Keď robia paseku histamíny

V súvislosti s jedlom a zdravotnými problémami sa obvykle hovorí o alergii a alergických reakciách, jedlo však môže spôsobovať aj ťažkosti iného druhu.

Problémy s histamínovou intoleranciou často spôsobujú aj syry a víno.(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Vtedy hovoríme o intolerancii – precitlivenosti organizmu na určité látky obsiahnuté v potrave. Telo si s nimi nevie poradiť napríklad preto, že má nedostatok niektorých tráviacich enzýmov alebo je narušená ich funkcia. Intolerancia teda funguje na inom princípe ako alergia a príznaky intolerancie sa na rozdiel od alergickej reakcie môžu prejaviť aj s odstupom niekoľkých hodín až dní. Podľa odborníkov trpí intoleranciou pravdepodobne viac ako polovica populácie.

Migréna aj depresia

Pri alergii na niektoré zložky potravy telo zvykne reagovať začervenaním, kýchaním, slzením a ak nastane anafylaktický šok, ide o život ohrozujúcu reakciu. Pri potravinovej neznášanlivosti príznaky zvyknú byť chronické a často sú to bolesti hlavy a migrény, sčervenanie a svrbenie pokožky, vyrážky, ekzémy, dýchacie ťažkosti, zápcha, hnačky, plynatosť, nevoľnosť, vracanie, syndróm dráždivého čreva, zadržiavanie tekutín, nadhmotnosť i podvýživa, artritída, zápaly, ale aj gynekologické ťažkosti, neplodnosť, úzkostné stavy, depresie, hyperaktivita a pod.

V hlavnej úlohe histamín

Samostatnú kapitolu medzi potravinovými intoleranciami tvorí tzv. histamínová intolerancia (HIT). Je to metabolická porucha, enzýmová nedostatočnosť, keď organizmus z rôznych dôvodov pomocou enzýmu diamínooxidáza nedokáže odbúrať histamín – látku, ktorú si telo prirodzene tvorí a skladuje napríklad v špeciálnych bunkách – mastocytoch, a ktorú prijímame aj v potrave.

Intoleranciu vyvoláva histamín obsiahnutý v niektorých potravinách, niektoré potraviny zasa spustia nadmerné uvoľňovanie histamínu z našich telesných zásob, iné prispievajú k jeho tvorbe, niektoré potraviny obsahujú látky, ktoré blokujú aktivitu spomínaného enzýmu.

  • Potraviny, ktoré majú veľa histamínu: rajčiny, špenát, baklažán, zvlášť kuracie no všetko odležané mäso, všetky konzervované či kvasené potraviny, údeniny, kapusta, kyslé uhorky, pivo, víno. sekty.
  • Potraviny, ktoré podporujú nadmerné uvoľňovanie histamínu: citrusy, banány, ananás, jahody, kiwi, vlašské orechy, rôzne oriešky, papája, paradajky, strukoviny, špenát, rôzne koreniny, kakao – čokoláda, alkohol, kôrovce, ryby, bravčové mäso, vaječný bielok, rôzne aditíva (farbivá, konzervačné látky, stabilizátory, zvýrazňovače chuti, príchute).
  • Potraviny, ktoré k tvorbe histamínu prispievajú: ak obsahujú životaschopné kvasnice – napr. čerstvé a málo prepečené pečivo, chlieb, kysnuté cesto.
  • Potraviny, ktoré znižujú aktivitu enzýmu diamínooxidáza: látky v alkoholických nápojoch, kakau, čokoláde, čiernom a zelenom čaji.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  2. Najužitočnejšia appka
  3. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  6. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  7. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  8. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu
  10. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur
  1. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  2. DEXIS SLOVAKIA má nového generálneho riaditeľa
  3. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  4. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  5. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  6. Najužitočnejšia appka
  7. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  8. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  9. Otvorenie akademického roka 2018/2019 na EU v Bratislave
  10. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  1. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 23 349
  2. Najužitočnejšia appka 15 414
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 13 330
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 9 502
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 8 204
  6. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 6 859
  7. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 5 808
  8. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 5 497
  9. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 5 436
  10. Zmenky a dlhopisy s fixným výnosom 5 – 6,6 % p.a. 2 642