SME
Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Prečo ste po sviatočnej hostine unavení? (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 3 > >>

Hodnoť

 

Uz som prisiel na to , preco mam tak rad vino a pivo. Za to mozu octomilky v rodine.
 
Hodnoť

Drobná pravopisná poznámka:

v slovenskom jazyku a terminológii existuje tryptofán. Triptofan s mäkkým "i" je, ako ukáže Google, maďarská verzia.
 

 

To expertke na vyzivu cloveka, biochemiu, fyziologiu, politologiu, klimatologiu, stolovanie, vychovu deti, skolstvo, dejiny mediciny a pod. neprekaza produkovat pod svojim menom taketo preklady plne nielen gramatickych, ale aj odbornych chyb. Napr.:
“..Jej výskyt v mozgu pomáha strážiť..” – sic!
“..Čo má americké sviatočné menu spoločné s akoukoľvek inou hostinou je, že stôl sa prehýba pod jedlom s vysokým glykemickým indexom..” – nie, americka ani slovenska hostina nie je z hladiska prijmu sacharidov charakterizovana vysokym glykemickym INDEXOM (mnozstvo prijateho tuku totiz vyrazne znizuje glykemicky index aj cisteho cukru), ale glykemickou ZATAZOU (= glycemic load)! = celkovým mnozstvom prijatych jednoduchych sacharidov (a to aj vo forme bielej muky, bielej ryze, zemiakov a pod.)
“..Triptofán sa v tele premieňa na serotonín – hormón..” – nie, serotonin nie je hormon, ba ani cisty neurotransmitter - ma ovela viac biologickych funkcii (regulacia tonusu hladkej svaloviny traviaceho a vaskularneho systemu, zrazanlivost krvi a pod.)
A tak dalej a tak podobne..

Mimochodom, reakcia nervoveho systemu po jedle podla najnovsich vyskumov suvisi pravdepodobne ovela viac s aktivitou crevneho mikrobiomu a celej obojsmernej fyziologickej osi “mozog-traviaci system-mikrobiom”. Napriklad az 90% serotoninu (aj melatoninu) tvoria a metabolizuju bunky creva, nie mozgu. A zhruba 40% chemickych latok pritomnych v nasej krvi pochadza z metabolizmu crevnych bakterii, kvasiniek, archetonov a pod.

PS: “Až sa po sviatočnej hostine zvalíte na gauč, konečne poznáte pravého vinníka vašej únavy. Neobviňujte odkrvený mozog, ale radšej spomeňte si na hromadu bielkovín a soli, ktorú ste do tela dostali vďaka vyprážanej rybe a majonézovému šalátu.” – Nie, vinnikom nie je sol a hielkoviny. Vinnikom je clovek, ktory sa najedol ako sedliak na Vianoce :-)
 

Asi by sme mali byť ešte tolerantnejší.

V tomto vianočnom čase dokonca aj k novinárom.
Ozvali sa tu dvaja odborníci, ktorí tému pravdepodobne študovali na VŠ a s vysokou pravdepodobnosťou sa týmto veciam venujú aj vo svojej praxi.
Ak by totiž novinári spĺňali naše vysoké odborné požiadavky, neboli by novinári, ale lekári, lekári - stomatológovia, endokrinológovia, atď. Takže nejaké nepresnosti v odbornom výklade by sme im mohli tolerovať.
Tolerovať by sme im ale nemali zjavnú povrchnosť (len aby sa vyplnil priestor na nejakej strane), jazykové nedostatky, neaktuálnosť (napríklad milujem recepty na jahodové koláče v novembri, alebo slivkové dobroty v marci). Samozrejme, je toho viac, čo by sme im tolerovať nemali. Ale požadovať čosi, čo je vysoko odborné, to snáď nie.
Pekné sviatky!
P.S. Ja som už vytrávil po včerajšku.
 

Nie veru..

Autorka nenapisala tento (ani ziadny iny) clanok z nejakych filantropickych dovodov, ale preto, ze je to jej praca, za ktoru dostava plat. Ak mame byt tolerantni k lajdackosti, nikam sa s nasou krajinou nepohneme. Kym nebude kazdy svoju (aspon tu platenu!) pracu robit maximalne profesionalne a najlepsie ako to dokaze, tak mozeme ako krajina zabudnut na to, ze udrzime krok s civilizovanym svetom. Specialne tie povolania, ktore ovplyvnuju mnoho inych ludi (ucitelia, lekari, profesionalni soferi a piloti, policajti, sudcovia, politici, herci, moderatori a - novinari a pod.), je potrebne vykonavat s maximalnymi narokmi na seba. Tolerancia voci nasim vlastnym chybam nas taha stale dolu.
Okrem toho, v civilizovanych krajinach a skutocne mienkotvornych mediach sa k urcitej teme vyjadruju zvycajne ludia, ktori jej rozumeju tak, aby nesposobili este vacsi informacny chaos nez aky tu uz vladne..
Moja reakcia nie je nic osobne, autorku nepoznam a na svoje sukromne nazory ma pravo, avsak pri verejnych prejavoch by mali tito mladi "generatori medialneho obsahu" prejavit ovela viac pokory k temam a ucty k svojmu publiku. V opacnom pripade naozaj skor skodia.
 

