SME
Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Kyselina listová. Na čo je dobrá a v ktorých potravinách sa nachádza (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť

Ako to teda je???

"Kyselina listová a folát sú dve rozličné formy vitamínu B9. Vzájomne sa líšia nie len svojim pôvodom, ale aj spracovaním v tele.

Folát je prirodzená aktívna verzia vitamínu B9, ktorá sa vyskytuje v potravinách rastlinného aj živočíšneho pôvodu. Telo ho využíva v nezmenenej forme. Keďže si nedokáže tvoriť zásoby, treba strážiť jeho denný príjem folátu.

Kyselina listová je syntetickou verziou vitamínu B9, ktorá sa používa na obohacovanie potravín a potravinových doplnkov. Pridáva sa napríklad do múky, alebo raňajkových cereálií."

Najskôr nás písačka článku poučí, čo je folát a čo kyselina listová a potom sa v článku zjaví toto:

"Obsah kyseliny listovej v niektorých potravinách (7 fotografií)" a na fotografiách sú iba strukoviny, ovocie a zelenina, v ktorých sa podľa poučenia vyššie vyskytuje folát - prirodzená aktívna verzia vitamínu B9. Tú kyselinu listovú, ktorá je syntetickou verziou vitamínu B9, do plodov na fotografiách niekto dodatočne dodáva?
Či som zle pochopil obsah odborného článku?
Ešte jedna vec, nie len použité v tomto článku sa v tomto kontexte používa skôr vo forme nielen.
 


Najčítanejšie na SME Primár