https://primar.sme.sk/r/6658/stravovanie/atomPrimar.Sme.sk - virtuálne medicentrum. Lekárska poradňa, všetko o chorobách a liekoch0601-01-19T15:16:38ZVirtuálne medicentrum. Lekárske poradne, informácie o chorobách a liekoch, pomoc pri vašich problémoch.Petit Press, a.s.rss_contact_emailhttps://primar.sme.sk/c/20735344/sedem-tipov-ako-zdravo-uspokojit-chut-na-sladke.htmlSedem tipov ako zdravo uspokojiť chuť na sladké2018-01-11T17:18:36ZMaškrtiť sa dá aj bez koláčov a sladkostí. Čo si vybrať?https://primar.sme.sk/c/20734853/preco-sa-prejedam-rady-ako-obmedzit-prejedanie-sa.htmlRozhodne spoločnosť, aj chuť jedla. Prečo sa nevedomky prejedáme2018-01-11T10:13:29ZNie je jedno s kým a ako jete. Maličkosti, ktoré vedú k prejedaniu.https://primar.sme.sk/c/20731466/nevyhrali-vegani-ani-paleo-priaznivci-ktore-diety-su-najzdravsie.htmlNevyhrali vegáni, ani paleo priaznivci. Ktoré diéty sú najzdravšie?2018-01-05T21:58:48ZZdravotníci ohodnotili štyridsať populárnych diét. Hľadali najzdravšiu.https://primar.sme.sk/c/20730444/raw-voda-nova-a-nebezpecna-modna-vlna.htmlRaw voda. Nová a nebezpečná módna vlna2018-01-04T14:13:02ZZdravotníci varujú pred novým pseudozdravým ošiaľom.https://primar.sme.sk/c/20728032/vyzivovy-expert-za-marketing-na-skolach-hrozime-zalobami.htmlVýživový expert: Za marketing na školách hrozíme žalobami2017-12-29T13:45:46ZAko sa stravovať radí americký mikrobiológ, ktorý popularizoval termín Junk food.https://primar.sme.sk/c/20724401/listova-zelenina-pomaha-udrziavat-sviezi-mozog.htmlListová zelenina pomáha udržiavať svieži mozog2017-12-21T17:42:15ZStarnutie mozgu by mohli spomaliť denné porcie šalátov, kapusty, či špenátu.https://primar.sme.sk/c/20722498/kolko-cerveneho-masa-neuskodi-srdcu.htmlKoľko červeného mäsa neuškodí srdcu2017-12-19T14:33:04ZHranica, pri ktorej červené mäso nezvýši tlak a cholesterol.https://primar.sme.sk/c/20719964/ako-si-cez-sviatky-udrzat-apetit-pod-kontrolou.htmlAko si cez sviatky udržať apetít pod kontrolou2017-12-15T21:28:25ZPrinášame rady, ako si užiť Vianoce bez toho, aby si to odniesla línia a zdravie.https://primar.sme.sk/c/20719627/desat-potravin-ktore-nabiju-telo-energiou.htmlDesať potravín, ktoré nabijú telo energiou2017-12-15T14:36:56ZProti únave a vyčerpaniu sa dá bojovať aj jedlom.https://primar.sme.sk/c/20718133/so-supkou-alebo-bez-ako-sa-oplati-jest-zeleninu-a-ovocie.htmlSo šupkou, alebo bez? Ako sa oplatí jesť zeleninu a ovocie2017-12-13T18:55:23ZSo šupkou sa strácajú vitamíny, vláknina, aj antioxidanty.https://primar.sme.sk/c/20717776/strava-moze-prospiet-nalade-odporucanie-sa-lisi-podla-veku.htmlStrava môže prospieť nálade. Odporúčanie sa líši podľa veku2017-12-13T15:22:59ZNiektoré potraviny dokážu zlepšiť náladu a pomôcť pri strese.https://primar.sme.sk/c/20714357/je-zdravsie-ak-sol-nahradite-sojovou-omackoum.htmlJe zdravšie, ak soľ nahradíte sójovou omáčkou?2017-12-08T21:09:39ZPrečo je chyba, ak sójová omáčka nie je vyrobená podľa starej receptúry.https://primar.sme.sk/c/20706930/sedem-vyzivovych-faktov-ktore-nemozno-spochybnit.htmlSedem výživových faktov, ktoré nemožno spochybniť2017-11-29T21:34:33ZV stravovaní existuje niekoľko faktov, na ktorých sa zhodnú