Ľúbive slová a ľúbivy text.

Najmä známe klišé o tom, že každá práca sa má robiť poctivo a poriadne.
S takým je ťažké polemizovať.
V tomto štáte totiž toľko ľudí svoju prácu fláka a toľko ľudí si inak vysvetľuje platné pravidlá a zákony, že sa vyjadrenia k tejto téme naozaj dajú označiť ako klišé. Stačí sa pozrieť napríklad na debatu o doprave a dopravných predpisoch a hneď bude človeku jasnejšie, že v tomto národe je každý druhý Fitipaldi a zhruba každý desiaty si jazdí ako sa mu zachce, pretože považuje súčasné predpisy za zlé a nie je ochotný sa im podriadiť. A v takej atmosfére čosi opakovať a nedosiahnuť účinok, to je klišé. Čosi, čo je otrepané.
Takisto volanie po poriadne vykonávanej práci mi pripadá v tejto spoločnosti za čosi nesmierne otrepané, keď vieme, ako v tejto spoločnosti smrdí tá povestná ryba od hlavy. A keď vieme, že si tu slobodu a demokratickú liberálnosť samotní ideoví vodcovia vysvetľujú po svojom a aj konajú po svojom. (Často inak, ako ju vysvetľujú.)
Toto všetko som musel napísať, aby bolo jasné, v akom kontexte sa tieto moje myšlienky a názory pohybujú a prečo si myslím, že volanie po poriadnej práci je klišé. Teraz a tu naozaj je, hoci to tak celkom určite nebude večne.
Ale cesta, ako to zmeniť naozaj nie je vo volaní po tom, že prácu treba vykonávať poriadne.
K samotnej téme iba toľko: Nie je spoločensky efektívne a ani správne vyjadrovať všetko na každej úrovni s najvyššou profesionálnou presnosťou. Nemôžeme predsa chcieť od novinára, aby v reportáži z atómovej elektrárne používal výrazy a vety ako nukleárny fyzik, alebo konštruktér jaderných reaktorov. Takú reportáž by si nikto nečítal a keby aj čítal, rozumel by jej iba zlomok čitateľov. A to nie je poslanie novín, ani iných médií. Ich poslaním je aktuálne informovať, komentovať a približovať ľuďom to, k čomu sa bežný smrteľník, alebo expert z inej oblasti tak ľahko nedostane. Takými sú aj správy z medicíny. Označuje sa to ako "populárna veda", ktorá používa oveľa jednoduchší jazyk ako veda skutočná. Novinár používajúci taký jazyk pritom vôbec nemusí byť lajdák a lajdácky si vykonávať svoju prácu.
Ak by sme boli všetci v tomto štáte absolventi PF UK a vyznali by sme sa vo fyzike a konštrukcii jadrových reaktorov, potom by sme celonárodne takú reportáž zhĺtli. Ale nie sme tak monotematicky vzdelaní a tak si radi prečítame aj z inej disciplíny niečo zaujímavé a podané teda takým jazykom, ktorý sme schopní pochopiť.
Taká má byť odbornosť v novinárčine. Ak by to tak nebolo, potom by mohol novinár robiť to isté ako lekár, o ktorom píše.
 

 

Mozno to vyznieva ako "lubive slova", ale je to moje presvedcenie - a okrem toho nas tu citame uz asi iba my dvaja, takze to rozhodne nie je z mojej strany ziadna snaha predvadzat sa ;-)
To, co ste popisali, je zase smutne a ja s Vami v mnohom suhlasim. Vlastne asi vo vsetkom. Preto sa vnutorne branim prijat tuto realitu "slovenskej" lajdackosti.
A naozaj netreba, aby novinar pisal clanok pre verejnost na urovni vedeckej prace, ale musi ho napisat tak, aby nesposoboval viac skody ako uzitku.
PS este raz: Vinnikom postprandialnej unavy (unavy po tazkom a velkom jedle) nie su "bielkoviny a sol", ale clovek, ktory sa natrieskal ako sedliak na Vianoce :-) Majte sa, pope! Este stale pozehnane Vianoce..
 

Vám takisto pekné sviatky.

