logo
Sme.sk | Primar.sk | Imunita | Dar kôz človeku

Kozie mlieko a výrobky z neho sa na Slovensku v minulosti považovali za súčasť kuchyne chudobných. Vďaka svojim liečivým účinkom však zažíva tento nápoj veľký návrat.

Biofarmu v Podvysokej na Kysuciach, ktorú vlastnia manželia Janečkovci, sme navštívili v čase, keď na svet prichádzali malé kozliatka. Je to najrušnejší čas v roku.

Na farme sa v tomto čase narodí do osemsto kozičiek a capkov, čo na pár dní všetkých plne vyťaží. Jana Janečková však už za roky praxe vie odhadnúť, kedy mladé prichádzajú na svet - najviac je to skoro ráno – medzi štvrtou a piatou hodinou. Ďalšie pribúdajú dopoludnia, iba zriedka sa kozliatka rodia v noci.

Kolostrum – zázrak zrodu

Na spánok a oddych v týchto dňoch nie je čas. Žiadna hodina sa nedá premeškať, lebo zázračnú tekutinu – kolostrum - produkujú kozie matky iba pár hodín po narodení kozliatok. Jana Janečková vysvetľuje, že je to prvé nadojené mledzivo žltkastého sfarbenia, ktoré obsahuje neobvykle veľa ochranných látok.

Aj na Slovensku sa predáva viacero produktov z kravského kolostra, koziemu však vo svete pripisujú ešte výraznejší účinok. Toto mledzivo sa neraz považuje doslova za záchranu pre osoby, ktoré trpia častými bakteriálnymi a vírusovými infekciami, prípadne je ich organizmus rezistentný proti antibiotikám.

Kolostrum obsahuje veľké množstvo imunoglobulínov a tiež laktoferín – proteín, ktorý transportuje železo do červených krviniek a pomáha odstraňovať vírusy. Pridať k tomu treba rastový hormón, ktorý spomaľuje proces starnutia organizmu, vitamíny či enzýmy.

kozliatka.jpg
V týchto dňoch, keď sa rodia kozliatka, na spánok či na oddych nie je čas, ľudia na kozej farme sú na nohách aj pätnásť hodín. FOTO: JÁN KROŠLÁK - SME

Chladenie šokom

Chovateľka vysvetľuje: „Koza chce týmto prvotným mliekom zabezpečiť svoje potomstvo pred chorobami, preto sú v ňom obsiahnuté doslova životodarné látky.“

Na prvom mieste sú teda na farme mladé kozičky, ktoré sú už krátko po narodení schopné piť samy. Zvyšné kolostrum sa čo najskôr po pôrode vydojí, keďže v tom čase obsahuje najviac obranných látok, predovšetkým laktoferínu.

Skúsenosti a poznatky zo sveta hovoria, že kolostrum pôsobí doslova ako štartér imunitného systému. Zásady jeho spracovania sú veľmi prísne. Ihneď po odobratí treba zmes rýchlo schladiť, aby sa do nej nedostali žiadne nežiaduce mikroorganizmy.

Hovorí sa tomu chladenie šokom. Schladená zmes potom ide do Šarišských Michalian, kde ju spracujú na prášok. Janečkovci by chceli dosiahnuť, aby sa kolostrum časom predávalo aj v liekovej forme.

Chýba výskum

„Vo svete sa kolostrum považuje za mimoriadne cennú látku, na Slovensku však chýba vedecký výskum,“ hovorí Jana Janečková. Potvrdil to aj Miroslav Kološta, riaditeľ Výskumného ústavu mliekárenského v Žiline, podľa ktorého sa takéto odborné skúmanie v našich podmienkach zatiaľ nerobilo. Janečkovci už zvažovali, že by si výskum zaplatili. Doteraz ich však vždy limitovali financie.

„Zaplatiť výskum je mimoriadne finančne náročné. Ak by sa však našiel obchodný partner, ktorý by bol schopný zainvestovať do výskumu, určite by sme to uvítali,“ povedal Miroslav Janeček.

Biofarma

Manželia Janečkovci začínali s chovom kôz pred pätnástimi rokmi. Miroslav v tom čase pracoval ako drevár, Janka bola zdravotná sestra. Ako dnes hovoria, nasadli na rozbehnutý kolotoč, z ktorého sa už nedalo vyskočiť. Mnohé veci skúšali doslova v behu.

Ak sa vám zdajú pasúce sa kozičky na zelenej pažiti ako idyla z Benkovho obrazu, rýchlo na to zabudnite. Treba vstávať pred svitaním, a keď sa rodia kozliatka alebo sa v lete pripravuje seno, pracovný čas trvá aj pätnásť hodín.

Farma počas svojej existencie prešla rôznymi etapami. Obdobím, keď tu produkovali mlieko a výrobky z neho, až postupne dospeli do štádia, že sa začali orientovať takmer výhradne na sušené kozie mlieko a výživové doplnky. Tie sú najžiadanejšie medzi ľuďmi s onkologickými ochoreniami, poruchami tráviaceho traktu či alergiami.

biofarma.jpg
Miroslav Janeček sa ku chovu kôz dostal pred pätnástimi rokmi. Ich biofarma prešla rôznymi etapami. Dnes sa orientujú na sušené kozie mlieko a výživové doplnky. Na snímke kontroluje novú automatickú dojičku kôz.
FOTO: JÁN KROŠLÁK - SME

Príroda sa postará

Spĺňať podmienky ekologickej biofarmy tiež nie je žiadna hračka. Pani Janka vyratúva: „Je to celý rad opatrení, ktoré sú pod prísnym dohľadom. Krmivo nakupujeme iba z ekologických fariem, umelé hnojivá sú tabu. Kozy sa pasú voľne na pastvinách a pri množení zvierat sa nesmie využívať inseminácia. Prakticky všetko sa necháva na prírodu, o to viac však takýto chov potrebuje opateru.“

Na paši pri strážení stáda nevyužívajú dokonca ani psy. Svojím brechaním by mohli kozy vyrušovať a tie by spásli menej.

„Mnohí ľudia sa nad tým možno pousmejú, ale koza je veľmi inteligentné zviera. Reaguje na zvuky aj na vonkajšie podnety až precitlivene, čo sa môže prejaviť aj tým, že nepustí mlieko. Na človeka sa niekedy dokáže fixovať rovnako ako pes,“ hovorí pani Jana.

Kozí sex

Aby sa uchovala zdravá populácia, využíva sa na farme takzvané háremové pripúšťanie. Kozy majú prideleného svojho capa, zväčša z kvalitného plemenného chovu. Keby sa zvieratá párili medzi sebou bez kontroly, znehodnotili by chov.

Capkovia si tak užijú svojich päť minút slávy, lebo z narodenia malých capkov už majitelia takú radosť nemajú. Z ekonomického pohľadu je capko, bohužiaľ, stratová záležitosť. Dnes si už sotva niekto uvedomí, že aj nadávka „chňup“ pochádza z kozieho rodu. Týmto termínom sa totiž označuje práve vykastrovaný cap.

kolostrum.jpg
Vzácne kolostrum môžu získať aj vďaka pojazdnej dojičke. Šokovo chladené ho prevezú na vysušenie do Šarišských Michalian.
FOTO: JÁN KROŠLÁK - SME

Skúseností pribúda

Kým si biofarma nebude môcť dovoliť investovať do vedeckého výskumu, zhŕňajú poznatky zo sveta a kompletizujú príbehy ľudí, ktorým sa po pravidelnom užívaní kozieho mlieka alebo výživových doplnkov z neho zlepšil zdravotný stav.

