SME

Rakovina hrubého čreva zo začiatku nebolí

Prvé príznaky ochorenia môžu byť nenápadné, preto by človek po päťdesiatke mal ísť každé dva roky na test.

(Zdroj: Fotolia)

Bolesť na onkologický problém v hrubom čreve a konečníku neupozorní. Príznaky môžu byť nenápadné, preto by človek po päťdesiatke mal ísť každé dva roky na test.

Na Slovensku je pomerne vysoká úmrtnosť na rakovinu, dôvodom je najmä zanedbávanie preventívnych prehliadok. Ochorenie možno odhaliť a podchytiť v ranom štádiu, keď sú šance na uzdravenie najväčšie.

Rakovina hrubého čreva a konečníka ohrozuje najmä staršiu populáciu - ak sa ľudia dlhé roky nesprávne stravovali, porušia si mikroklímu aj povrch vnútorných stien dolnej časti tráviaceho systému.

U žien prevláda rakovina prsníka, u mužov rakovina hrubého čreva a konečníka. Rakovina hrubého čreva a konečníka je v Európe druhým najčastejším typom zhubného ochorenia a zároveň druhou najčastejšou príčinou úmrtí medzi onkologickými pacientmi.

Slovensko patrí ku krajinám s vysokým nárastom ochorenia, pričom každý rok sa počet pacientov zvyšuje približne o päť percent. Pribúdajú aj napriek tomu, že sa tomuto typu rakoviny dá do významnej miery predchádzať jednoduchou zmenou životného štýlu.

 

 

Skryté krvácanie sa dá odhaliť

„Až tretina pacientov má už v čase stanovenia diagnózy metastázy, čiže nádorová choroba sa rozšírila do organizmu," hovorí onkológ profesor Ivan Koza. V takom prípade ide už o pokročilé ochorenie, ktoré nie je liečiteľné a vyliečiteľné len chirurgickým spôsobom. Začína sa kolotoč ožarovania a chemoterapie, ktorý nie vždy býva úspešný.

Praktický lekár Ivan Jankovič hovorí, že zápchu, hemoroidy či hnačky považujeme stále za banalitu. „Je to chúlostivá téma, o ktorej sa len tak nerozprávame. Dokonca ani s lekárom. Mnoho ľudí má strach už zo samotného testovania," hovorí lekár.

Dokonca aj tí, čo vedia, že test je bezbolestný, s ním otáľajú, často len z ostychu, na ktorý však nie je dôvod. Podľa Jankoviča test úplne nezmyselne odkladajú len preto, lebo sa im zdá hlúpe piplať sa v svojej stolici.

Čo robiť pred testom, aby sa dosiahol spoľahlivý výsledok

  • Pred vyšetrením je vhodné konzumovať stravu bohatú na vlákniny - zeleninu, ovocie, celozrnný chlieb. Táto strava môže podnietiť krvácanie z tých miest, kde sa už patologické zmeny na čreve nachádzajú.
  • Treba sa vyhnúť jedeniu polosurového mäsa, tatárskeho bifteku aj údenín.
  • Prípravky obsahujúce vitamín C, väčší obsah vitamínu C môže výsledok testu skresliť.
  • V priebehu testu vylúčiť potraviny obsahujúce peroxidázu (chren, reďkovka).
  • Pred testom vysadiť preparáty obsahujúce kyselinu acetylsalicylovú (aspirín), fenylbutazol alebo železo.
  • Odložiť test v prípade menštruácie, hnačiek alebo pri krvácaní z dokázaných hemoroidov.

Strach a hrôzu u mnohých vyvoláva možnosť nasledujúcich vyšetrení, najmä kolonoskopie. „Za lekárom tak prichádzajú, až keď majú ozajstné problémy, choroba je však vtedy už v pokročilom štádiu a liečba nemusí byť úspešná," hovorí lekár.

Pozitívny test na skryté krvácanie zo stolice malo podľa štatistiky Všeobecnej zdravotnej poisťovne 3,7 percenta testovaných. Každý rok vynakladá na liečbu zhubných nádorov hrubého čreva a konečníka milión 100-tisíc eur, a preto bude vyšetrenie aj naďalej preplácať.

Kolorektálny karcinóm sa musí chirurgicky odstrániť. „Pri prvých štádiách má pacient po probléme, pri neskorších, keď zhubné tkanivo prerastie prostredie čreva, prípadne zasiahne lymfatický systém, je nevyhnutná rádioterapia, chemoterapia alebo liečba biologickými látkami,“ vysvetľuje Jozef Mardiak zo Slovenskej onkologickej spoločnosti.

Pravidelné prehliadky majú podľa onkológa svoj veľký význam. Môžu odhaliť aj prekancerózne stavy - polypy, ktoré riziko výskytu karcinómu zvyšujú tri- až šesťkrát.

Kolorektálny karcinóm

Rizikové skupiny:
 

  • príbuzní pacientov, ktorým diagnostikovali kolorektálny karcinóm,
  • ženy, ktoré mali či majú rakovinu prsníka, vaječníka alebo maternice,
  • ľudia s nezhubnými ochoreniami hrubého čreva,
  • diabetici,
  • ľudia starší ako 50 rokov,
  • fajčiari,
  • obézni ľudia.

