SME
Nedeľa, 12. júl, 2020 | Meniny má NinaKrížovkyKrížovky

Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Tuky v nemilosti? (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť

a nasytene tuky co ?

Tie netreba vobec papat ? Ak ano tak ktore ? Kratke ci dlhe ?
 
Hodnoť

 

V článku nie je ani zmienka o škodlivosti trans-mastných kyselí, a pritom sú závažné riziko srdcovo-cievnych ochorení. Konečne FDA zaujala rozhodné stanovisko.
A number of popular foods are about to lighten up. The FDA is all but banning the use of partially hydrogenated oils, the main source of artery-clogging artificial trans fats, in processed food.
Food manufacturers will have three years to remove partially hydrogenated oils from products, the agency says in a statement.
 

 

trans-nenaystene mastne kyseliny sa prirodzene v strave takmer nevyskytuju, preto ich netreba spominat :). a ani nemaju miesto v ludskom metabolizme. treba ich zakazat, zakaz kontrolovat a je to vybavene.
 

 

To čo píšete je to síce logické a treba to zakázať, ale zatiaľ to najprísnejšie majú v Dánsku. Mám pocit, že treba spomínať ich negatívny dopad na kardiovaskulárne ochorenie. Vidíte že aj v USA majú s tým problém, lebo firemné loby má " peniaze" a vidíte že firmy budú mať určitú dobu aby mohli znížiť ich obsah v potravinách. Trans mastné kyseliny ako som už spomenul sa nachádzajú aj v masle, ale menej ako 2%. V našej legislatíve stačí keď firma napíše naše výrobky majú znížený obsah trans mastných kyselín....a je to. Koľko...? Znížený obsah. V Dánsku musí byť uvedené presné množstvo ( ktoré je kontrolované a prísne trestané ich nedodržanie!!!) a toto chcú o niekoľko rokov aj v USA a možno o niekoľko desiatok rokov to bude aj u nás.U nás zo všetkých úmrtí pripadá na kardiovaskulárne viacej ako 50%. Trans mastné kyseliny sú závažný rizikový faktor ICHS a existuje synergický efekt čiže ich negatívny dopad sa násobí. My budeme (na radosť farma firiem) kŕmiť všetkých statínmi....a je to. Na statínoch farma firmy zarábajú len v USA 37 miliard dolárov....35% pacientov ich vôbec nemusí a pritom pacienti majú často vedľajšie účinky---bolesti svalov (majú znížené hladiny koenzýmo Q10), poškodenie pečene atď.
 

 

Lenze my ani nevieme kolko kardiovaskularnych ochoreni je sposobenych trans tukmi a kolko celkovo zlou zivotospravou, cukrovkou, stresom atd. Ani sa ich efekt v populacnych studiach neda izolovat od celkovej konzumacie zvyseneho mnozstva tukov, fastfoodu, nespravneho zivotneho stylu atd.
Uzivanie statinov na korekciu hyperlipidemie podla mna nesuvisi priamo s konzumaciou trans tukov (tie su skodlive inymi sposobmi).
Cize, zaverom, ano treba to zakazat cim skor, ale nie je to zdaleka jediny a podla mna ani najpodstatnejsi problem v stravovani a zivotnom style na slovensku :)
 

 

Trans-mastné kyseliny nie sú jediný rizikový faktor to je pravda, ale ako som už spomínal existuje synergický efekt ...a odstránenie hoci aj jedného rizikového faktora má význam.
Môžete odstrániť obezitu, hyperhomocysteinémiu, fajčenie...môžete držať na uzde hypertenziu, diabetes...môžete sa zdravo stravovať a môžete denne cvičiť, môžete relaxovať a odstrániť stres a bude to prínos pre zdravie......
 

Nehovoriac

o tom ze znizene hladiny Q10 maju devastacny vplyv na krebsov cyklus a naslednu tvorbu ATP a iných zivotne dolezitych latok. Ale to je uz ina pesnicka. Ale kazdopadne suhlasim s tebou co si napisal. Otravujeme ludi aby sme ich drzali pri zivote dalsimi jedmi.
 
Hodnoť

ubohy clanok

aspon malu zmienku co teda s touto teoriou.
Ryby, olivovy olej (panensky v tmavej flasi), lanove semiacka a hlavne pestru a vyvazenu stravu. Ziadne diety a veeela pohybu.
 
Hodnoť

 

Moja manželka má najradšej údenú slaninu a cholesterol má vzorový. A varí na bravčovej masti. Neškodí to asi ani mne, pretože som už 40 rokov nebol u lekára.
 

No jasné, a keď sa diskutuje

o škodlivosti fajčenia, vždy sa nájde nejaký "múdry" s argumentom typu: "Môj dedo fajčil a dožil sa ... ". Treba si naštudovať niečo štatistickom spracovaní údajov a potom machrovať.
 
Hodnoť

Domáca klobása

je najlepšie ovocie
 
Hodnoť

+-

Prvy krat musim bohuzial konstatovat, ze som si musel skoro kazdu vetu precitat 2x, pretoze tento clanok je pre mna totalne zmatocny, bez suvislosti. Nema hlavu, ani patu. Nerozumiem. Omega 6 a omega 3, ale 6 vela 6 je zle, tak teda mlieko ano, ci nie...........
 

