Keď robia paseku histamíny

V súvislosti s jedlom a zdravotnými problémami sa obvykle hovorí o alergii a alergických reakciách, jedlo však môže spôsobovať aj ťažkosti iného druhu.

Problémy s histamínovou intoleranciou často spôsobujú aj syry a víno.(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Vtedy hovoríme o intolerancii – precitlivenosti organizmu na určité látky obsiahnuté v potrave. Telo si s nimi nevie poradiť napríklad preto, že má nedostatok niektorých tráviacich enzýmov alebo je narušená ich funkcia. Intolerancia teda funguje na inom princípe ako alergia a príznaky intolerancie sa na rozdiel od alergickej reakcie môžu prejaviť aj s odstupom niekoľkých hodín až dní. Podľa odborníkov trpí intoleranciou pravdepodobne viac ako polovica populácie.

Migréna aj depresia

Pri alergii na niektoré zložky potravy telo zvykne reagovať začervenaním, kýchaním, slzením a ak nastane anafylaktický šok, ide o život ohrozujúcu reakciu. Pri potravinovej neznášanlivosti príznaky zvyknú byť chronické a často sú to bolesti hlavy a migrény, sčervenanie a svrbenie pokožky, vyrážky, ekzémy, dýchacie ťažkosti, zápcha, hnačky, plynatosť, nevoľnosť, vracanie, syndróm dráždivého čreva, zadržiavanie tekutín, nadhmotnosť i podvýživa, artritída, zápaly, ale aj gynekologické ťažkosti, neplodnosť, úzkostné stavy, depresie, hyperaktivita a pod.

V hlavnej úlohe histamín

Samostatnú kapitolu medzi potravinovými intoleranciami tvorí tzv. histamínová intolerancia (HIT). Je to metabolická porucha, enzýmová nedostatočnosť, keď organizmus z rôznych dôvodov pomocou enzýmu diamínooxidáza nedokáže odbúrať histamín – látku, ktorú si telo prirodzene tvorí a skladuje napríklad v špeciálnych bunkách – mastocytoch, a ktorú prijímame aj v potrave.

Intoleranciu vyvoláva histamín obsiahnutý v niektorých potravinách, niektoré potraviny zasa spustia nadmerné uvoľňovanie histamínu z našich telesných zásob, iné prispievajú k jeho tvorbe, niektoré potraviny obsahujú látky, ktoré blokujú aktivitu spomínaného enzýmu.

  • Potraviny, ktoré majú veľa histamínu: rajčiny, špenát, baklažán, zvlášť kuracie no všetko odležané mäso, všetky konzervované či kvasené potraviny, údeniny, kapusta, kyslé uhorky, pivo, víno. sekty.
  • Potraviny, ktoré podporujú nadmerné uvoľňovanie histamínu: citrusy, banány, ananás, jahody, kiwi, vlašské orechy, rôzne oriešky, papája, paradajky, strukoviny, špenát, rôzne koreniny, kakao – čokoláda, alkohol, kôrovce, ryby, bravčové mäso, vaječný bielok, rôzne aditíva (farbivá, konzervačné látky, stabilizátory, zvýrazňovače chuti, príchute).
  • Potraviny, ktoré k tvorbe histamínu prispievajú: ak obsahujú životaschopné kvasnice – napr. čerstvé a málo prepečené pečivo, chlieb, kysnuté cesto.
  • Potraviny, ktoré znižujú aktivitu enzýmu diamínooxidáza: látky v alkoholických nápojoch, kakau, čokoláde, čiernom a zelenom čaji.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  2. Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami
  3. Park pod Kolibou prepája mesto s prírodou
  4. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  5. Keď Slováci krotia morský vietor
  6. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  7. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  8. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  9. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy
  10. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky
  1. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  4. Park pod Kolibou prepája mesto s prírodou
  5. Do we have "Sagans" in language education?
  6. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  7. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  8. Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami
  9. Síce malí, no výnimoční regionálni dodávatelia. Poznáte ich?
  10. Top trendy 2018 v alternatívnych prístupoch ku zdraviu
  1. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 24 011
  2. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 20 480
  3. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 17 586
  4. Ako vzniká jeden z najkvalitnejších kolagénov na Slovensku? 6 274
  5. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie 5 672
  6. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu 4 128
  7. Mladý Slovák vymyslel aplikáciu pre medicínu. 3 174
  8. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 2 740
  9. Zabezpečte si svoje auto doteraz neprekonaným VAM systémom 2 080
  10. Najväčšia šanca získať Daikin Althermu s dotáciou až do 3 700 €! 1 887

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁR JURAJA BERZEDIHO

Na východe je veselo. Len dokedy

Kalkulačka rozhodla. V Košiciach prídu o slovenské zápasy tisíce fanúšikov.

KOMENTÁRE

Katastrofa: Nikdy nebolo lepšie

Samotné fakty na víťazstvo nad populistami a demagógmi nestačia.

Píše Kristián Blaškovič - Fórum

Čím prekvapí Kim na stretnutí s Trumpom?

Kim sa chce vrátiť medzi svetových politikov ako ich rovnocenný partner.

DOMOV

Mazurek učil európskych extrémistov slušnosti

Strana združujúca európskych extrémistov mala cez víkend snem.

Neprehliadnite tiež

Zistili, prečo vzniká najčastejšia rakovina u detí

Imunita detí sa nestíha pripraviť na budúce nástrahy.

Vajíčko denne môže znížiť riziko ochorenia srdca

Vajciam sa netreba vyhýbať, mohli by prospievať zdraviu.

Potraviny, ktoré v skúškovom období povzbudia myseľ

Správna strava dokáže nakopnúť mozog a jeho kognitívne funkcie.

Imunologička vyvracia päť najčastejších mýtov o alergii

Povery o alergii bránia pacientom v účinnej liečbe.

Kam putujú peniaze, ktoré ste darovali do zbierky Deň Narcisov

Príbeh onkopacientky ukazuje spôsoby, ako pomáha Liga proti rakovine.