https://primar.sme.sk/atomrss_title1970-01-01T01:00:00Zrss_subtitlePetit Press, a.s.rss_contact_emailhttps://primar.sme.sk/c/7219736/svojej-krvotvorbe-mozete-pomoct-vhodnou-stravou.htmlSvojej krvotvorbe môžete pomôcť vhodnou stravou2014-05-29T18:43:00ZK najčastejším ochoreniam krvotvorby patrí anémia – málokrvnosť, a jej najčastejšou príčinou je nedostatok železa.https://primar.sme.sk/c/7182776/kralovskou-chorobou-trpia-chlapci-prenasaju-ju-zeny.htmlKráľovskou chorobou trpia chlapci, prenášajú ju ženy2014-04-26T10:23:00ZHemofília je zriedkavé dedičné ochorenie, ktoré možno liečiť, nie však vyliečiť. V súčasnosti je na Slovensku 570 hemofilikov, vďaka modernej liečbe však môžu viesť aktívny a plnohodnotný život.https://primar.sme.sk/c/6703374/pomoze-casa-vina.htmlPomôže čaša vína?2013-02-15T00:00:00ZČastým ochorením krvi je anémia – chudokrvnosť. Charakterizuje ju nedostatok červených krviniek a/alebo nedostatok krvného farbiva – hemoglobínu, na ktoré sa viaže kyslík.https://primar.sme.sk/c/6680323/krv-mozete-dat-komu-chcete-peniaze-nedostanete.htmlKrv môžete dať, komu chcete, peniaze nedostanete2013-01-26T00:00:00ZPred darovaním vás čakajú intímne otázky, pripravte sa na to.https://primar.sme.sk/c/6680302/krv-ma-mat-spravnu-hustotu-inak-riskujete.htmlKrv má mať správnu hustotu, inak riskujete2013-01-26T00:00:00ZViete, že príliš hustá krv môže mať za následok aj závažné zdravotné problémy? Správnu hustotu krvi ovplyvníte nielen kvalitným pitným režimomhttps://primar.sme.sk/c/6136935/ked-ochorie-krv.htmlKeď ochorie krv2011-11-12T00:00:00ZOchorenia krvi môžu byť samostatným ochorením, často však signalizujú inú chorobu. Príznaky nikdy nepodceňujte.https://primar.sme.sk/c/4116502/eticky-kodex-darcovstva-krvi-a-krvnej-transfuzie.htmlEtický kódex darcovstva krvi a krvnej transfúzie 2007-06-24T15:21:13ZEtický kódex darcovstva krvi a krvnej transfúzie bol prijatý Medzinárodnou spoločnosťou pre krvnú transfúziu (ISBT) 12. júla 2000 Cieľom tohto kódexu je definovať etické princípy a pravidlá, ktoré je potrebné dodržiavať v transfuznom lekárstvehttps://primar.sme.sk/c/4116503/historia-milniky.htmlHistória & miľníky2007-06-24T15:16:42Z2500 p. n. l. – 999 n. l.: „Zrkadlo duše“ Pred tisíckami rokov bolo ľudské telo vo svete vedy pokladané za veľké tajomstvo. Využívali sa rôzne formy pozorovania, experimentovania, rituálov, intuície a iných metód k vyhľadávaniu spojitosti medzihttps://primar.sme.sk/c/4116504/dedicnost-krvnej-skupiny.htmlDedičnosť krvnej skupiny2007-06-24T15:13:46ZTip: Vyskúšajte si kalkulačku pre určenie dedičnosti krvnej skupiny Systém ABO môže prezradiť eventuálnu príslušnosť k matke, resp. otcovi. Tieto informácie však majú obmedzenú vypovedaciu hodnotu, nakoľko viac ako 80% obyvateľstva má krvnú skupinuhttps://primar.sme.sk/c/4116505/krvne-skupiny.htmlKrvné skupiny2007-06-24T15:09:55ZABO systém Aglutinácia, čiže zhluknutie krviniek, predstavuje vlastnosť krvi, ktorá zachránila nespočetné množstvo životov. Ľudia sa už dávno pokúšali poskytnúť krv zdravého človeka niekomu, kto ju viac potrebuje, napríklad ťažko krvácajúcej