Okrem zabráneniu alergiám má aj ďaľšie dobré vlastnosti:
má správnu teplotu tela,
je okamžite k dispozícii, netreba ho prihrievať a
má príťažlivé balenie
KOP
súhlas.
ty máš rád veľké, alebo malé balenie? ja všekty. ten tetrapack je fakt dobrý! ;)
mnohé mamičky tomu nechápu. Chcú byť "fit" hneď po pôrode, tak hneď odstavia decko na umelú stravu. Musia ju kupovať, ohrievať,... Pričom by stačilo otvoriť vždy poruke hotové balenie materského a nema problema
Jednou z artikulovaných - viac než - hypotéz je problematický účinok fluoridov (F-) v tele matky a kojenca. Dodnes nie je záme jediné využitie F- na genetickom základe u ľudí. Materské mliečne žľazy maximálne odstraňujú F- z mlieka až na stopovú hodnotu okolo 5 mikrogramov (ug) na liter, čo je 0,005 mg (alebo 0,3 mikromol). Ak teda matka pije vodu s viac než 5 ug F- na liter, jej prsník sa bude presycovať s F-. Študie poukazujú na tu nemenované vážne problémy v psnej tkáni u určitých žien ktoré kojili o niekoľko rokov neskôr. Priame obvinenie F- ale chýba (...). Inak, F- patrí medzi najsilnejšie oxidačné stresanty a metabolické prerušovače v živej prírode. Organizmus ho okamžite odstraňuje. Lenže F- reaguje bleskove so všetkým čo mu príde do cesty v kyslom prostredí žalúdka. Časť F- sa usádza v tvrdých tkanivách a mozgovej epifíze (tzv šiškovité teliesko), ktorú nechráni krvná bariéra.
Materské mlieko chráni kojenca pred F- teda aj na úkor matky. Neskôr deti prechádzajú na fľaškované mlieko a ďalej na pestrú výživu ? Z akej vody pripraviť fľaškované mlieko ? Je vhodná nízka mineralizácia s minimom F- na úrovni 5 ug na liter vody a aj menej. Existuje taká voda na trhu SR ? Napríklad vrt NTK4 v Dolnej Lehote (tam sa narodil prvý slovenský kozmonaut) dáva jednu z najlepších kojeneckých vôd a vôd pre dojčiace matky v SR. Obsahuje presne 5 ug F- na liter vody. Žial, autority SR nie sú v pozícii zistiť menej než 53 ug F- v litri vody a hodnota 53 ug býva falošne deklarovaná na kojeneckých vodách. Je v tom zmätok. Treba si uvedomiť, že 53 ug F-/l je 2.4 x viac molekúl F- než je denný prísun jódu. A naša pitná voda smie podľa zákona obsahovať až 67 x viac molekúl F- na liter než je denný prísun jódu z výživy ? Nuž... Cekove, kojenci na fľaškovanom mlieku žijú v riziku dostávať podstatne viac F- než dojčené deti. A to paraleluje vedecké zistenia, že o.i. F- znižuje inteligenciu a že fľaškované deti sú v priemere menej inteligentné než kojené.
Jeným z testov IQ u detí je kvalita zrakového vnemu (visual acuity). Nad týmto visí štúdia z University of Florida o vplyve F- v pitnej vode. Výsledok: F- znižuje zorný uhol a zároveň predlžuje čas reakcie na podnet. Čiže, človek pod vplyvom F- vídí menej a reaguje pomalšie. Tým vzniká jedno z možných vysvetlení o horšej bilancii detí pod vplyvom F- v škole a podobne.
Pevnú pozíciu proti F- v ľudskej výžive zaujal Dr Avid Carlsson a 13 ďalších držiteľov Nobelovej + množstvo odborníkov (napríklad web-stránka: http://en.wikipedia.org/wiki/A...) ale nie politikov. Je podozrenie, že fluoridácia bola využívaná v konecentrákoch a guľagoch na dezemancipáciu ľudí. Veci zostávajú zle objasniteľné. Fluoridácia dodnes prebieha v niektorých krajinách. Napríklad, švajčiarska kuchynská soľ má pridaných 84 x viac molekúl F- než jódu. Dve tretiny americkej vody z vodovodu dostávajú 45 x viac molekúl F- na liter než je denný prísun jódu z výživy. Tiež, jeden gram zubnej pasty má potenciál dodať do tela 45 x viac F- než je denný prísun jódu z výživy. Pritom zdravie zubov maximálne závisí od optimálnej funkcie štítnej žľazy a biochémie jódu v ľudskom tele. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) problémami biochémie jódu a štítnej žľazy trpia 2 miliardy ľudí vo svete. Zbytočné dodať, že bez optimálnej funcie jódu klesá IQ a stúpa ľudská bieda a nešťastie. V skutočnosti, najhoršie na tom sú oblasti s najvyšším obsahom F- v pitnej vode a výžive. Proti-fluoridačný účinok má vraj dokozahexaénová kyselina (DHK) zo vzácnych zdrojov: materské mlieko a čerstvé ryby.
Momentálne je pomerne populárna teória, že človek (jeho predok) mohol vyvinúť a uživiť tak veľký mozog vďaka tomu, že s kamennými nástrojmi bol lepší mrchožrút ako hyeny a supy, pretože dokázal rozbiť aj veľké kosti a dostať sa k špiku. Možno preto máme tak radi klobásky :)
To je pravda. Ja už roky tvrdím, ak by som si mal vybrať vek prirodzenej smrti v 90-tke - a žral by som celý život výsostne LEN zdravé jedlá a nemohol by som ochutnať, alebo jesť pár krát do roka aj vyslovene nezdravé, ale za to chutné jedlá, radšej by som si vybral vek smrti 70, ale aspoň by som si ten život a chuťové bunky na jazýčku zhýčkal dobrotami :-)
... ale zabudol som dodať, že tu sa jedná o dojčatá a preto by sme mali byť dôslední v ich správnom vyberaní zdravých tekutých jedál, veď sa jedná o dobro toho dieťaťa. Ale na druhej strane, netreba to zas až preháňať... To je potom druhý extrém.
... zvykli matky hlavne na dedinách, t.j. "jednoduchší" ľudia (aby som nikoho neurazil) pridávať do tekutín alkohol, v tom duchu, aby "dieťa bolo silné", čo je totálna absurdita a blbosť. Takto si dieťa zvyklo na alkohol už v mladom veku, o možných výkyvoch vo vývine "vďaka" tomuto zlepšováku ani nehovoriac...
súhlas
...