A ďakujem za tolerantný pohľad na vec. Snáď sa dožijeme toho, že bude viac novinárov, ktorí dokážu nájsť tú hranu, z ktorej spadnúť na jednu, či druhú stranu znamená byť povrchný, alebo nezrozumiteľne komplikovaný. (Tá druhá možnosť je veľmi málo pravdepodobná.)
 

vinnik je clovek ....

ale kazdy si rad zaje a je dobre vediet ktore zlozky najviac vplyvaju na unavu
to s tou solou moze byt pravda, ja ked zjem velku porciu jedla ktora obsahuje viac soli (pizza) tak som potom odrovnany
 

i bukovsky

Snad rozumiem Vasim obsiahlym komentarom spravne, ked ich hodnotim ako iniciativu, pripadne este lepsie, ako vyzvu, k celonarodnej lepsej pracovnej moralke, k viac poctivosti, dokonalosti…..atd. v kazdodennom snazeni! Urcite tema, ktora obsahom daleko prekracuje ramec novinarskeho clanku, alebo este viac, ramec diskusneho prispevku.
K samotnemu clanku pani Matkovskej moc kritickych slov nenachchadzam, nakolko autorka mne, ako priemerne interesovanemu medicinskemu laikovi, pomerne zrozumitelne a dostatocne informativne pripomenula, preco striedmost v prijme kulinarickych zazrakov, ktore jak dnesna blahobytna doba, tak aj tradicia, prinasaju v tychto dnoch na nas stol, je to najmudrejsie, co pre nase centralne organy mozeme urobit. Ja osobne som davno pochopil, ze tu kulinaricku cast tychto sviatkov, si mozem dovolit kedykolvek v priebehu roka, ked mi na nieco pride chut! S ohladom na skutocnost, ze mi uplne „ide povedla pr…e“, ci autorka tryptofan napisala s „i“, alebo „y“ (exelentny to prejav najvyssej moznej trivialnosti!!!), nemam v tejto suvislosti voci kvalite jej prace ziadne podstatne vyhrady! Predsa nepise do vedeckeho casopisu, ale len do obycajnych denne vychadzajucich novin. S radostou som korigoval dlhe desatrocia uznavanu hypotezu o "vandrovani litrov krvi do mojho centralneho ustrojenstva" a zobral na vedomie, ze pripadny stav ospalosti po jedle musim v buducnosti pripisat nadmernemu mnozstvu bielkovin a soli. Ake-to stastie, ze bielkoviny (hlavne mäso) moc nemusim…., len s tou solou je to u mna uz trochu väcsi problem!!

Nezavisle od vsetkych tychto uzitocnych uvah, sa preto rad pripojim k hore menovanej vseobecnej vyzve k zlepseniu moralnosti, poctivosti, kvality…… jak v pracovnych, tak aj inych urovniach slovenskeho spolocenskeho zivota…! Z vlastnej skusenosti by som ale neapeloval prioritne prave na novinarov…(schvalne vynechavam politikov!!), nakolko daleko väcsie nedostatky vidim napr. v oblasti zdravotnictva. Nielen tam, ale obzvlast tam, vidim obrovske deficity v porovnani so zapadnou civilizaciou, pricom ani zdaleka nemyslim na pripadne nedostatky vo vybaveni ambulancii a/alebo nemocnic modernstou technikou. Zvysenie nakladov nesposobujuce moznosti zlepsenia v oblasti organizacie prace, ustretoveho, teda ludskejsieho pristupu k pacientovi…. a mnohe..., mnohe ine…., su priam nekonecne…......!
 

 

Dobrý deň, pán doktor. autorka sa v článku odvoláva na odborné štúdie, a v tých sa píše o glykemickom indexe. Každé zásadné vyjadrenie má podložené.
 

Co je to?

sic?
 

Citované v úplnosti

Aj s chybami. Zjavne moderné vyjadrenie, prebraté z angličtiny, takže automaticky zdomácnené. A kto tomu nerozumie nevie po slovensky. ;) šťastné a veselé! Btw. Výborný doplnok od pána Bukovského. Ďakujeme. P. S. Nevieš čo znamená skratka btw.? Niet Ti pomoci. :)) alebo p.s.?
 

 

Citovane zväcsa skonci medzi uvodzovkami...
Ale dakujem za vysvetlenie.
 

Zväčša,

Ale nie v tejto verzii, kde zvýraznené to, že je to s chybou, ale určite máš Ty pravdu, takže pokojne sa ho spýtaj znova a čakaj inú odpoveď.
 

 

Tak si si rypol.
Pytal som sa spravneho autora, neviem preco odovedas ty.
 

 

Vysvetlenie najdete pod linkom: https://blog.wuwej.net/2005/09...
Len aky to ma suvis s hore pouzitou vetou, akosi nedokazem dobre pochopit.....! Kazdopadne to robi "dobry a inteligentny" dojem!
 

 

Vdaka. Ani ma nenapadlo googlovat, myslel som ze je to chyba.
Koniec koncov presne ako vo Vasom linku...
 
Hodnoť

 

Skor ludia sa prezeru vsetkeho bez ladu a skladu lebo "tradicie"..... Potom cholesterol,tlak,hlava boli a ziaden pohyb. Ja som si po lahkej veceri bol von zabehat 12 km na hodku a uplne skvele sa citim
 

1 2 3 > >>

Najčítanejšie na SME Primár