obetihttps://primar.sme.sk/c/4116506/funkcia-krvi.htmlFunkcia krvi2007-06-24T15:07:05ZKrv ako najdôležitejší transportný systém spája všetky súčasti organizmu. Život potrebuje neustálu dodávku energie. Pri našom type bunkových chemických reakcií sa uvoľňovanie energie z potravy odohráva ako aeróbny proces, to znamená - v prítomnostihttps://primar.sme.sk/c/4116507/zlozenie-krvi.htmlZloženie krvi2007-06-24T15:04:51ZZloženie krvi Všetky krvné bunky majú jeden spoločný základ, akúsi materskú bunku, ktorá sídli v kostnej dreni – v „továrni“ na krvné bunky. Asi 55 % krvi tvorí krvná tekutina - plazma, zvyšok tvoria hlavne červené krvinky, zlomok percenta tvoriahttps://primar.sme.sk/c/4116508/krv-darovanie-krvi.htmlKrv, darovanie krvi2007-06-24T15:02:04ZKrv je životne dôležitým médiom. Tak ako všetky ostatné tekutiny, aj krv nadobúda tvar, aký má nádoba, v ktorej sa nachádza. V našom prípade – podobu ľudského tela, resp. jeho obehového systému. Krv má niekoľko charakteristík – farbu (rôznehttps://primar.sme.sk/c/4116509/ocenenie-darcov-krvi.htmlOcenenie darcov krvi2007-06-24T14:59:45ZPlaketa prof. MUDr. J. Janského Z r. 1901 pochádza prvá vedecká správa o krvných skupinách. Karl Landsteiner v nej rozdelil ľudskú krv do troch skupín a označil ich písmenami A,B a C. Prvý, kto správne rozdelil ľudskú krv do štyroch základnýchhttps://primar.sme.sk/c/4116510/po-odbere-co-darca-nevidi.htmlPo odbere - čo darca nevidí2007-06-24T14:55:19ZMnohí z nás sa pozastavujú nad skutočnosťou, prečo na jednej strane žiadame darcov o darovanie krvi a na strane druhej, nie každý je vhodný ako darca. Ak máme pomôcť, je vždy dôležité venovať pozornosť stanoveným požiadavkám a naším možnostiam. Zhttps://primar.sme.sk/c/4116511/zriedkavejsie-druhy-odberov.htmlZriedkavejšie druhy odberov2007-06-24T14:51:41ZKostná dreň Kostra tvorená z kostí predstavuje iba 14% celkovej telesnej hmotnosti, čomu zodpovedá asi 10 kg váhy. Kosť ako živé tkanivo je schopná regenerácie. Pevnosť získava spojením bielkovín a minerálov, ktoré spoločne tvoria jej pružnúhttps://primar.sme.sk/c/4116512/zakladne-druhy-odberov.htmlZákladné druhy odberov2007-06-24T14:48:25ZMotto „daruj krv, zachrániš život“ platí len symbolicky. V skutočnosti sa na záchrane jedného ľudského života podieľajú desiatky až stovky darcov krvi. Darcom krvi sa môže stať každý človek vo veku 18 – 65 rokov, spĺňajúci presne stanovéhohttps://primar.sme.sk/c/4116513/dotaznik-pre-darcov-krvi-a-krvnych-buniek.htmlDotazník pre darcov krvi a krvných buniek 2007-06-24T14:43:50ZUpozornenie:Na tejto stránke nájdete vzor dotazníka darcu krvi, ktorý vypĺňajú darcovia pred odberom. Tento dotazník má len informatívnu úlohu a nenahrádza dotazník, ktorý vypĺňa darca na mieste odberu. Dotazník môže byť postupom časuhttps://primar.sme.sk/c/4116514/priebeh-darovania-krvi.htmlPriebeh darovania krvi 2007-06-24T14:27:45ZZákladné informácie (predodberová príprava) Pred darovaním krvi by mal darca zvýšiť príjem tekutín (minerálky, ovocné šťavy, čaj, káva bez mlieka), nemal by ísť na odber hladný. Môže jesť pečivo, chlieb, sucháre, toasty, ovocie a pod., ale je