SME
Piatok, 23. júl, 2021 | Meniny má OľgaKrížovkyKrížovky

Raw, vegánsky, či bez lepku? Etiketa pre hostí aj hostiteľov

Máme na návšteve poľaviť z nevyhnutných diét?

Hostiteľ nemusí návšteve vyjsť vždy v ústrety.Hostiteľ nemusí návšteve vyjsť vždy v ústrety. (Zdroj: Pixabay - ilustračné)

Prosí si niekto raw-vegánsko-bezlepkovú náhradu moriaka? Blížia sa sviatky a s nimi aj množstvo spoločenských udalostí plných jedla. Keďže sa so špeciálnymi diétami v poslednom čase akoby roztrhlo vrece, príprava pohostenia môže byť pre hostiteľov ale aj hostí stresujúca.

Keďže som dietologička, ľudia mi zvyknú dosť podrobne opisovať svoje stravovacie návyky. I ja však potrebujem niekde nakresliť čiaru. Nedávno ma zaskočila kamarátka, ktorej som sa pri pozvánke na večeru opýtala na prípadné obmedzenia. Niekdy je vegetariánka, inokedy zas nie, takže je s ňou náročné udržať krok.

Skryť Vypnúť reklamu

„Jem ryby, ale iba ak pochádzajú z udržateľného rybolovu,“ odpovedala. Aj ako človek, ktorý má nadpriemernú znalosť udržateľných rybárskych praktík, ktorý žije v meste s udržateľnými rybacími trhmi, som bola zaskočená. Je v poriadku od hostiteľa očakávať nie len ústretovosť pri obmedzenom jedálničku, ale aj žiadať, aby všetko čo položí na stôl bolo lokálne, či organické?

Prinútilo ma to zamyslieť sa nad tým, akí sme sa stali prieberčiví. Uvažovala som, aké očakávania je hostiteľ ešte povinný splniť a čo je vôbec slušné žiadať ako hosť? Líšia sa pravidlá etikety pri posedeniach v úzkom kruhu a večierkoch? Znamená stresom opradená sviatočná sezóna, že by sme mali vo svojich prísnych stravovacích návykoch trochu poľaviť?

Odpovede na otázky o slávnostnom stolovaní som hľadala u uznávanej expertky na etiketu Julie Blais Comeau.

Skryť Vypnúť reklamu

Prečítajte si tiež: Mýty o cholesterole, je dobrý a zlý Čítajte 

Alergie, obmedzenia a preferencie

Ak trpíte potravinovou alergiou, je vašou povinnosťou o nej informovať hostiteľa. Nehanbite sa, ide o vašu bezpečnosť a hostiteľ sa tomu musí prispôsobiť.

Veci sa začínajú komplikovať v prípade, ak ste na niektoré potraviny citlivý, trpíte miernou intoleranciou, alebo ide o vaše osobné preferencie.

Dobrým pravidlom je, že čím bližší máte s hostiteľom vzťah a čím menej ľudí sa posedenia zúčastní, tým vhodnejšie je hovoriť o obmedzeniach, ktoré si nevyžaduje zdravotný stav.

Idete na slávnostnú večeru pre troch u vašej sestry? Môžete spomenúť, že sa snažíte obmedziť príjem červeného mäsa. Ste pozvaní na sviatočnú párty pre 70 ľudí, ktorú organizuje šéf vášho partnera? Nechajte si svoju prieberčivosť pre seba.

Prečítajte si tiež: Ako jesť tak, aby ste po jedle cítili prílev energie Čítajte 

Rady pre hostiteľov

Blais Comeau hostiteľom odporúča opýtať sa hostí, či je niečo, čím by ste im vedeli návštevu spríjemniť. Hosťom to otvára možnosť zveriť sa nie len so svojimi stravovacími návykmi, ale aj s prípadným strachom z domácich zvierat.

Skryť Vypnúť reklamu

Ak nemáte v pláne prispôsobiť sa špeciálnym diétam hostí, radšej sa na ne ani vôbec nepýtajte. V prípade, že ste sa už o výhradách v strave už rozprávali, očakáva sa, že hosťom vyjdete v ústrety.

Môže sa stať, že požiadavky hosťa budú neopodstatnené alebo príliš náročné. V tom prípade odborníčka na etiketu odporúča diplomatickú odpoveď: „Urobím maximum, aby sme to zariadili. Budeme však podávať množstvo zeleniny, šalátov alebo rizotá.“

Ak návšteve opíšete jedlá, ktoré plánujete servírovať, ubezpečíte ich, že pri stolovaní budú mať na výber.

Prekvapilo ma, že podľa Blais Comeau je úplne v poriadku požiadať hosťa so špeciálnou diétou, aby priniesli vhodné jedlo aj v prípade, že sa to sami nenavrhnú.

„Chápem, že sa vyhýbate lepku. Našla by sa príloha, ktorou by ste radi prispeli?“ opisuje odborníčka taktný spôsob, ako o to hosťa požiadať.

Hosť tak bude zodpovedať za svoje špeciálne požiadavky, napokon, oni vedia čo môžu a čo nemôžu jesť.

Prečítajte si tiež: Polovicu zdravého obeda má tvoriť zelenina Čítajte 

Rady pre sviatočných hostí

Ak ja vaša strava limitovaná zo zdravotných, náboženských alebo iných dôvodov, mali by ste na pozvanie reagovať nasledovne: „Rád prídem, ale chcem aby ste vedeli, že nemôžem jesť, som alergický na ___. Rád prinesiem jedlo, o ktoré sa podelím.“

Táto stratégia je výborná pre vegánov a vegetariánov. Moji klienti často hovoria, že im na návšteve ponúkajú vegetariánske jedlá ako je dusená zelenina alebo zemiaky a neuvedomujú si, že ich hosť potrebuje aj proteíny. Ak vhodné jedlo prinesú so sebou, svojho hostiteľa zbavia zbytočného stresu.

A čo v prípade, že je vaša diéta iba krátkodobá, napríklad obmedzujete cukor alebo pijete iba šťavy? V prvom rade - prečo vôbec diétujete počas sviatkov? A v rade druhom, je neslušné svojimi diétami zaťažovať hostiteľov, ktorí boli natoľko láskaví, že vás pozvali na večeru. Buď pozvanie odmietnite, alebo sa na jeden večer prispôsobte.

Príjemné (bezgluténové, paleo, vegánske, atď.) sviatky!

Text pôvodne vyšiel v The Washington Post.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Z čoho sa vyrábajú balené bagety? Kedy sa ich treba báť?
  2. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  3. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti
  4. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  5. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  6. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  7. Od Česka až po Jadran
  8. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu?
  9. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie
  10. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci
  1. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  2. Riziko úrazov je počas letných prázdnin vyššie
  3. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  4. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  5. Tatravagónka Poprad ponúka stabilnú prácu a kariérny rast
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Svet bude fungovať na dátach a tie sú pre Slovensko priorita
  9. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti
  10. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  1. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 13 993
  2. Pätnásť miest v Rakúsku na letné potulky 7 933
  3. Vedci skúmali slovenskú magnéziovú minerálku. Výsledok prekvapí. 6 224
  4. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 6 164
  5. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 4 269
  6. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 3 675
  7. Nový Volkswagen Polo GTI prináša radosť z jazdy s dvojlitrom! 3 272
  8. Od Česka až po Jadran 2 960
  9. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 2 802
  10. Vodiči, pozor! V Poľsku platia nové podmienky pre výber mýta 2 176
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 392-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 534 obetí.


a 5 ďalší 18 h
Šéfredaktorka denníka SME Beata Balogová

Fico sa chce dostať k moci.


7 h

Neprehliadnite tiež

Ocenia ho aj osoby s vysokým tlakom.


24 h

Pred spaním by ste nemali jesť dve až štyri hodiny.


21. júl
Pacienti v nemocnici.

Tvrdila, že liek zníži úmrtnosť na covid o 90 percent.


20. júl

Úpadok je najrýchlejší v prvých piatich rokoch.


19. júl