Príznaky ochorenia:
 

  • zmena pravidelnosti stolice, hnačka alebo zápcha,
  • tráviace problémy (kŕče, nadúvanie), bolesti brucha, bolestivé uvoľňovanie vetrov,
  • tmavé sfarbenie stolice alebo jej vyprázdňovanie v tenkom prúžku,
  • prítomnosť krvi v stolici, krvácanie z konečníka, svrbenie, opuch,
  • anémia, únava, celková slabosť,
  • nechuť do jedla, strata hmotnosti.

Ako ochoreniu predchádzať:
 

  • obmedziť konzumáciu údenín a červeného mäsa,
  • znížiť pitie piva - zvyšuje riziko rakoviny konečníka,
  • zvýšiť fyzickú aktivitu,
  • pri výskyte tohto druhu
  • rakoviny v rodine navštíviť odborného lekára,
  • všímať si zmeny funkcií tráviaceho systému, bolesť na chorobu neupozorní.

Pri prevencii hrá prím výživa

Medzi najúčinnejšie zbrane patrí správna výživa - strava s nízkym obsahom tuku, dostatok vápnika a vitamínov, správny pitný režim, probiotiká, dostatok pohybu a zdravý životný štýl bez alkoholu a cigariet.

Rozdiely medzi populáciami v rôznych krajinách s odlišnými stravovacími návykmi jednoznačne potvrdzujú, že faktory výživy patria medzi najvýznamnejšie faktory vzniku kolorektálneho karcinómu.

Dôležitosť stravy potvrdzujú aj takzvané migračné štúdie. Ak ľudia žijú v krajine s nízkym výskytom rakoviny hrubého čreva a konečníka a presťahujú sa do krajiny, v ktorej je toto ochorenie rozšírené, po čase, keď sa prispôsobia miestnym stravovacím návykom, vzrastie u nich výskyt nádorov na úroveň krajiny, v ktorej žijú.

Dlhodobý vplyv

Ak potrava obsahuje karcinogény alebo mutagény (látky, ktoré priamo alebo nepriamo narúšajú štruktúru DNA), časom sa môže normálna bunka zmeniť na nádorovú. Dôležité je preto zameriavať sa na životosprávu a na starostlivosť o pravidelné vyprázdňovanie hrubého čreva.

Jedálny lístok, ktorý pomáha v prevencii kolorektálneho karcinómu, by mal obsahovať:

  • stravu bohatú na vlákninu, najmä cereálie a celozrnné produkty,
  • ako zdroj bielkovín ryby, hydinu, kyslomliečne a mliečne produkty,
  • veľa surovej zeleniny a ovocia (ideálne až 5 dávok denne,
  • stravu na rastlinnej báze, ako je celozrnný chlieb, ryža, bôb...,
  • potraviny bohaté na karotén (vitamín A), vitamín C, vitamín E, selén a kyselinu listovú,
  • dostatok vápnika,
  • tuky s obsahom omega 3 mastných kyselín a kyselinou olejovou (rybí tuk, olivový olej).

Ku vzniku kolorektálneho karcinómu prispieva:

  • prebytok tukov,
  • nadmerná konzumácia červeného mäsa - hovädzie, bravčové, jahňacie,
  • údené mäso, údené výrobky, pečeň a vnútornosti,
  • smaženie a vyprážanie na tukoch, keďže ich prepálenie a spojenie s kyslíkom pôsobí karcinogénne,
  • nadbytočný príjem cukrov v podobe sladkostí a výrobkov z bielej múky,
  • nedostatok vlákniny, niektorých vitamínov a stopových prvkov,
  • väčšia konzumácia vajec a údených vysokokalorických syrov.

 

 

Dôležitá je aj príprava

Vhodnou zeleninou na ochranu pred vznikom kolorektálneho karcinómu je najmä zelená a tmavožltá zelenina zo skupiny kapustovitých, sójové produkty a strukoviny, napríklad brokolica, zeler, kapusta, chren, karfiol, mrkva, reďkovka, sladké zemiaky, sója, špenát, tekvica, fazuľa, cibuľa, cesnak, z ovocia napríklad ananás.

Okrem zloženia potravy je dôležitý aj spôsob jej prípravy. Je dokázané, že mäso a dokonca aj ryby pripravované na drevenom uhlí, ako aj fritované zemiaky obsahujú silné karcinogénne zložky, aj keď pri inom spôsobe prípravy sú zdraviu prospešné.

Potraviny pripravené z celého zrna uvoľňujú vďaka vláknine energiu zo sacharidov pomalšie ako biele druhy chleba, pečiva a cestovín. Vláknina z cereálií podporuje črevnú motilitu, a reguluje tak zdravé trávenie a vyprázdňovanie.

Pravidelné vyprázdňovanie a absencia zápchy sú dôležité faktory črevného zdravia. Vláknina zvyšuje objem stolice, čím sa v čreve rozriedia možné karcinogény, žlčové kyseliny a iné škodliviny, zvýši a urýchli sa ich vylučovanie a zníži sa tak ich kontakt so sliznicou čreva.

Vhodným zdrojom vlákniny sú celozrnné obilniny, otruby, celozrnné cestoviny a cereálie. Výskumy naznačujú, že vláknina z obilnín má väčší priamy efekt na prevenciu kolorektálneho karcinómu ako vláknina z ovocia a zeleniny.

Autor: Ilona Kovacs

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 765
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 554
  3. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 11 074
  4. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 922
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 627
  6. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 9 340
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 8 117
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 068
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu