SME
Piatok, 1. júl, 2022 | Meniny má Diana

Nižšie fritovacie teploty zmierňujú obsah jedovatých splodín

Berlín 31. augusta (TASR) - Stopy acrylamidu, ktoré sa našli v potravinách, vyprážaných v rozpálenom tuku ako napríklad zemiakové lupienky alebo hranolky, ...

Berlín 31. augusta (TASR) - Stopy acrylamidu, ktoré sa našli v potravinách, vyprážaných v rozpálenom tuku ako napríklad zemiakové lupienky alebo hranolky, neskrývajú akútne nebezpečenstvo, mali by sa však zredukovať, potvrdili najnovšie nemeckí a švajčiarski odborníci na seminári Spolkového ústavu pre zdravie spotrebiteľa v Berlíne.

Acrylamid, podozrivý z toho, že vyvoláva rakovinu a mení vlastnosti DNK, vzniká ako vedľajší produkt pri pečení, fritovaní a grilovaní potravín, obsahujúcich škrob.

SkryťVypnúť reklamu

Substanciu dokázali v potravinách švédski výskumníci ešte v roku 2000. Najvyššie koncentrácie - od 30 po 2000 mikrogramov - našli v zemiakových hranolkoch a lupienkoch.

Odborníci na zdravú výživu však tvrdia, že zdravotné riziko, ktoré spôsobuje prítomnosť acrylamidu v potravinách, je všeobecne nižšie. "Hlavným rizikom zdravia človeka zostáva stále nadváha," zdôraznil Josef Schlatter zo Švajčiarskeho ústavu pre zdravie.

Experti odhadujú, že ľudia vo vyspelých krajinách prijímajú každý deň v potrave 0,15 mikrogramu acrylamidu na kilogram svojej telesnej hmotnosti. Pokusy na zvieratách ukázali, že acrylamid začal vplývať na ich nervový systém až pri dávkach minimálne 500 mikrogramov na kilogram hmotnosti.

Ďalšie prepočty ukázali, že celoživotné prijímanie acrylamidu v niektorých potravinách môže vyvolať rakovinu u 50 až 100 osôb z jedného milióna. Z toho istého počtu umiera v dôsledku nadváhy každý rok 60.000 až 80.000 ľudí. "Vplyv acrylamidu sa pohybuje na hranici dokázateľnosti," tvrdí Schlatter.

SkryťVypnúť reklamu

Potravinársky priemysel však berie výsledky vedeckého bádania do úvahy a bude sa nimi riadiť, vyhlásil Klaus Dörfinger z Nemeckého zväzu výrobcov cukroviniek.

Nižšia teplota fritovacieho tuku znižuje výskyt acrylamidu o desať percent. Pomôcť však môžu aj samotní spotrebitelia tým, že sa jednoducho vzdajú vyprážaných hranolkov, biskvitov, crackerov a čipsov.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny. Adepti sú jasní
  2. V slovenskom Atose sa pracuje skvelo. Potvrdil to aj prieskum
  3. Na čo nezabudnúť, ak plánujete na leto malé i väčšie výlety
  4. Program ENTER vychováva novú digitálnu generáciu Slovenska
  5. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí!
  6. Na pošte si s Fumbi kúpite kryptomeny už aj za hotovosť
  7. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  8. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami
  1. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí!
  2. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami
  3. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  4. Na pošte si s Fumbi kúpite kryptomeny už aj za hotovosť
  5. V uliciach Košíc vyzbierali dobrovoľníci 26 ton odpadu
  6. Výlety na mieru pre celú rodinu
  7. 30 rokov kvality spojenej so svetovými značkami automobilov
  8. WOOD & Company predstavuje po 30 rokoch novú vizuálnu identitu
  1. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek 12 607
  2. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine 9 309
  3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 8 103
  4. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu 7 354
  5. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 3 787
  6. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov 3 595
  7. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 3 514
  8. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 3 172
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu