Rochester 8. apríla (TASR) - Pohár pomarančového džúsu alebo polovica grapefruitu na raňajky pomáha zredukovať riziko vzniku reumatickej artritídy, tvrdia americkí vedci.
Odborníci z Mayo Clinic v Rochesteri chcú tomuto zisteniu venovať podrobnejší výskum. Už teraz však na základe prvých štúdií zistili, že zlúčenina obsiahnutá v citrusoch, sa spája so znížením rizika reumatickej artritídy.
V rámci štúdie vedci zistili, že ženy, ktoré konzumovali málo beta-kryptoxantínu obsiahnutého v citrusoch, boli náchylnejšie na vznik ochorenia kĺbov.
Súvislosť medzi stravou a reumatickou artritídou však musia potvrdiť ďalšie výskumy. Okrem prijímania vysokých dávok beta-kryptoxantínu riziko ochorenia efektívne znížili aj potravinové doplnky obsahujúce zinok.
Jediným rizikovým faktorom pre vznik reumatickej artritídy je genetika. Ochorenie sa prejavuje oslabením kĺbov, je to chronický stav sprevádzaný bolesťou, neohybnosťou a opuchmi kĺbov.