Aj malé dieťa dnes vie, že špekáčik upečený priamo v plameňoch je síce chutný, ale vôbec nie zdravý. Od malička počuje od dospelých, že piecť mäso v plameňoch škodí zdraviu. Najväčšie nebezpečenstvo je vo vzniku toxických látok pri spaľovaní tuku, ktorý kvapká do ohňa.
Priamym kontaktom s plameňmi vzniká benzopyrén, ktorý môže byť karcinogénny.
Ešte dnes nie je výnimkou, že dospelí priúčajú deti, aby si pri opekaní špekáčikov kvapkali túto jedovatú zmesku zo špekáčika na chlebík a prikusovali ho. Na výletoch s rodičmi či na školských výletoch, alebo v táboroch to deti bežne robia. „Ak je to naozaj raz za čas, nespôsobí to žiadnu ujmu v organizme. Problém však môže byť, že deti si na takéto chute privyknú a dožadujú sa ich. Údeniny na žiaden spôsob do detského jedálnička nepatria,“ hovorí detská lekárka Eva Kováčiková.
Romantické táboráky s opekaním špekáčikov dnes väčšinou nahradili záhradné grily, či už elektrické, plynové, alebo na drevené uhlie.
Ani tie však zďaleka nie sú bez rizika. Jedno z nebezpečenstiev sa skrýva totiž priamo v mäse, ktoré môže byť kontaminované škodlivými baktériami. Ak mäso nie je dostatočne prepečené, môžu v ňom zostať. Salmonelóza naozaj nie je najšťastnejší spôsob ako zavŕšiť príjemnú grilovaciu párty.
Grilovací majstri už vedia, že je veľmi dôležité, aby grilované mäso bolo v dostatočnej vzdialenosti od priameho ohňa. Je však tiež dobré vedieť, že na gril nepatrí nakladané mäso alebo podobne upravené údeniny, ak sme ich naložili do rozličných nakupovaných zmesiek, ktoré obsahujú dusitanové nakladacie soli.
Aj samotné údeniny tieto nakladacie soli už obsahujú. Pôsobením tepla sa z nich priamo v mäse tvoria rakovinotvorné nitrosamíny. To isté platí, ak takto nakladané mäso pražíme na panvici. Preto je veľmi dobré pozrieť sa na obal s koreniacimi zmesami, čo obsahujú.
(uj)