SME
Pondelok, 19. august, 2019 | Meniny má Lýdia

Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Určili najväčšie chyby v stravovaní. Zlé tuky ani mäso zakazovať netreba (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 3 > >>

Hodnoť:   mínus indicator plus

Mna by len zaujimalo,

kam sa podel ten celozrnny chlieb.. Vsetci sa zhodneme, ze je zdravsi ako ten, ktory je peceny z bielej muky.. Dokonca by som povedal, ze aj chutnejsi. Tak preco je problem celozrnny chlieb co i len najst?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Musíš lepšie hľadať. V KFL je výborný špaldový celozrnný cca 1,60e, v mnohých obchodoch na východe Slovenska Slatinský celozrnný, v Lidli sa dá tiež nájsť. V Bille je Penam - nie jo to to najchutnejšie, ale je 100% celozrnný.. Hľadaj, nájdeš..
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Slatinsky 100% celozrnny bezne dostat v Tescu. Vyhoda je, ze v chladnicke vydrzi o tyzden dlhsie, zamrazeny o mesiac. Najlepsi je ako hrianky.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Prave ten spaldovy z KFL kupujem.. Len ma zaujimalo cim je tak vyhodnejsi ten necelozrnny, ze je ho vacsina a podla mna prehrava vo vsetkych parametroch..
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Lebo je lacnejší,

ten necelozrnný. Preto ho ľudia kupujú a obchody chcú len vyhovieť zákazníkom. tiež mám problém nájsť skutočne celozrnné produkty.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Myslím, že je nejaký problém

upiecť z celozrnnej múky pečivo tak, aby sa to nerozpadlo, alebo niečo také.
Asi je to je nákladnejšie, alebo je treba mať know-how.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Pochopil som otázku inak ako diskutujuci

vyššie.
Prečo sa vyrába necelozrnny.
Odpoveď stručne:
Tak ako pri ryži tak aj pri obilninách sa proste obal zrna odstraňuje len pre dizajn (biela múka a biela ryža je krajšia a luxusnejšie) pre chuť a spôsob úpravy.
Biela ryža chutí lepšie, a ľahšie sa varí.
Koláče a chlieb z bielej múky kysnu lepšie a ľahšie sa robia.
Urobiť tie úžasné buchty starej matere je v skutočnosti veľmi jednoduché . Oproti tomu urobiť chlieb z celozrnnej múky alebo koláč je horšie
My vo východnom bloku máme problém aj so pšenicou. Tu sa za socializmu zaviedla - ja tomu hovorím pšenica sovietskeho typu, zatiaľ čo na západe skôr tvrdá.
Takže zhruba od vojny (možno skôr) sa tu celé generácie stravujú veľmi nevhodné.
Ale čo už keď tie buchty tak chutia.
A k článku: biela smrť: biela ryža, biela múka, biely cukor.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

no ono to ani s tým tmavým cukrom nie je žiadna výhra..dokonca ani s medom
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Nie, ale keď ho miluješ ...

tak radšej tmavý.
Keď sa bez cukru nedá tak javorový sirup je riešenie.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Ach takto,

takze ide o kysnutie, ze s bielou mukou je mozne dopracovat sa jednoduchsie k dobre vyzerajucemu a chutnemu vysledku.. Diky :).
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Ano, akurát zdraviu nebezpečnému

jednoduché.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

slatinsky

TEnto chlieb najdete takmer v kazdej predajni v bystrickom kraji:
https://encyklopedia.akv.sk/pr...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Roky sa démonizovali tuky a podceňovali cukry, jednoduché sacharidy.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Bursky orech je asi taky orech

ako varlatka susedovho kocura.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

No, bursky orech už pre mna nikdy nebude ako bol predtym.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Ale je to zdrave.

Aj doktor Bukovski ho radi k orechom, ale je to strukovina.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

To som nevedela.

A vedel si, ze vraj z botanickeho hladiska je paradajka ovocie a melon je zelenina?
Tu uz nikto nic negarantuje.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Tie chleby maju prilis vysoky obsah soli a konzervantov
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

A tú soľ

výrobcovia sypú do všetkých výrobkov, existujú tu vôbec nejaké normy? V každom prípade ako prvé opatrenie v smere správneho stravovania obyvateľstva by malo byť zavedené obmedzenie dávok soli do takmer všetkých výrobkov. A prísna kontrola.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Maruška by ti dala!
 

1 2 3 > >>

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie na SME Primár