SME
Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Grilovacia párty sa môže skončiť aj v nemocnici

Aj malé dieťa dnes vie, že špekáčik upečený priamo v plameňoch je síce chutný, ale vôbec nie zdravý. Od malička počuje od dospelých, že piecť mäso v plameňoch škodí zdraviu. Najväčšie nebezpečenstvo je vo vzniku toxických látok pri spaľovaní tuku, ktorý .

Aj malé dieťa dnes vie, že špekáčik upečený priamo v plameňoch je síce chutný, ale vôbec nie zdravý. Od malička počuje od dospelých, že piecť mäso v plameňoch škodí zdraviu. Najväčšie nebezpečenstvo je vo vzniku toxických látok pri spaľovaní tuku, ktorý kvapká do ohňa.

Priamym kontaktom s plameňmi vzniká benzopyrén, ktorý môže byť karcinogénny.

Ešte dnes nie je výnimkou, že dospelí priúčajú deti, aby si pri opekaní špekáčikov kvapkali túto jedovatú zmesku zo špekáčika na chlebík a prikusovali ho. Na výletoch s rodičmi či na školských výletoch, alebo v táboroch to deti bežne robia. „Ak je to naozaj raz za čas, nespôsobí to žiadnu ujmu v organizme. Problém však môže byť, že deti si na takéto chute privyknú a dožadujú sa ich. Údeniny na žiaden spôsob do detského jedálnička nepatria,“ hovorí detská lekárka Eva Kováčiková.

Skryť Vypnúť reklamu

Romantické táboráky s opekaním špekáčikov dnes väčšinou nahradili záhradné grily, či už elektrické, plynové, alebo na drevené uhlie.

Ani tie však zďaleka nie sú bez rizika. Jedno z nebezpečenstiev sa skrýva totiž priamo v mäse, ktoré môže byť kontaminované škodlivými baktériami. Ak mäso nie je dostatočne prepečené, môžu v ňom zostať. Salmonelóza naozaj nie je najšťastnejší spôsob ako zavŕšiť príjemnú grilovaciu párty.

Grilovací majstri už vedia, že je veľmi dôležité, aby grilované mäso bolo v dostatočnej vzdialenosti od priameho ohňa. Je však tiež dobré vedieť, že na gril nepatrí nakladané mäso alebo podobne upravené údeniny, ak sme ich naložili do rozličných nakupovaných zmesiek, ktoré obsahujú dusitanové nakladacie soli.

Aj samotné údeniny tieto nakladacie soli už obsahujú. Pôsobením tepla sa z nich priamo v mäse tvoria rakovinotvorné nitrosamíny. To isté platí, ak takto nakladané mäso pražíme na panvici. Preto je veľmi dobré pozrieť sa na obal s koreniacimi zmesami, čo obsahujú.

Skryť Vypnúť reklamu

(uj)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 976
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 823
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 11 052
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 209
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 121
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 495
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 683
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 643
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 638
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 203
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu