SME

Grilovacia párty sa môže skončiť aj v nemocnici

Aj malé dieťa dnes vie, že špekáčik upečený priamo v plameňoch je síce chutný, ale vôbec nie zdravý. Od malička počuje od dospelých, že piecť mäso v plameňoch škodí zdraviu. Najväčšie nebezpečenstvo je vo vzniku toxických látok pri spaľovaní tuku, ktorý .

Aj malé dieťa dnes vie, že špekáčik upečený priamo v plameňoch je síce chutný, ale vôbec nie zdravý. Od malička počuje od dospelých, že piecť mäso v plameňoch škodí zdraviu. Najväčšie nebezpečenstvo je vo vzniku toxických látok pri spaľovaní tuku, ktorý kvapká do ohňa.

Priamym kontaktom s plameňmi vzniká benzopyrén, ktorý môže byť karcinogénny.

Ešte dnes nie je výnimkou, že dospelí priúčajú deti, aby si pri opekaní špekáčikov kvapkali túto jedovatú zmesku zo špekáčika na chlebík a prikusovali ho. Na výletoch s rodičmi či na školských výletoch, alebo v táboroch to deti bežne robia. „Ak je to naozaj raz za čas, nespôsobí to žiadnu ujmu v organizme. Problém však môže byť, že deti si na takéto chute privyknú a dožadujú sa ich. Údeniny na žiaden spôsob do detského jedálnička nepatria,“ hovorí detská lekárka Eva Kováčiková.

SkryťVypnúť reklamu

Romantické táboráky s opekaním špekáčikov dnes väčšinou nahradili záhradné grily, či už elektrické, plynové, alebo na drevené uhlie.

Ani tie však zďaleka nie sú bez rizika. Jedno z nebezpečenstiev sa skrýva totiž priamo v mäse, ktoré môže byť kontaminované škodlivými baktériami. Ak mäso nie je dostatočne prepečené, môžu v ňom zostať. Salmonelóza naozaj nie je najšťastnejší spôsob ako zavŕšiť príjemnú grilovaciu párty.

Grilovací majstri už vedia, že je veľmi dôležité, aby grilované mäso bolo v dostatočnej vzdialenosti od priameho ohňa. Je však tiež dobré vedieť, že na gril nepatrí nakladané mäso alebo podobne upravené údeniny, ak sme ich naložili do rozličných nakupovaných zmesiek, ktoré obsahujú dusitanové nakladacie soli.

Aj samotné údeniny tieto nakladacie soli už obsahujú. Pôsobením tepla sa z nich priamo v mäse tvoria rakovinotvorné nitrosamíny. To isté platí, ak takto nakladané mäso pražíme na panvici. Preto je veľmi dobré pozrieť sa na obal s koreniacimi zmesami, čo obsahujú.

SkryťVypnúť reklamu

(uj)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 28 561
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 474
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 918
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 288
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 143
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 858
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 735
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu