Slovenský vedec VLADIMÍR LEKSA publikoval nedávno štúdiu v odbornom časopise Frontiers in Immunology , v ktorej ukázal, že látka nachádzajúca sa v mlieku môže byť nápomocná pri zablokovaní vírusu SARS-CoV-2.
Napriek tomu v rozhovore pre SME vysvetľuje, že nejde o žiaden výnimočný liek. Našou najväčšou zbraňou proti covidu je stále očkovanie.
„Na jar vyšla v Lancete štúdia , ktorá ukázala, že vakcíny zachránili desiatky miliónov životov. Viem, že ak je niekto antivaxer, tak tomu veriť nebude, ale jednoducho to tak je. Ako hovoril Cimrman, môžete o tom diskutovať, môžete sa o tom hádať, ale to je asi tak všetko, čo môžete robiť,“ hovorí.
V rozhovore sa dočítate:
- Prečo vedci hľadali súvislosť medzi pitím mlieka a prevenciou proti covidu.
- Ako môže látka v mlieku ochrániť človeka pred covidom-19.
- Či sa dá povedať, koľko mlieka by sme museli denne vypiť, aby sme zabránili infekcii koronavírusom.
- Ako bude pravdepodobne vyzerať jesenná vlna covidu a čím sa bude líšiť od tých predchádzajúcich.
- Či je potrebné ďalšie preočkovanie proti covidu.
- Čo by imunológ odporučil ľuďom, ktorí premýšľajú, či sa majú dať zaočkovať teraz, alebo počkať do jesene.
- Či náš imunitný systém zvládne tri očkovania za sebou: očkovanie proti chrípke, covidu aj pneumokokom, ktoré odborníci odporúčajú rizikovej skupine absolvovať na jeseň.
- Či sú long covid a postcovidový syndróm iba mýtické stavy, alebo skutočne existujú.
Skúmali ste, či môžu niektoré látky v mlieku chrániť pred infekciou vírusom SARS-Cov-2 a výsledky uverejnil odborný časopis Frontiers in Immunology. Prečo ste predpokladali, že pitie mlieka by nám mohlo pomôcť ako prevencia počas pandémie?
Mlieko je po narodení naším hlavným zdrojom potravy. Novorodencom poskytuje prvé látky, ktoré posilňujú ich imunitu. Nachádzajú sa v ňom nielen protilátky a imunitné bunky od matky, ale aj rôzne antimikrobiálne látky.
Všetky tieto zložky sú veľmi dôležité, pretože novorodenec ešte nemá tak dobre vyvinutú imunitu, aby sa dokázal brániť sám.
V našom výskume sme sa zamerali predovšetkým na proteín (bielkovinu), ktorý sa volá laktoferín. Nachádza sa v materskom mlieku a je veľmi silným bojovníkom proti mikróbom.
Viaceré výskumy už ukázali, že laktoferín má protivírusové, protibakteriálne aj protiparazitické účinky.
Ako je možné, že takto funguje práve laktoferín?
Vďačí za to najmä svojej výnimočnej štruktúre. Molekula laktoferínu má veľmi kladne nabitý koniec, ktorý bráni mikroorganizmom, aby sa naviazali na naše bunky. Zároveň celá molekula dokáže vychytávať železo, ktoré mikroorganizmy potrebujú na svoj rast.