Autorka je znalkyňa v oblasti lekárskej mikrobiológie a imunológie – bakteriológia, virológia a parazitológia.
Baktérie sú živé tvory, ktoré boli na Zemi mnoho tisíc rokov pred príchodom ľudí. Sú prispôsobivé novým podmienkam, bránia sa nepriaznivým vplyvom z okolia, napríklad účinkom antibiotík.
Tak aj Escherichia coli prijíma za určitých podmienok nové vlastnosti, napríklad vlastnosť rezistencie na antibiotiká alebo gény pre produkciu toxínov. A ak získa schopnosť produkovať toxíny, prospešná baktéria sa mení na pôvodcu hnačiek a následnou možnosťou epidémie, ako to sledujeme nielen v Nemecku, ale už aj ďalších štátoch v Európe.
V minulosti boli už podobné epidémie vo svete popísané v Spojených štátoch, kde vznikla epidémia z tepelne nespracovaného špenátu a v Japonsku, kde bola opísaná epidémia naklíčených reďkovkových výhonkov. Epidémie spontánne odozneli, čo sa očakáva aj pri súčasnej epidémii v Nemecku a ďalších štátoch.
Baktéria Escherichia coli
- bola objavená v roku 1886 mikrobiológom Theodorom Escherichom v Mníchove
- za normálnych okolností je bežnou súčasťou črevnej flóry každého človeka. Zaujímavá je skutočnosť, že počet buniek Escherichia coli v čreve je ďaleko vyšší ako počet všetkých obyvateľov našej planéty.
- jej prítomnosť v čreve je priam nevyhnutná z niekoľkých dôvodov. Vytvára v čreve vitamíny, vitamín K, ktorý je dôležitý pre zrážanlivosť krvi a vitamín B12, dôležitý pre nervové bunky a krvotvorbu. Podporuje imunitný systém, keď po skončení výživy kojením sa črevo osídli Escherichiou coli a inými baktériami, ktoré pomáhajú rozvoju buniek imunity.
- Napriek pozitívam má Escherichia coli za určitých okolností aj nepriaznivý vplyv na človeka a to hlavne na človeka s oslabením imunity a môže byť potenciálnym zdrojom infekcie, ako to vidíme v týchto dňoch v Nemecku.
Čo môže byť príčinou
Pôvodcom epidémie je Escherichia coli, ktorá uvolňuje v tele jedovatý toxín (shigatoxín), ktorý negatívne pôsobí na červené krvinky a krvné doštičky. Ochorenie začína krvavými hnačkami, prichádza k rozvoju chudokrvnosti z nedostatku červených krviniek a k zlyhaniu ľadvín, ktoré môže ohroziť človeka na živote.
Ide o zvláštny kmeň baktérie, tzv. enterohemoragické Escherichia coli (EHEC), ktorý získal ďalšiu nepríjemnú vlastnosť – na túto baktériu nie sú účinné bežne dostupné antibiotiká. Účinné sú len antibiotiká, ktoré sa podávajú v nemocnici.
Prenáša sa predovšetkým konzumáciou alebo spracovávaním kontaminovaných potravín a kontaktom s nakazenými zvieratami. Prenos z osoby na osobu je možný hlavne v rodinách a uzavretých kolektívoch - napríklad škôlky, detské domovy, domovy dôchodcov, liečebne pre dlhodobo chorých a podobne.
V minulosti boli v podobných epidémiách dokázané zdroje v nedostatočne tepelne spracovanom mäse, v nepasterizovanom mlieku, v rôznej listovej a inej zelenine, nepasterizovaných jablčných šťavách, v syroch.
Ako sa brániť
Dotykom je možný aj prenos baktérie na potraviny. Preto treba udržovať čistotu a správnu hygienu rúk.
Ruky je potrebné umývať po manipulácii s čerstvou zeleninou alebo surovým mäsom, tiež pred prípravou jedla a pred jeho podávaním. Všetky druhy ovocia a zeleniny je potrebné dôkladne umyť a všetky druhy koreňovej zeleniny a ovocia so šupkou olúpať.
Po spracovaní potravín je dôležité dôkladne umyť plochy a zariadenia pre spracovanie potravín.
Tepelne nespracované surové potraviny, hlavne mäso, môžu obsahovať nebezpečné baktérie a počas skladovania sa môžu preniesť na iné potraviny. Preto je dôležité skladovať surové mäso oddelene od ostatných potravín.
Dôkladné varenie pri 70 C zabíja takmer všetky nebezpečné baktérie, preto je potrebné potraviny pri tejto teplote variť minimálne 10 minút. V prípade, že sa potraviny uchovávajú pri izbovej teplote, je to ideálne pre rast baktérií, ktoré sa veľmi rýchlo rozmnožujú.
Skladovanie sa odporúča pri teplotách menej ako 5 C alebo viac ako 60 C, kedy je rast obmedzený.
Ako liečiť infekciu?
Väčšina chorých pacientov je liečených symptomaticky, liekmi, ktoré ovplyvňujú priebeh ochorenia.
Dôležitý je dostatočný príjem tekutín.
Antibiotiká nie sú väčšinou odporúčané pre riziko zvýšenia produkcie toxínov. Nebol dokázaný ich jednoznačný účinok na priebeh tejto infekcie. Neodporúčajú sa ani z dôvodu vysokej odolnosti tejto baktérii voči antibiotikám ako takým.
Autor: Helena Hupková