Kritická hranica na ceste k cukrovke sú dve plechovky sladených nápojov denne. Ak vypijete viac, než dve decilitre nápoja, dvojnásobne zvýšite šancu, že u vás prepukne diabetes 2. typu.
Ešte vážnejší problém majú milovníci umelo sladených limonád, ktorí si dožičia množstvo rovné piatim plechovkám. Pravdepodobnosť cukrovky je v ich prípade desaťnásobná.
Švédski výskumníci z Karolinska Institute v štúdii publikovanej v Európskom žurnáli endokrynológie skúmali návyky takmer tritisíc dospelých dobrovoľníkov.
Na vzniku diabetu 2. typu sa podieľajú viaceré faktory. Okrem genetickej predispozície sa na nej podieľajú aj vonkajšie vplyvy ako obezita, nevhodné zloženie potravy, nadmerný príjem kalórií, slabá fyzická aktivita a stres.
Pri cukrovke 2. typu organizmus síce produkuje vlastný inzulín, no jeho účinok je nedostatočný. Aby bol účinok rovnakého ako u zdravého človeka, potrebuje zvýšiť jeho hladinu. Pri tomto type ochorenia postupne dochádza k vyčerpaniu schopnosti buniek pankreasu produkovať inzulín.
Ochorenie sa prejavuje najmä v dospelosti a vo vyššom veku. Možno mu predísť, alebo ho aspoň oddialiť udržiavaním optimálnej hmotnosti, vyváženým jedálničkom, treba sa vyhnúť ponocovaniu, stresu, prejedaniu sa, konzumácii alkoholu a fajčeniu. Ideálna je pravidelná fyzická aktivita.
Odhaduje sa, že cukrovka postihuje každého jedenásteho človeka na planéte.