Vtedy hovoríme o intolerancii – precitlivenosti organizmu na určité látky obsiahnuté v potrave. Telo si s nimi nevie poradiť napríklad preto, že má nedostatok niektorých tráviacich enzýmov alebo je narušená ich funkcia. Intolerancia teda funguje na inom princípe ako alergia a príznaky intolerancie sa na rozdiel od alergickej reakcie môžu prejaviť aj s odstupom niekoľkých hodín až dní. Podľa odborníkov trpí intoleranciou pravdepodobne viac ako polovica populácie.
Migréna aj depresia
Pri alergii na niektoré zložky potravy telo zvykne reagovať začervenaním, kýchaním, slzením a ak nastane anafylaktický šok, ide o život ohrozujúcu reakciu. Pri potravinovej neznášanlivosti príznaky zvyknú byť chronické a často sú to bolesti hlavy a migrény, sčervenanie a svrbenie pokožky, vyrážky, ekzémy, dýchacie ťažkosti, zápcha, hnačky, plynatosť, nevoľnosť, vracanie, syndróm dráždivého čreva, zadržiavanie tekutín, nadhmotnosť i podvýživa, artritída, zápaly, ale aj gynekologické ťažkosti, neplodnosť, úzkostné stavy, depresie, hyperaktivita a pod.
V hlavnej úlohe histamín
Samostatnú kapitolu medzi potravinovými intoleranciami tvorí tzv. histamínová intolerancia (HIT). Je to metabolická porucha, enzýmová nedostatočnosť, keď organizmus z rôznych dôvodov pomocou enzýmu diamínooxidáza nedokáže odbúrať histamín – látku, ktorú si telo prirodzene tvorí a skladuje napríklad v špeciálnych bunkách – mastocytoch, a ktorú prijímame aj v potrave.
Intoleranciu vyvoláva histamín obsiahnutý v niektorých potravinách, niektoré potraviny zasa spustia nadmerné uvoľňovanie histamínu z našich telesných zásob, iné prispievajú k jeho tvorbe, niektoré potraviny obsahujú látky, ktoré blokujú aktivitu spomínaného enzýmu.
- Potraviny, ktoré majú veľa histamínu: rajčiny, špenát, baklažán, zvlášť kuracie no všetko odležané mäso, všetky konzervované či kvasené potraviny, údeniny, kapusta, kyslé uhorky, pivo, víno. sekty.
- Potraviny, ktoré podporujú nadmerné uvoľňovanie histamínu: citrusy, banány, ananás, jahody, kiwi, vlašské orechy, rôzne oriešky, papája, paradajky, strukoviny, špenát, rôzne koreniny, kakao – čokoláda, alkohol, kôrovce, ryby, bravčové mäso, vaječný bielok, rôzne aditíva (farbivá, konzervačné látky, stabilizátory, zvýrazňovače chuti, príchute).
- Potraviny, ktoré k tvorbe histamínu prispievajú: ak obsahujú životaschopné kvasnice – napr. čerstvé a málo prepečené pečivo, chlieb, kysnuté cesto.
- Potraviny, ktoré znižujú aktivitu enzýmu diamínooxidáza: látky v alkoholických nápojoch, kakau, čokoláde, čiernom a zelenom čaji.