 

Pre organizmus sú nepostrádateľné tzv. polynenasýtené mastné kyseliny. Najdôležitejšie sú eikosapentaénová (EPA) a dokosahexaénová kyselina (DHE). Výborný zdroj sú morské ryby (aj rybí olej). Lanový olej obsahuje alfa-linolénovú kyselinu (ALA), to je však c-18 a na zdraviu prospešnú C-20 (EPA) a c-22 (DHE) sa musí premeniť pôsobením 6-deltasaturázy a elongázy. Niečo k tým 6-omega: 6-omega sú prozápalové (aj tie sú však v malej miere potrebné) a v organizme by mal byť pomer 6-omega:3-omega max. 4:1. V skutočnosti náš pomer 6-omega: 3-omega je 35:1 a to nie je dobré. Niektoré oleje sojový, kukuričný, slnečnicový majú vyšší obsah 6-omega preto nie sú vhodné. Ak sa z týchto olejov urobí "margarín" obsahuje zvýšené množstvo trans-mastných kyselín. Prírodné maslo obsahuje cca 2% trans-mastných a s tým si organizmus vie poradiť, ale stužené tuky obsahujú omnoho viacej a to je problém, preto Food and Drug Administration vydal spomínané vyhlásenie. Zatiaľ sprísnené normy má vo svete len Dánsko. Pre Hlava81: Cholesterol is the Hero not the Vilain. (hrdina nie padouch). Samozrejme má aj on určitú vinu na ateroskleróze, ale dôležité je poznať tzv. subfrakcie LDL cholesterolu. Pacient ak má zvýšené frakcie 3 až 7 môže mať nízky cholesterol, ale môže mať aterosklerózu. Ako už bolo spomenuté cvičiť (aspoň 30 min denne), olivový olej, ryby (2 x týždenne), zopár mandlí a vlažských orechov, veľa zeleniny a ovocia, šošovicu, fazulu, brokolicu, ružičkový kel, karfiol....2 dcl paradajkového džúsu, zelený čaj a môžete si dať aj 2 dcl červeného vínka, mäso max 2 x týždenne. Raz za čas si môžete dať aj kačicu, alebo hus.
 

Anglické slovo villain

určite v preklade do slovenčiny neznamená padouch, a to z celkom jednoduchého dôvodu - také slovo v slovenskom jazyku nexistuje.
Čo sa týka tých odporúčaní, alkohol je svinstvo, na tom sa nič nezmenilo, preto do racionálneho stravovania nepatrí. Tie klamstvá o pozitívnych účinkoch červeného vína na zdravie človeka rozširujú len alkoholici. Pravda je taká, že pozitívne pôsobia látky obsiahnuté v červenom hrozne, ktoré sa dajú prijať bez sprievodného alkoholického jedu, napr. vo forme hroznového džúsu, muštu, alebo priamo konzumáciou červeného hrozna, či už čerstvého alebo sušeného.
 

 

1/Villain je lotor , zloduch , zlosyn, naničhodník ,hlavný vinník , podliak a existujú ešte aj ďalšie...
neotesanec, zločinec,negatívna postava, bandita, lump ....
Cholesterol však nie je ani jedno z toho...
2/Červené hrozno, džús z červeného hrozna atď. obsahujú resveratrol a ten chráni srdcovo cievny aparát to je pravda a existuje tzv." French paradox" a je dokázané, že 2 dcl (nie litre) sú zdraviu prospešné. Ak sa robili pokusy na myšiach a podával sa čistý resveratrol nemalo to taký účinok, ako keď sa pridal aj malé množstvo alkoholu. Pozrite si prednášku prof. Šantavého....Môžem potvrdiť, že dobré červené obsahuje až 40 mmol/l TAS (total antioxidant status) a to je tiež dôvod po dobrej večeri si dať jeden pohárik červeného aj napriek tomu, že psychiatri sú proti. lebo scavenger je dôležitý (scavenger vychytáva free oxygen radicals). Samozrejme ak neznášate alkohol je možné okrem hrozna jesť aj čučoriedky, jahody, maliny, černice a namiesto vína si dajte zelený čaj aj to je dobré....
 
Hodnoť

Aj vedci musia žiť z dačoho

Jedzte nenasýtené tuky, obohatené bravčovou masťou
 

 

Vyprážanie nie je síce zdravé, ale rozhodne je lepšie vyprážať na masti ako na olejoch. Dobrá rada :vyprážate rezeň na masti a keď už je hotový na niekoľko sekúnd ho ponoriť do vriacej vody a vybrať. Skúste to.
 
Hodnoť

uroven

clanok o nicom ako vsetky od tejto autorky
 
Hodnoť

Resveratrol má význam nielen pri CVD

J Bras Nefrol. 2015 Jan-Mar;37(1):106-14. doi: 10.5935/0101-2800.20150015.
Resveratrol plays important role in protective mechanisms in renal disease - mini-review.
Albertoni G1, Schor N1.
Abstract
Resveratrol (RESV) is a polyphenolic compound found in various plants, including grapes, berries and peanuts, and its processed foods as red wine. RESV possesses a variety of bioactivities, including antioxidant, anti-inflammatory, cardioprotective, antidiabetic, anticancer, chemopreventive, neuroprotective, renal lipotoxicity preventative, and renal protective effects. Numerous studies have demonstrated that polyphenols promote cardiovascular health. Furthermore, RESV can ameliorate several types of renal injury in animal models, including diabetic nephropathy, hyperuricemic, drug-induced injury, aldosterone-induced injury, ischemia-reperfusion injury, sepsis-related injury, and endothelial dysfunction. In addition, RESV can prevent the increase in vasoconstrictors, such as angiotensin II (AII) and endothelin-1 (ET-1), as well as intracellular calcium, in mesangial cells. Together, these findings suggest a potential role for RESV as a supplemental therapy for the prevention of renal injury.
 


Najčítanejšie na SME Primár