Kto ho nechce, alebo si mysli, ze ho nepotrebuje, nech ho nepije.
Pijem ho cely zivot, ziadne problemy s tym nemam, chuti mi, a ked mi niekto bude tvrdit ze je skodlive, tak ho poslem do psej matere, nech sa stara laskavo o seba.
Za rok pridu zase s tym ze je skodlivy chlieb, lebo neviemco :)))
ked nalejete mlieko dospelej mačke, psovi, prasati, potkanovi tak ho piju. Videla som dokument, ako bycky, ktoré chovaju na fajnové maso nechávaju cicať mlieko až kým ich neporazia na bitunku. Bol to trochu bizarny pohlad, cicajuci byk väčší ako krava. Ja sladke mlikeo môžem, chutí mi, naopak kelimok jogurtu, alebo tvarohu ma odpáli na pol dna, nemôžem chodiť, hýbať klbami, také mám bolesti klbov a svalových uponov.Problém sú kvasné procesy a ich produkty, škoda, jogurty a tvarohy (pivo) inak milujem, ale už len platonicky
ze Aziati su alergicki na mlieko. Ale uz nepisu ze je to len urcita hoci pocetna skupina prevazne v blizkosti mora alebo velkych riek a na urodnej pode. Teda tam kde je dostatok ryb, zeleniny a inych zdrojov vapnika a mineralov. Ale v Azii ziju aj populacie ktore takuto vyhodu nemaju takze je mlieko a vyrobky z neho pre ne jednou zo zakladnych zloziek potravy. Kaukazske narody, rozne kocovne kmene v Mongolsku ci niektorych oblastiach Ciny, ale aj na Arabskom poloostrove ci dalekom severe na Sibiri. A mlieko nielen kravske ci ovcie a kozie ake pozname u nas, ale aj oslie, kobylie, tavie alebo sobie. A aj v Europe vidno tuto korelaciu. Aj tu sa viac mlieka historicky pilo tam kde su hory ako v nizinnych a primorskych oblastiach. Aj na Slovensku viac pod Tatrami ako v podunajskej nizine, rovnako v Pyrenejach, Alpskych oblastiach ci Rumunskych Karpatoch. Samozrejme dnes uz moze jest a pit kazdy co chce bez ohladu na to kde je, ale este donedavna to tak nebolo. Takze osobne si myslim ze kto nema neznasanlivost na laktozu tak mu mlieko v primeranych davkach neuskodi, a kto ju ma alebo mu mlieko jednoducho nechuti tak bez neho v pohode prezije. Ja osobne mlieko v tekutej forme pijem len vynimocne, ale na druhej strane bez syrov vsetkych moznych druhov, bryndze, jogurtov, s dalsich vyrobkov si zivot neviem predstavit.
intolerancia ma laktozu priamo umerne s oblastami zemegule, kde sa skor vyskytovali rolnici. Normalne sa u lovcov (Indiani, Eskymaci ci Inuiti atd atd) stracala schopnost produkovat enzym laktaza po laktacnom obdobi (koniec dojcenia) a tym stiepit mliecny cukor- laktozu. U ludi co sa usadzali a zacali obrabat podu - prvi polnohospodari, sa pri neurode a nedostatku zivin zacali prizivovali na dobytku, tak si evolucne tuto schopnost kojencov udrzali aj v dospelosti. Samozrejme, ze v kazdej populacii sa vyskytne urcite - marginalne percento ludi, ktori su na laktozu intolerantni.
že len 5% Európanov má laktázovú intoleranciu a odvoláva sa na starý článok z roku 2004, ktorý takú informáciu vôbec neobsahuje. Píše sa tam že 77% ľudí v severnej Európe má gén na trávenie laktózy.
Ako si môžete pozrieť na tejto mape, v Strednej Európe sa miera laktózovej intolerancie pohybuje medzi 15% až 30%, čo je oveľa viac ako sa píše v článku.
súhlas, článok je písaný z pohľadu severozápadu európy a autor si nedal ani pár minút stretnutia s gúglom, aby zistil, ako to je v celej európe a u nás. proste amatérizmus, a protom chcú inkasovať peniaze za čítanie obsahu.
Síra smríd čertom... a či čert smrdí sírou... to je vlastne jedno. Ale teraz už mi je jasné, prečo mládenci cestou z krčmy domov prevracajú smetné koše, presúvajú kontajnery, rozbíjajú sklá na autobusových zástavkách či robia iné tomu poobné silácke kúsky, to je tým vypitým pivom. Vďaka za pomoc :)
Načo toľko balastu okolo ?