SME
Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Keď robia paseku histamíny

V súvislosti s jedlom a zdravotnými problémami sa obvykle hovorí o alergii a alergických reakciách, jedlo však môže spôsobovať aj ťažkosti iného druhu.

Problémy s histamínovou intoleranciou často spôsobujú aj syry a víno.Problémy s histamínovou intoleranciou často spôsobujú aj syry a víno. (Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Vtedy hovoríme o intolerancii – precitlivenosti organizmu na určité látky obsiahnuté v potrave. Telo si s nimi nevie poradiť napríklad preto, že má nedostatok niektorých tráviacich enzýmov alebo je narušená ich funkcia. Intolerancia teda funguje na inom princípe ako alergia a príznaky intolerancie sa na rozdiel od alergickej reakcie môžu prejaviť aj s odstupom niekoľkých hodín až dní. Podľa odborníkov trpí intoleranciou pravdepodobne viac ako polovica populácie.

Migréna aj depresia

Pri alergii na niektoré zložky potravy telo zvykne reagovať začervenaním, kýchaním, slzením a ak nastane anafylaktický šok, ide o život ohrozujúcu reakciu. Pri potravinovej neznášanlivosti príznaky zvyknú byť chronické a často sú to bolesti hlavy a migrény, sčervenanie a svrbenie pokožky, vyrážky, ekzémy, dýchacie ťažkosti, zápcha, hnačky, plynatosť, nevoľnosť, vracanie, syndróm dráždivého čreva, zadržiavanie tekutín, nadhmotnosť i podvýživa, artritída, zápaly, ale aj gynekologické ťažkosti, neplodnosť, úzkostné stavy, depresie, hyperaktivita a pod.

V hlavnej úlohe histamín

Samostatnú kapitolu medzi potravinovými intoleranciami tvorí tzv. histamínová intolerancia (HIT). Je to metabolická porucha, enzýmová nedostatočnosť, keď organizmus z rôznych dôvodov pomocou enzýmu diamínooxidáza nedokáže odbúrať histamín – látku, ktorú si telo prirodzene tvorí a skladuje napríklad v špeciálnych bunkách – mastocytoch, a ktorú prijímame aj v potrave.

Intoleranciu vyvoláva histamín obsiahnutý v niektorých potravinách, niektoré potraviny zasa spustia nadmerné uvoľňovanie histamínu z našich telesných zásob, iné prispievajú k jeho tvorbe, niektoré potraviny obsahujú látky, ktoré blokujú aktivitu spomínaného enzýmu.

  • Potraviny, ktoré majú veľa histamínu: rajčiny, špenát, baklažán, zvlášť kuracie no všetko odležané mäso, všetky konzervované či kvasené potraviny, údeniny, kapusta, kyslé uhorky, pivo, víno. sekty.
  • Potraviny, ktoré podporujú nadmerné uvoľňovanie histamínu: citrusy, banány, ananás, jahody, kiwi, vlašské orechy, rôzne oriešky, papája, paradajky, strukoviny, špenát, rôzne koreniny, kakao – čokoláda, alkohol, kôrovce, ryby, bravčové mäso, vaječný bielok, rôzne aditíva (farbivá, konzervačné látky, stabilizátory, zvýrazňovače chuti, príchute).
  • Potraviny, ktoré k tvorbe histamínu prispievajú: ak obsahujú životaschopné kvasnice – napr. čerstvé a málo prepečené pečivo, chlieb, kysnuté cesto.
  • Potraviny, ktoré znižujú aktivitu enzýmu diamínooxidáza: látky v alkoholických nápojoch, kakau, čokoláde, čiernom a zelenom čaji.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Zelená Bratislava
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 825
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 831
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 277
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 471
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 11 325
  6. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 11 237
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 155
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 865
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 147
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 953
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Pilotné testovanie prekonalo očakávania, hovorí Matovič (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 43 843. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 159 obetí.

Premiér Igor Matovič (vľavo) a minister vnútra Roman Mikulec počas sobotňajšej návštevy Tvrdošína.
Koronavírus v Česku naberá na sile.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Vďaka patrí zodpovedným, ale to najťažšie nás len čaká

V tieto dni neplatia kategórie politickej odmeny alebo odplaty.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Policajná eskorta a príslušníci Národnej kriminálnej agentúry privádzajú vysokého policajného funkcionára Norberta Pakšiho a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika na pojednávanie na Špecializovaný trestný súd v Pezinku.