Kedze je to v rubrike Primar, cakal som, ze sa k problematike vyjadri lekar od fachu.
Zahodit varene jedlo po 4.-roch hodinach mi pride ako neskutocne plytvanie.
Normalne je predsa jedlo ovonat, ochutnat a ak to ma dobru vonu a vzhlad, tak to bez problemov zjem. Varene jedlo skladovane v chladnicke je bezproblemove aj na 4. den. Rovnako jogurty bezne vydrzia minimalne dva tyzdne po datume spotreby. Ludia su uz z tych datumov celkom zmagoreni, niekto radsej pozrie na datum akoby privonal.
Na druhej strane, v lete si radsej nekupujem volne vazene majonezove salaty a casto ani ine veci z lahodkoveho pultu.
No, ten Francuz je uz mrtvy... Ale - clanok o nicom. Len upozornil na to, aby sme sa zamzslali, ked vyberame jedlo z chladnicky, ako dlho tam uz je. Existuje plno fint: napr hovedzie meso surove ak mi ostane, zalejem v chladnicke olejom. niektore veci narychlo orestujem a potom mozu byt v chladnicke o 2 dni dlhsie. A ine finty.. :)
Lacné chladničky regulujú vnútornú teplotu v závislosti od okolitej, čo je problém v lete aj v zime. Lepšie modely držia nastavenú teplotu za každých okolností. S kazivosťou potravín to robí divy.
Zaujala ma jedna staršia reportáž o svietiacej tlačenke. Reálne, v tme svetielkovala. V reportáži sa vyjadril akýsi odborník z Košíc, Turek, z hygieny a vravel nejaké bludy, že je to fosfor z mäsa, alebo fotosyntéza pri rozklade tukov. Až mi oči vyskočili, čo za hlúposti ten pán Turek rozprával. Záverom reportáže bolo, že mäso je úplne v poriadku a netreba sa báť. Keď som si predstavil, že biely fosfor, ktorý svetielkuje je vysoko toxický pre človeka, a v mäse nemá odkiaľ byť, a teória s fotosyntézou mäsa ma tiež neoslnila, tak som pátral po príčine v zahraničí. A nakoniec sa jedná o patogénnu baktériu, veľmi špecifickú, ktorá pod vplyvom soli a kyslíka vytvára jav zvaný bioluminiscencia. Kontaminácia bola najskôr sekundárna v mäsiarni v Košiciach. Tlačenka svetielkovala ako more na maledivách. Kedže sa jedná o patogén a môže obsahovať aj toxíny, rozhodne by som svetielkujúce mäso nejedol ...
Zahodit varene jedlo po 4.-roch hodinach mi pride ako neskutocne plytvanie.
Normalne je predsa jedlo ovonat, ochutnat a ak to ma dobru vonu a vzhlad, tak to bez problemov zjem. Varene jedlo skladovane v chladnicke je bezproblemove aj na 4. den. Rovnako jogurty bezne vydrzia minimalne dva tyzdne po datume spotreby. Ludia su uz z tych datumov celkom zmagoreni, niekto radsej pozrie na datum akoby privonal.
Na druhej strane, v lete si radsej nekupujem volne vazene majonezove salaty a casto ani ine veci z lahodkoveho pultu.