SME
Sobota, 5. december, 2020 | Meniny má OtoKrížovkyKrížovky

Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Určili najväčšie chyby v stravovaní. Zlé tuky ani mäso zakazovať netreba (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 3 > >>

Hodnoť

Mna by len zaujimalo,

kam sa podel ten celozrnny chlieb.. Vsetci sa zhodneme, ze je zdravsi ako ten, ktory je peceny z bielej muky.. Dokonca by som povedal, ze aj chutnejsi. Tak preco je problem celozrnny chlieb co i len najst?
 

 

Musíš lepšie hľadať. V KFL je výborný špaldový celozrnný cca 1,60e, v mnohých obchodoch na východe Slovenska Slatinský celozrnný, v Lidli sa dá tiež nájsť. V Bille je Penam - nie jo to to najchutnejšie, ale je 100% celozrnný.. Hľadaj, nájdeš..
 

 

Slatinsky 100% celozrnny bezne dostat v Tescu. Vyhoda je, ze v chladnicke vydrzi o tyzden dlhsie, zamrazeny o mesiac. Najlepsi je ako hrianky.
 

 

Prave ten spaldovy z KFL kupujem.. Len ma zaujimalo cim je tak vyhodnejsi ten necelozrnny, ze je ho vacsina a podla mna prehrava vo vsetkych parametroch..
 

Lebo je lacnejší,

ten necelozrnný. Preto ho ľudia kupujú a obchody chcú len vyhovieť zákazníkom. tiež mám problém nájsť skutočne celozrnné produkty.
 

Myslím, že je nejaký problém

upiecť z celozrnnej múky pečivo tak, aby sa to nerozpadlo, alebo niečo také.
Asi je to je nákladnejšie, alebo je treba mať know-how.
 

Pochopil som otázku inak ako diskutujuci

vyššie.
Prečo sa vyrába necelozrnny.
Odpoveď stručne:
Tak ako pri ryži tak aj pri obilninách sa proste obal zrna odstraňuje len pre dizajn (biela múka a biela ryža je krajšia a luxusnejšie) pre chuť a spôsob úpravy.
Biela ryža chutí lepšie, a ľahšie sa varí.
Koláče a chlieb z bielej múky kysnu lepšie a ľahšie sa robia.
Urobiť tie úžasné buchty starej matere je v skutočnosti veľmi jednoduché . Oproti tomu urobiť chlieb z celozrnnej múky alebo koláč je horšie
My vo východnom bloku máme problém aj so pšenicou. Tu sa za socializmu zaviedla - ja tomu hovorím pšenica sovietskeho typu, zatiaľ čo na západe skôr tvrdá.
Takže zhruba od vojny (možno skôr) sa tu celé generácie stravujú veľmi nevhodné.
Ale čo už keď tie buchty tak chutia.
A k článku: biela smrť: biela ryža, biela múka, biely cukor.
 

 

no ono to ani s tým tmavým cukrom nie je žiadna výhra..dokonca ani s medom
 

Nie, ale keď ho miluješ ...

tak radšej tmavý.
Keď sa bez cukru nedá tak javorový sirup je riešenie.
 

Ach takto,

takze ide o kysnutie, ze s bielou mukou je mozne dopracovat sa jednoduchsie k dobre vyzerajucemu a chutnemu vysledku.. Diky :).
 

Ano, akurát zdraviu nebezpečnému

jednoduché.
 

slatinsky

TEnto chlieb najdete takmer v kazdej predajni v bystrickom kraji:
https://encyklopedia.akv.sk/pr...
 
Hodnoť

 

Roky sa démonizovali tuky a podceňovali cukry, jednoduché sacharidy.
 
Hodnoť

Bursky orech je asi taky orech

ako varlatka susedovho kocura.
 

 

No, bursky orech už pre mna nikdy nebude ako bol predtym.
 

Ale je to zdrave.

Aj doktor Bukovski ho radi k orechom, ale je to strukovina.
 

 

To som nevedela.

A vedel si, ze vraj z botanickeho hladiska je paradajka ovocie a melon je zelenina?
Tu uz nikto nic negarantuje.
 

melon

je jednoducho tekvica
 
Hodnoť

 

Tie chleby maju prilis vysoky obsah soli a konzervantov
 

A tú soľ

výrobcovia sypú do všetkých výrobkov, existujú tu vôbec nejaké normy? V každom prípade ako prvé opatrenie v smere správneho stravovania obyvateľstva by malo byť zavedené obmedzenie dávok soli do takmer všetkých výrobkov. A prísna kontrola.
 

1 2 3 > >>

Najčítanejšie na SME Primár