Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Kedy vyhodiť šunku, syr alebo varené jedlo? Ako správne skladovať potraviny (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Kedze je to v rubrike Primar, cakal som, ze sa k problematike vyjadri lekar od fachu.

Zahodit varene jedlo po 4.-roch hodinach mi pride ako neskutocne plytvanie.

Normalne je predsa jedlo ovonat, ochutnat a ak to ma dobru vonu a vzhlad, tak to bez problemov zjem. Varene jedlo skladovane v chladnicke je bezproblemove aj na 4. den. Rovnako jogurty bezne vydrzia minimalne dva tyzdne po datume spotreby. Ludia su uz z tych datumov celkom zmagoreni, niekto radsej pozrie na datum akoby privonal.

Na druhej strane, v lete si radsej nekupujem volne vazene majonezove salaty a casto ani ine veci z lahodkoveho pultu.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

4h je odporucany cas likvidacie

v pripade, ze nie su spravne uskladnene - cize teploty mimo rozsah 5 - 60 °C.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Aj taká kapustnica je najlepšia po 3 - 4 dňoch :-)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

takisto neodporúčam

po 4 hodinách vyhodiť plnenú papriku, segedín aleboo sviečkovú na smotane. Tieto jedlá sa v duchu tradícií pripravujú deň vopred. :-)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Ak by to naozaj platilo, tak uz som niekolkovelakrat mrtvy...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

No, ten Francuz je uz mrtvy...
Ale - clanok o nicom. Len upozornil na to, aby sme sa zamzslali, ked vyberame jedlo z chladnicky, ako dlho tam uz je.
Existuje plno fint: napr hovedzie meso surove ak mi ostane, zalejem v chladnicke olejom.
niektore veci narychlo orestujem a potom mozu byt v chladnicke o 2 dni dlhsie.
A ine finty.. :)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Dosť zásadné je mať dobrú chladničku

Lacné chladničky regulujú vnútornú teplotu v závislosti od okolitej, čo je problém v lete aj v zime. Lepšie modely držia nastavenú teplotu za každých okolností. S kazivosťou potravín to robí divy.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Cuduje sa niekto,

ze taky steak treba zjest hned, ked maso predtym dozrieva 12 dni, niekedy aj par mesiacov?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

A ako skladovať poľské hovädzie z kafilérky, ktoré v Prahe v luxusných reštauráciách ponúkali ako steak z argentínskych býčkov?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Zrejme

v pečeni. Tak, ako ťažké kovy:)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

?????????????

Ktorý somár ten článok stvoril?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

ok idem

dopit to vino!
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Svietiaca tlačenka...

Zaujala ma jedna staršia reportáž o svietiacej tlačenke. Reálne, v tme svetielkovala. V reportáži sa vyjadril akýsi odborník z Košíc, Turek, z hygieny a vravel nejaké bludy, že je to fosfor z mäsa, alebo fotosyntéza pri rozklade tukov. Až mi oči vyskočili, čo za hlúposti ten pán Turek rozprával. Záverom reportáže bolo, že mäso je úplne v poriadku a netreba sa báť. Keď som si predstavil, že biely fosfor, ktorý svetielkuje je vysoko toxický pre človeka, a v mäse nemá odkiaľ byť, a teória s fotosyntézou mäsa ma tiež neoslnila, tak som pátral po príčine v zahraničí. A nakoniec sa jedná o patogénnu baktériu, veľmi špecifickú, ktorá pod vplyvom soli a kyslíka vytvára jav zvaný bioluminiscencia. Kontaminácia bola najskôr sekundárna v mäsiarni v Košiciach. Tlačenka svetielkovala ako more na maledivách. Kedže sa jedná o patogén a môže obsahovať aj toxíny, rozhodne by som svetielkujúce mäso nejedol ...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Lenze na to zrejme prides len ak mas pokazenu ziarovku v chladnicke :)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

"Dvadsaťročný študent náhle zomrel po tom, čo zjedol päť dní staré zvyšky cestovín."

Ked uz podavate informaciu, tak ju podavajte kompletnu. Podstatne je, ze tie zvysky cestovin (spagety) boli 5 dni pri IZBOVEJ teplote.

Jest ich bol evidentny hazard, pretoze tie cestoviny museli uz riadne smrdiet.

Zvysok clanku je zaujimava teoria a mozno hygienicke normy pre restiky, ale podla nich by som toto musel pisat zo zahrobia.
 


Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie na SME Primár