Obchody, stánky na uliciach aj na trhoch sú v týchto dňoch plné červeného ovocia. Je nielen pastvou pre oči, ale pre telo a pokožku je zdrojom presne tých vitamínov a fytochemikálií, ktoré ich udržiavajú v dobrej kondícii. Lekár Pavel Malovič zo Združenia pre zdravie a výživu hovorí o červenom ovocí ako o hite svetových reštaurácií.
Zaklínadlom pre pružnú pleť je kolagén. V podobe krémov ho ponúkajú výrobcovia kozmetiky, telo ho však môže prijímať aj zvnútra, v podobe ovocia, ktoré má navyše skvelú chuť. Neplatí teda, že dobre chutia len nezdravé veci.
Zázrak zvaný kolagén
Kolagén je vo vode nerozpustná bielkovina, ktorá je základnou stavebnou hmotou podporných tkanív. Tvorí 25 až 30 percent všetkých proteínov v tele cicavcov a je zložkou medzibunkovej hmoty v podobe kolagénových vláken. Poznáme najmenej 27 rozdielnych typov kolagénov, označujú sa I – XXVII. „Kolagénové zásobníky môžeme udržiavať aj vďaka potrave,“ vraví Malovič.
V jedálnych lístkoch japonských reštaurácií sa dokonca ako obrovský hit uvádzajú kolagénové gurmánske špeciality,“ vraví Malovič. Odborníci sa podľa neho ku kolagénovej foodmánii stavajú dosť skepticky, ale nepopierajú, že kolagén možno prirodzene konzumovať aj z rýb – ako sú tuniak či losos, tiež z hydiny - najmä z morčacieho s prítomnosťou karnozínu - a z chudého hovädzieho.