všetci.https://primar.sme.sk/c/20705959/ake-su-zvyky-ludi-ktori-schudli-a-uz-nepribrali.htmlAké sú zvyky ľudí, ktorí schudli a už nepribrali2017-11-28T18:02:05ZKoľko sa hýbať, čo jesť a ako sa vyhnúť jojo efektu zhodených kíl.https://primar.sme.sk/c/20701755/spornu-studiu-o-cukre-objavili-po-patdesiatich-rokoch.htmlSpornú štúdiu o cukre objavili po päťdesiatich rokoch2017-11-22T18:14:16ZSprávanie cukrovarníkov vraj pripomínalo tabakový priemysel.https://primar.sme.sk/c/20697513/pat-dovodov-preco-sa-oplati-pit-harmancekovy-caj.htmlPäť dôvodov prečo sa oplatí piť harmančekový čaj2017-11-16T13:49:52ZAko hodnotí liečivé účinky kamilkového čaju veda.https://primar.sme.sk/c/20693568/bez-tuku-bez-masa-no-stale-nezdravo-potraviny-ktore-zavadzaju.htmlBez tuku, bez mäsa, no stále nezdravo. Potraviny, ktoré vás zavádzajú2017-11-10T18:33:06ZPrečo sa jedlo z čerstvej zeleniny môže stať bežným nezdravým fasfoodom.https://primar.sme.sk/c/20691131/vdaka-prerusovanemu-postu-sa-starne-zdravsie-studia-ukazala-preco.htmlVďaka prerušovanému pôstu sa starne zdravšie. Štúdia ukázala prečo2017-11-07T17:53:43ZPôst nie je diéta, ale vzorec stravovania. Veda vysvetľuje, prečo sa ho oplatí vyskúšať.https://primar.sme.sk/c/20685219/bylinkova-lekarnicka-sedem-cajov-ktore-prospievaju-zdraviu.htmlBylinková lekárnička: sedem čajov, ktoré prospievajú zdraviu2017-10-31T12:30:35ZBylinné čaje, ktoré pomôžu imunite, uľavia tráveniu, alebo bránia menštruačným bolestiam.https://primar.sme.sk/c/20684163/naduvanie-a-bezodny-zaludok-preco-by-ste-nemali-jest-postojacky.htmlNadúvanie a bezodný žalúdok. Prečo by ste nemali jesť postojačky2017-10-30T18:05:36ZStravovanie v stoji prospieva iba pri refluxe. Inak má najmä nevýhody.https://primar.sme.sk/c/20679065/ake-jedlo-by-ste-mali-jest-ak-beriete-antibiotika.htmlAké jedlo by ste mali jesť ak beriete antibiotiká2017-10-24T09:46:56ZAntibiotiká sú nenahraditeľným liekom, no môžu ublížiť črevnej flóre.https://primar.sme.sk/c/20675418/na-zdravu-stravu-nie-je-neskoro-zmena-pomoze-aj-v-strednom-veku.htmlNa zdravú stravu nie je neskoro, zmena pomôže aj v strednom veku2017-10-19T14:39:06ZMalé dlhodobé zmeny môžu ochrániť srdce a znížiť riziko predčasného úmrtia.https://primar.sme.sk/c/20675263/cukor-chuti-aj-nadorom-su-po-nom-agresivnejsie.htmlCukor chutí aj nádorom, sú po ňom agresívnejšie2017-10-18T14:45:23ZObrovské množstvá cukru v potrave spôsobujú rast a šírenie nádorov.https://primar.sme.sk/c/20672047/lektorka-varenia-hovori-o-mytoch-v-stravovani.htmlLektorka varenia: V regáloch je veľa predražených módnych hitov2017-10-13T18:06:38ZO mýtoch v stravovaní hovorí lektorka zdravého varenia a autorka blogu Terapia jedlom SILVIA HORECKÁ.https://primar.sme.sk/c/20670759/do-salatu-patri-podla-vedy-olej-kolko-by-ste-ho-mali-pridat.htmlDo šalátu patrí podľa vedy olej. Koľko by ste ho mali pridať?2017-10-12T15:48:47ZČasť vitamínov sa bez tukov do tela nedokáže vstrebať.https://primar.sme.sk/c/20669660/tri-velke-jedla-alebo-viacero-malych-co-hovori-veda.htmlTri veľké jedlá alebo viacero malých? Čo hovorí veda2017-10-11T17:55:11ZJedna technika vedie ku sebakontrole, druhá ku stabilnej hladine cukru.https://primar.sme.sk/c/20669862/je-teflon-v-kuchyni-nebezpecny-pre-zdravie.htmlJe