SME

Tehotenstvo

Všetko čo potrebujete vedieť o tehotenstve - od počatia, cez príznaky a priebeh tehotenstva, až po pôrod. Spoznajte priebeh trimestrov a vývoju plodu v jednotlivých týždňoch, zistite ako má vyzerať vhodné strava a cvičenie v tehotenstve.

Tehotenstvo prináša mnohé telesné zmeny, pričom veľká väčšina z nich je normálna a nepredstavuje žiadne riziko pre matku a dieťa. Ak však netušíte, čo môžete od novej životnej etapy očakávať, môže na vás doľahnúť nepríjemný stres či neistota.

Pripravili sme pre vás prehľad článkov, z ktorých sa dozviete všetko čo potrebujete vedieť o tehotenstve - od počatia, cez príznaky a priebeh tehotenstva, až po pôrod. Nájdete aj podrobný rozpis trimestrov, vývoju plodu v jednotlivých týždňoch, či odporúčania na stravu a cvičenie v tehotenstve.

Užitočné informácie o počatí

Užitočné informácie o tehotenstve

Užitočné informácie o pôrode a prvých týždňoch materstva

Najčastejšie otázky o tehotenstve

V princípe sa nedá úplne presne zistiť, v ktorý deň ste otehotneli. K oplodneniu dochádza v prípade, ak sa v čase ovulácie spermie ocitnú vo vajíčkovode. Spermie však dokážu prežiť v ženskom tele aj niekoľko dní (ale aj týždeň) po pohlavnom styku. Je preto možné, že deň počatia v skutočnosti nie je totožný s dňom, kedy ste mali nechránený pohlavný styk.

Ranná nevoľnosť je bežnou súčasťou tehotenstva a netreba sa obávať, že by ohrozovala vývoj dieťaťa. Nevoľnosť zažíva približne trištvrtina budúcich matiek a môže sa objavovať v ktorúkoľvek časť dňa, nie len ráno. Zvyčajne sa začína v ôsmom týždni tehotenstva a po uplynutí troch mesiacov tehotenstva sa obvykle vytráca. Existuje niekoľko osvedčených výživových odporúčaní, ktoré môžu zmierniť rannú nevoľnosť. V prvom rade sa odporúča jesť v menších dávkach, vynechať mastné a korenené jedlá a mnohým ženám pomáha pri potláčaní nevoľnosti mätový alebo zázvorový čaj. (Viac o rannej nevoľnosti sa môžete dočítať tu.)

Cestovanie v aute je bez obmedzení. Tehotná žena má naďalej používať štandardný trojbodový pás - vodorovný popruh vedie pod bruchom a šikmá časť je umestnená medzi prsiami nad vrcholom brucha. Airbag sa nevypína. pri dlhších cestách je vhodné robiť si častejšie prestávky, počas ktorých sa žena poprechádza, aby sa zlešil odtok krvi z nôh.

Lietanie počas tehotenstva je vo všeobecnosti bezpečné až do 36. týždňa a pokiaľ má tehotenstvo normálny priebeh, dieťaťu by nemalo ublížiť. Obavu nemusíte mať ani z bezpečnostných skenerov, nie sú zdrojom škodlivého žiarenia.

Blížiaci sa pôrod zvyčajne signalizujú opakujúce kontrakcie, ktoré žena pociťuje ako stvrdnutie bruška trvajúce okolo jednej minúty. Spočiatku bývajú v dlhších intervaloch (15-20 minút) a postupne sa doba medzi nimi skracuje. Do pôrodnice by ste mali ísť keď sa kontrakcie objavujú v 10 až 5 minútových intervaloch. Ak tehotnej odtečie plodová voda, choďte čo najskôr do pôrodnice aj bez ohľadu na intervaly kontrakcií.

