Prečo nepoznajú rakovinu

Sú vo svete oblasti, ktorých obyvatelia nevedia, čo je nádorové ochorenie. Aké je ich tajomstvo?

(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Fakt, že strava výrazne ovplyvňuje naše zdravie, už dnes zrejme nik nepoprie. Niektorí odborníci dokonca tvrdia, že práve nesprávne zloženie jedálneho lístka môže až za deväťdesiat percent všetkých chorôb. Existujú však ľudské spoločenstvá, ktorých členovia sa vďaka tradičným stravovacím návykom tešia dobrému zdraviu, výnimočnej dlhovekosti a navyše nikdy nepočuli o onkologických ochoreniach.

Biochemik Ernst T. Krebs mladší je otcom zaujímavej vitamínovej teórie, s ktorou prišiel ešte v roku 1952. Za vznikom rakoviny nehľadal záhadný vírus či toxín, ale predovšetkým nedostatok konkrétnej látky, ktorá sa v priebehu stáročí takmer vytratila z našej stravy.

Vitamín B17

Túto látku zo skupiny nitrilosidov označil na základe jej vlastností ako vitamín B17, dnes je známa najmä pod názvami B17, laetril či amygdalín. Faktom je, že zlúčenina vyskytujúca sa najmä v semenách rastlín z čeľade ružovitých, ako sú horké mandle, marhule, trnky, čerešne, nektárinky, broskyne a slivky, sa na našom jedálnom lístku už takmer nenachádza. Naopak, nahradili ju rôzne nezdravé zložky potravy – mastné, slané, korenené a umelo upravované. Na Zemi však stále možno nájsť miesta, kde B17-ku ľudia v potrave hojne prijímajú – a práve na ne sa sústredila pozornosť vedcov.

Tajomstvo kmeňa Hunza

Rakovinu napríklad vôbec nepoznajú ľudia z malého himalájskeho kráľovstva Hunza ležiaceho medzi západným Pakistanom, Indiou a Čínou. Dlhovekosť a dobré zdravie obyvateľov pritiahli do tejto oblasti lekárske tímy, ktoré rýchlo vypozorovali úplnú absenciu onkologických problémov a začali hľadať vysvetlenie.

Hoci vedci túto skutočnosť dodnes nevedia celkom spoľahlivo objasniť, za zmienku stojí, že tradičná strava v kráľovstve Hunza obsahuje asi dvestokrát viac spomínaného vitamínu než diéta priemerného Američana. Hunzovia si jedálny lístok obohacujú najmä jadrami z marhúľ, jedia veľa zeleniny, pohánku, proso, semienka lucerny, naklíčené strukoviny a rôzne drobné plody.

Od severu po Afriku

Poznatky o životnom štýle Hunzov sa postupne prepojili a nitky vedcov viedli aj k ďalším spoločenstvám, ktoré žijú storočia odrezané od okolitého sveta a konzumujú jedlo chudobné na sacharidy, bohaté na rastlinné proteíny, minerály a vitamíny - ajna vitamín B17.

Jednou z takých populácií sú napríklad Eskimáci. Tradičná eskimácka strava je prekvapivo bohatá na nitrilosidy, ktoré pochádzajú z mäsa soba karibu a ďalších pasúcich sa zvierat, z plodov v arktických oblastiach rozšírenej ostružiny moruškovej aj zo zvláštnej eskimáckej „pochúťky“, ktorá sa pripravuje z obsahu sobích žalúdkov. Soby totiž okrem iného hojne spásajú baričku prímorskú, na nitrilosidy pravdepodobnejšie najbohatšiu trávu.

Zmeny k horšiemu

Modernizácia však neobišla ani Eskimákov. Kým strava predošlej generácie sa skladala takmer výhradne z rýb a zveriny spolu so sezónnym ovocím, korienkami, listovou zeleninou či morskými riasami a sacharidy v nej takmer úplne chýbali, dnes je všetko inak.