teflón v kuchyni nebezpečný pre zdravie?2017-10-11T15:34:31ZZa kritiku nelepivých povrchov môže pôvodná technológia výroby.https://primar.sme.sk/c/20669163/zahodit-alebo-odrezat-ake-su-rizika-plesnivych-potravin.htmlZahodiť alebo odrezať? Aké sú riziká plesnivých potravín2017-10-11T10:12:04ZPlesnivá potravina môže byť delikatesou, ale aj zdrojom toxínov.https://primar.sme.sk/c/20668810/kolko-zeleneho-caju-treba-vypit-aby-prospieval-zdraviu.htmlKoľko zeleného čaju treba vypiť, aby prospieval zdraviu2017-10-10T14:53:21ZČaj nemožno vnímať ako liek, ale jeden z prostriedkov k zníženiu rizika ochorení.https://primar.sme.sk/c/20665650/cierny-caj-zostihluje-naznacil-vyskum-na-mysiach.htmlČierna zoštíhľuje aj v šálke, naznačil výskum o čaji2017-10-05T16:49:43ZVýskum ukázal, že pri chudnutí pomáha nie len zelený, ale aj čierny čaj.https://primar.sme.sk/c/20665455/vzdy-blizko-toalety-ako-rozpoznat-choroby-ktore-znetvoria-creva.htmlVždy blízko toalety. Ako rozpoznať choroby, ktoré znetvoria črevá2017-10-05T16:47:57ZCrohnova choroba alebo ulcerózna kolitída sú čoraz rozšírenejšie. Aké sú príznaky, priebeh a liečba.https://primar.sme.sk/c/20665362/je-susene-ovocie-zdrave-dolezity-je-podiel-cukrov-a-kalorii.htmlJe sušené ovocie zdravé? Dôležitý je podiel cukrov a kalórií2017-10-05T13:34:06ZSušené ovocie je bohatým zdrojom antioxidantov a kyseliny listovej.https://primar.sme.sk/c/20662814/travenie-sa-netyka-len-zaludka-stolica-vznika-aj-par-dni.htmlTrávenie sa netýka len žalúdka, stolica vzniká aj pár dní2017-10-02T18:01:51ZAko dlho trvá trávenie a čo sa deje s potravinami v ľudskom tele?https://primar.sme.sk/c/20658859/menej-soli-a-masa-pat-rad-ako-sa-chranit-pred-oblickovymi-kamenmi.htmlMenej soli a mäsa. Päť rád ako sa chrániť pred obličkovými kameňmi2017-09-29T13:17:31ZObličkové kamene sa zvyčajne objavia aj niekoľkokrát za život.https://primar.sme.sk/c/20659657/dietny-steak-ci-makrela-bunky-apetitu-mozu-oklamat-mozog.htmlDiétny steak, či makrela. Bunky apetítu môžu oklamať mozog2017-09-28T18:36:05ZNadbytočný apetít možno oklamať jedlami, ktoré majú správnu príchuť.https://primar.sme.sk/c/20629509/co-obsahuju-zdrave-ranajky-pre-seniorov.htmlČo obsahujú zdravé raňajky pre seniorov2017-08-30T16:57:24ZNápady na raňajky pre seniorov, ktoré dodajú potrebné živiny a energiu.https://primar.sme.sk/c/20633000/ako-vegetarianstvo-znizuje-hladiny-cholesterolu.htmlAko vegetariánstvo znižuje hladiny cholesterolu2017-08-29T14:20:53ZMinimum mäsa v jedálničku znamená zdravšie srdce a menšiu hmotnosť.https://primar.sme.sk/c/20623702/co-obsahuju-zdrave-ranajky-pre-deti.htmlČo obsahujú zdravé raňajky pre deti2017-08-15T09:45:30ZAko pripraviť raňajky, ktoré deti nabijú energiou a potrebnými živinami.https://primar.sme.sk/c/20623469/preco-nam-nechutia-veci-ktore-su-pre-telo-dobre.htmlPrečo nám nechutia veci, ktoré sú pre telo dobré2017-08-11T14:41:50ZEvolúcia ľudstvo predurčila, aby zbožňovalo nezdravé jedlo.https://primar.sme.sk/c/20621687/ako-sa-pri-cibuli-nerozplakat-veda-ukazuje-spravny-postup.htmlAko sa pri cibuli nerozplakať? Veda ukazuje správny postup2017-08-08T14:41:13ZPrečo máme pri krájaní cibule v očiach kyselinu a ako sa možno ubrániť slzám.