SME
Piatok, 30. júl, 2021 | Meniny má LibušaKrížovkyKrížovky

Päť vecí, ktoré sa stanú telu ak skoncujete s mäsom

Či už z presvedčenia alebo chuti zmeniť svoj životných štýl, žiť bez mäsa sa pokúša čoraz viac ľudí. Aký to však môže mať dopad na telo?

Život bez mäsa má svoje plusy.Život bez mäsa má svoje plusy. (Zdroj: Fotolia)

Vegetariánstvo sa z presvedčenia stalo trendom, mäso začína chýbať v regáloch niektorých obchodov a ponuke reštaurácií. Aký dopad môže mať vegetariánstvo na vaše telo?

Ak rozmýšľate, že sa pripojíte k trom percentám svetovej populácie vegetariánov, toto sú veci, ktoré sa oplatí vedieť:

1. Schudnete

Vedci na George Washington University School of Medicine skúmali do akej miery môže premena zo všežravca na vegetariána ovplyvniť pohyb ručičky na váhe.

Výsledky analýzy predošlých výskumov ukázali, že ľudia, ktorí si z jedálnička vyškrtli mäso, zhodili priemerne 4,5 kilogramu. Rastlinná strava pomohla účastníkom výskumov schudnúť aj bez toho aby obmedzili príjem kalórií alebo viac športovali.

Skryť Vypnúť reklamu

2. Zmení sa vám črevná flóra

Príslovie „Si to čo ješ“ sa trefne vzťahuje na tráviacu sústavu rovnako ako na akúkoľvek inú časť tela.

Zloženie črevnej flóry všežravcov, vegánov a vegetariánov sa líši, no najvýraznejší rozdiel je medzi všežravcami a vegánmi, ktorí z jedálnička vynechali všetky živočíšne produkty.

Vegáni totiž majú v črevnej flóre najvyšší podiel ochranných druhov baktérií.

Prečítajte si tiež:Prospešných baktérií vekom ubúdaČítajte 

3. Môžete trpieť nedostatkom živín

Vyvážená vegetariánska a vegánska diéta si vyžaduje dôsledné plánovanie. Podľa National Health Service je problémový najmä prísun dostatku železa, vitamínu D a B12.

Potrebné látky možno telu doplniť pomocou fazule a šošovice, orieškami, ovocím, tmavozelenou zeleninou, celozrnnými výrobkami a cereáliami, ktoré sú obohatené železom.

Skryť Vypnúť reklamu

Výhodným zdrojom vitamínu B12 sú kvasnicové a sójové výrobky, prípadne cereálie. Vitamín D zas nájdete vo vajíčkach, obohatených tukových nátierkach a niektorých druhoch mlieka.

4. Môže sa vám znížiť riziko vzniku rakoviny

Nedávna správa Svetovej zdravotníckej organizácie klasifikovala spracované mäso ako karcinogén. Slanina či saláma sa tak ocitli v rovnakej kategórii ako formaldehyd, gama žiarenie a cigarety. Za "možného" pôvodcu rakoviny bolo označené aj červené mäso.

Experti prišli k záveru, že už 50 gramov spracovaného mäsa (čiže napríklad dva plátky slaniny denne) zvyšuje riziko rakoviny čreva o 18 percent. K tomuto údaju je však dôležité dodať, že výpočet sa nevzťahuje na nárast rizika u jednotlivca ale na populáciu.

Výsledok sa totiž vzťahuje na obyvateľstvo Veľkej Británie, kde rakovinu hrubého čreva či konečníka dostane šesť zo 100 ľudí. Tento nárast sa tak v praxi premietne na jeden extra prípad zo stovky celoživotných jedákov slaniny.

Skryť Vypnúť reklamu

Prečítajte si tiež:Rakovina hrubého čreva zo začiatku nebolíČítajte 

5. Môže klesnúť aj riziko srdcových ochorení

Červené mäso sa so zlyhaním srdca spájalo roky, no nebolo celkom jasné prečo. Nedávna štúdia Lerner Research Institute v USA ukázala, že za tým môžu byť látky, ktoré vytvárajú črevné mikróby pri metabolizovaní karnitínu.

Karnitín je látka v mäse, ktorá zintenzívňuje premenu tukov tým, že na seba viaže ich mastné kyseliny a umožňuje ich prechod cez membránu bunky, kde sa z nich tvorí energia.

Metabolity, ktoré baktérie vytvoria pri rozklade látok v mäse, potom putujú telom cez cievny systém a pravdepodobne prispievajú k rozvoju srdcových ochorení.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  3. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  2. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  3. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  4. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  5. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  6. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  7. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  8. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  9. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  10. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 8 980
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 4 206
  3. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 3 726
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 398
  5. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 338
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 310
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 203
  8. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 518
  9. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 116
  10. Jeden deň na Bratislavu nestačí 2 058
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Bratislava je vďaka vysokej zaočkovanosti na najlepšej ceste stať sa ostrovom slobody.

V hlavnom meste je úplne zaočkovaných 70 percent ľudí nad 50 rokov.


16 h
Nataša Holinová

Vďaku za celý chaos môžeme vzdať všetkým, čo sledovali vlastný prospech.


3 h
Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Jakub Grigar získal striebornú medailu.

Slovenský reprezentant skončil druhý v K1 mužov.


Miloslav Šebela 3 h

Neprehliadnite tiež

Ako urýchliť jeho dozretie?


19 h

Moderné technológie vyrušujú, ale vedia aj pomôcť.


28. júl
Chýbajúci kofeín môže bolieť.

Akú hranicu sa neodporúča prekračovať?


27. júl