Bežné domáce zvieratá (napríklad pes, králik alebo morča) nepredstavujú pre tehotnú ženu žiadne zásadné riziko. Výnimkou sú mačky a mačkovité šelmy vo všeobecnosti, pretože môžu vo svojej stolici vylučovať nebezpečného parazita Toxoplasma gondii. Infekcia sa však neprenáša kontaktom s mačkou, ale iba kontaktom s fekáliami zvieraťa. Ak máte mačku a zistili ste, že ste tehotná, nemusíte sa zvieraťa zbavovať. Stačí, ak sa o čistenie mačacieho záchoda postará iný člen domácnosti.

Existuje veľmi málo vedeckých štúdií, ktoré by sa zaoberali účinkami sauny (prípadne horúcich kúpeľov vo výrivke) na tehotenstvo. Tehotné ženy však môžu aj v dôsledku zvýšených hladín hormónov štítnej žľazy horšie znášať teplo. V kombinácii so zmenami v krvnom obehu s zvýšeným prekrvením pokožky môže saunovanie zvýšiť riziko kolapsu. Tehotná by preto nikdy nemala byť v saune, alebo horúcom kúpeli bez dozoru. Obzvlášť prvých 12 týždňoch tehotenstva môže dochádzať k prehriatiu centrálnej časti tela, čo môže uškodiť rastúcemu plodu. 

Odpoveď sa zvykne líšiť v závislosti od pôrodnice, vopred sa na to opýtajte vášho lekára alebo pôrodnej asistentky. V niektorých nemocniciach nepotrebujete nič okrem osobných vecí, inde si musíte priniesť aj veci ako príbor, toaletný papier, vložky a plienky pre dieťa. Pre istotu majte vopred pripravenú tašku, aby ste sa nemuseli baliť v strese a narýchlo. Ak vám personál nepovie inak, okrem osobných vecí (kefka, pasta, hrebeň, mydlo a šampón, vložky a papuče) si pripravte aj dve podprsenky na dojčenie, vložky do podprsenky, župan, ponožky, plienky a vlhčené utierky na osobnú hygienu novorodenca.

Za prenášanie sa považuje trvanie tehotenstva viac než 14 dní po stanovenom termíne pôrodu. V tomto čase sa zvyšuje riziko pôrodu cisárskym rezom, keďže placenta prestáva plnohodnotne vyživovať dieťa a preto nemusí mať dosť energie na prirodzený pôrod. Pôrodnice zvyknú budúcu matku prijať do nemocnice 7 až 10 dní po termíne. Aby malo dieťa šancu na prirodzený pôrod, lekári ho aktívne vyvolajú.

Najnovšie správy o Tehotenstvo

Ilustračné foto.
Ide o najnižší počet pôrodov za posledných 15 rokov. TASR 1
Ilustračné foto.
Miera pôrodnosti je Španielsku druhá najnižšia v Európskej únii. TASR 1
Primár oddelenia Oldřich Drahovzal a vedúca pôrodná asistentka Adriana Grešová.
Budúce mamičky hľadajú zdroje vo virtuálnej realite, kde okrem zdieľania nájdu nepresné a mätúce informácie.
Lektorka jogy Ivana Beťková
Vo všetkom je dôležitá rovnováha a zdravý rozum, upozorňuje.
Audio
Týždenný podcast o novinkách z vedy. a 3 ďalší
Pribudol na gynekologicko-pôrodníckej klinike. TASR
Podcast Ľudskosť s Barborou Marekovou.
Audio
Rozhovor s Lenkou Pavukovou Rušarovou a Štefanom Vankom. a 1 ďalší
Poľský premiér Donald Tusk.
Prísne pravidlá prijaté minulou vládou vyvolali v krajine protesty. TASR 1
Ilustračná foto.
Ženy v krajine prežívajú traumatické pôrody. TASR
Ilustračné foto.
Jednorazový príspevok na jedno dieťa sa tak zvýši zo súčasných 2000 na 2400 eur. TASR 2

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 131
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 8 999
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 774
  4. Každý piaty zomrie 8 771
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 790
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 728
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 507
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 967
SkryťZatvoriť reklamu