanie telesného cvičenia. Podľa štúdií sa o váhu najviac starajú ženy vo Švédsku a Japonsku.