„Najviac ohlasov máme od onkologicky chorých pacientov a alergikov. Pravidelne sa po tieto doplnky vracajú a dopĺňajú si ich, lebo ich zdravotný stav sa zlepšil alebo sa aspoň ustálil.“

Zriedkavé nie sú ani prípady matiek, ktoré nemali dostatok materského mlieka a ich dieťa prechod na umelú výživu z kravského mlieka zle znášalo. Vďaka ľahšej stráviteľnosti im viac vyhovovalo sušené kozie mlieko. Je to však individuálne a vždy by tomu mala predchádzať konzultácia s pediatrom.

Pozor na kliešte

Chovatelia dobre vedia, že koza si na pastvinách s obľubou vyberá rastliny, ktoré majú množstvo liečivých účinkov.

Nepohrdne lopúchmi, papraďou a bodliakmi, z ktorých sa tiež vyrábajú liečivá. Neskočte však na dobre mienené rady, že najúčinnejšie je piť nepasterizované, čerstvo podojené mlieko od kozy. Tí, čo to tvrdia, majú síce pravdu, že v takomto mlieku sa zachová najviac živín.

Riskovať však ochorenie, spôsobené kliešťami, sa nevypláca. A na kozy sa ich počas leta prichytí neúrekom.

 

ico

Kozie mlieko

Liečivé účinky kozieho mlieka sú podľa odborných štúdií mimoriadne široké.

Vďaka obsahu vápnika, horčíka, sodíka, draslíka, fosforu, kyseliny listovej a množstvu vitamínov má toto mlieko pozitívny vplyv na liečbu mnohých ochorení. Pre organizmus niektorých ľudí je navyše ľahšie stráviteľné ako kravské mlieko, čo je spôsobené zložením tukových častí. Tie sú rozptýlené v malých guličkách a svojím zložením viac pripomínajú materské mlieko.

Koziemu mlieku sa pripisuje pozitívny vplyv na nervovú sústavu, liečbu migrény, nespavosti, kožné a tráviace problémy, často sa spomína aj ako prevencia onkologických ochorení. Koniec koncov, práve kozám sa toto zákerné ochorenie oblúkom vyhýba. Keď pred rokmi ochorel na rakovinu známy slovenský herec Jozef Adamovič, za zdroj svojho zázračného vyliečenia označil popri tvrdom pôste aj pravidelnú konzumáciu kozieho mlieka.

Dlhovekosť v Gruzínsku a Arménsku sa tiež zvyčajne pripisuje tomu, že v domácej gastronómii má kozie mlieko a výrobky z neho nezastupiteľné miesto. Hoci viacerí odborníci sa možno pousmejú, že údaje o dlhovekosti tunajších obyvateľov môžu byť skreslené nepresnými a nedostatočnými údajmi v matrikách, domáci nedajú na svoju koziu tradíciu dopustiť.

Zázračný elixír má však zelenú aj vo vyspelých krajinách sveta. V Spojených štátoch napríklad podiel chovu kôz za posledné desaťročie výrazne stúpol a popri klasických výrobkoch sa dnes vyrábajú z mlieka aj rôzne liečivá a množstvo kozmetických výrobkov.tabletky.jpg

   

ico

Kozie mlieko v tabletkách

Janečkovci sú prvými slovenskými výrobcami, ktorí dodávajú na trh výživové doplnky zo sušeného kozieho biomlieka. Dostať ich do formy tabliet nebolo jednoduché, no nakoniec sa im podarilo zabezpečiť výrobcu, ktorý tento finálny produkt spracúva. Už samo sušené kozie biomlieko je mimoriadne hodnotné a podľa toho, aké multivitamínové a minerálne preparáty sa k nemu pridávajú, pomáha pri liečbe mnohých chorôb. Biofarma sa v súčasnosti orientuje okrem práškového kolostra a sušeného kozieho mlieka aj na štyri druhy výživových doplnkov.

  

kolostrumRamcek.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

Kolostrum nevyzerá príliš vábne, ale pre ľudí s porušenou imunitou či s alergiami je neoceniteľné. 

štvrtok 19. 4. 2012 | Kveta Fajčíková
Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní SME. (Predplaťte si SME cez internet.)
© 2012 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.