Dr. Otto Schaefer, ktorý model stravy a zdravia Eskimákov podrobne študoval, hovorí: „Keď Eskimák opustí kočovný život a začne byť odkázaný na západnú stravu, on aj jeho rodina prekonajú nápadné zmeny. Jeho deti budú rásť rýchlejšie a skôr vstúpia do puberty. Budú sa im viac kaziť zuby, jeho žena začne trpieť ochorením žlčníka a je pravdepodobné, že niektorý člen rodiny bude postihnutý jedným z degeneratívnych ochorení, ktoré sú typické pre belochov.“

Indiáni aj Afričania

Aj severoamerickí Indiáni, pokiaľ zostávajú verní svojim prirodzeným zvykom a potrave, trpia rakovinou len výnimočne. Koncom 40. rokov minulého storočia tak Americkú lekársku asociáciu mimoriadne zaskočil fakt, že napriek strave, ktorú jej odborníci označili za „chabú a nedostatočne rozmanitú“, bol výskyt rakoviny medzi Indiánmi kmeňov Hopi a Navajo zanedbateľný. Dr. Krebs mladší neskôr zistil, že Indiáni denne v strave prijímajú veľké množstvo vitamínu B17.

Napriek tomu, že konkrétnu látku určiť nedokázal, k vzťahu medzi stravou a extrémne nízkym výskytom rakoviny dospel už v roku 1913 aj Dr. Albert Schweitzer, lekár a misionár v Afrike. Nulový výskyt tejto choroby ho prekvapil počas pobytu medzi domorodcami v Gabone a z jeho zápiskov sa dozvedáme: „Zdá sa, že táto absencia rakoviny má príčinu v rozdieloch vo výžive domorodcov v porovnaní s Európanmi."

Nie je to len smogom

Misionári a lekárski výskumníci opísali podobné populácie nepoznajúce rakovinu od Arktídy až po trópy a pozornosť odborných kruhov si tak postupne získalo tvrdenie, že miera absencie rakoviny je priamo úmerná množstvu vitamínu B17 v prirodzenej strave.Ani námietky skeptikov, že kmene odrezané od sveta preto netrpia rakovinu, lebo nie sú vystavené karcinogénnym vplyvom smogu či chemikálií tak ako obyvatelia západnej civilizácie, tézu o význame B17 nevyvracajú.

Aj v modernom svete je komunita, ktorá vykazuje až o polovicu menej rakoviny. Je to náboženská skupina kalifornských adventistov siedmeho dňa, ktorí sa od zvyšku Kalifornčanov líšia iba tým, že sú relatívne prísni vegetariáni. Keďže jedia veľa zeleniny a ovocia, úmerne tak stúpa aj príjem vitamínu B17. Rovnaký súvis možno nájsť aj v prípade mormónov z Utahu. Výskyt rakoviny je v tomto americkom štáte dlhodobo 25 percent pod celonárodným priemerom.

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  4. Top First moment dovolenky na leto 2018
  5. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  6. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  7. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok
  8. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  9. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať
  10. Slováci triedia lepšie
  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  3. Riešenia pre hnedú planétu
  4. Veľtrh vzdelávania v Srbsku
  5. Exkurzia študijných programov AKP a PSA SvF STU v Bratislave
  6. Top First moment dovolenky na leto 2018
  7. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  8. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  9. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 19 023
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 6 953
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 6 004
  4. Ako pôjdu vlaky po novom? Mení sa cestovný poriadok 3 134
  5. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 2 465
  6. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 2 003
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 983
  8. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 749
  9. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová 1 614
  10. Slováci triedia lepšie 1 210

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

SME vás prevedie cez štvrťstoročie

Významné dni si pamätáme aj cez vlastné príbehy. Rozmýšľame, kde sme boli v 1989, komu sme v 1993 tlieskali a čoho sme sa v 1995 báli.

DOMOV

Dobré ráno: Privítajte nových pánov, singularita je tu

O nových pokrokoch vo vývoji umelej inteligencie.

KOMENTÁRE

Mobilizácia Smeru. Kto ďalej dohodí kameňom

Kamene ako najlepšia formu sebaobrany.

Neprehliadnite tiež

Je zdravšie, ak soľ nahradíte sójovou omáčkou?

Prečo je chyba, ak sójová omáčka nie je vyrobená podľa starej receptúry.

Aké sú hodnoty ľudí, ktorí nechcú očkovať deti

V osvete o očkovaní chcú zdravotníci zohľadniť hodnoty rodičov.

Prečo práve Parkinsonova? Ako choroby získali svoje mená

Tourette, Asperger, Parkinson a Alzheimer. Ako známe ochorenia získali svoj názov.

CRISPR by mohol liečiť choroby bez úpravy DNA

Nová metóda úpravy génov je bezpečnejšia, nehrozia mutácie a dá sa zvrátiť.

Poranené oko môže zachrániť špeciálne sekundové lepidlo

Gél podľa teploty mení skupenstvo, pred zákrokom ho stačí opláchnuť vodou.