Keď robia paseku histamíny

V súvislosti s jedlom a zdravotnými problémami sa obvykle hovorí o alergii a alergických reakciách, jedlo však môže spôsobovať aj ťažkosti iného druhu.

Problémy s histamínovou intoleranciou často spôsobujú aj syry a víno.(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Vtedy hovoríme o intolerancii – precitlivenosti organizmu na určité látky obsiahnuté v potrave. Telo si s nimi nevie poradiť napríklad preto, že má nedostatok niektorých tráviacich enzýmov alebo je narušená ich funkcia. Intolerancia teda funguje na inom princípe ako alergia a príznaky intolerancie sa na rozdiel od alergickej reakcie môžu prejaviť aj s odstupom niekoľkých hodín až dní. Podľa odborníkov trpí intoleranciou pravdepodobne viac ako polovica populácie.

Migréna aj depresia

Pri alergii na niektoré zložky potravy telo zvykne reagovať začervenaním, kýchaním, slzením a ak nastane anafylaktický šok, ide o život ohrozujúcu reakciu. Pri potravinovej neznášanlivosti príznaky zvyknú byť chronické a často sú to bolesti hlavy a migrény, sčervenanie a svrbenie pokožky, vyrážky, ekzémy, dýchacie ťažkosti, zápcha, hnačky, plynatosť, nevoľnosť, vracanie, syndróm dráždivého čreva, zadržiavanie tekutín, nadhmotnosť i podvýživa, artritída, zápaly, ale aj gynekologické ťažkosti, neplodnosť, úzkostné stavy, depresie, hyperaktivita a pod.

V hlavnej úlohe histamín

Samostatnú kapitolu medzi potravinovými intoleranciami tvorí tzv. histamínová intolerancia (HIT). Je to metabolická porucha, enzýmová nedostatočnosť, keď organizmus z rôznych dôvodov pomocou enzýmu diamínooxidáza nedokáže odbúrať histamín – látku, ktorú si telo prirodzene tvorí a skladuje napríklad v špeciálnych bunkách – mastocytoch, a ktorú prijímame aj v potrave.

Intoleranciu vyvoláva histamín obsiahnutý v niektorých potravinách, niektoré potraviny zasa spustia nadmerné uvoľňovanie histamínu z našich telesných zásob, iné prispievajú k jeho tvorbe, niektoré potraviny obsahujú látky, ktoré blokujú aktivitu spomínaného enzýmu.

  • Potraviny, ktoré majú veľa histamínu: rajčiny, špenát, baklažán, zvlášť kuracie no všetko odležané mäso, všetky konzervované či kvasené potraviny, údeniny, kapusta, kyslé uhorky, pivo, víno. sekty.
  • Potraviny, ktoré podporujú nadmerné uvoľňovanie histamínu: citrusy, banány, ananás, jahody, kiwi, vlašské orechy, rôzne oriešky, papája, paradajky, strukoviny, špenát, rôzne koreniny, kakao – čokoláda, alkohol, kôrovce, ryby, bravčové mäso, vaječný bielok, rôzne aditíva (farbivá, konzervačné látky, stabilizátory, zvýrazňovače chuti, príchute).
  • Potraviny, ktoré k tvorbe histamínu prispievajú: ak obsahujú životaschopné kvasnice – napr. čerstvé a málo prepečené pečivo, chlieb, kysnuté cesto.
  • Potraviny, ktoré znižujú aktivitu enzýmu diamínooxidáza: látky v alkoholických nápojoch, kakau, čokoláde, čiernom a zelenom čaji.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 21 538
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 205
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 15 133
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 338
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 697
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 012
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 248
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 375
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 214
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 099