Ďumbier lekársky alebo zázvor má veľa pozitívnych účinkov na zdravie. Treba ho však konzumovať s mierou.
„Tlmí množenie baktérií a vírusov, čím sa uplatňuje v prevencii respiračných ochorení, nádchy a chrípky,“ vysvetľuje MUDr. Alžbeta Béderová, „zároveň zvyšuje imunitu. Má tiež vazodilatačný efekt, ktorý sa prejavuje zlepšením prekrvenia periférnych častí tela – rúk a nôh, ale má schopnosť prehriať aj celé telo.“
Lekárka tiež upozorňuje na pozitívne gastrointestinálne účinky zázvoru: stimuluje chuť do jedla, podporuje tráviace pochody, tvorbu slín a tráviacich štiav a urýchľuje metabolizmus živín. Zabraňuje nadmernej tvorbe plynov, tlmí črevné kŕče.
„Pre svoje antiseptické účinky môže byť zázvor nápomocný aj pri črevných virózach sprevádzaných hnačkami,“ dodáva doktorka Béderová.
Bez bolestí
V rebríčku obľúbenosti sa zázvor nachádza na prvých priečkach. Nechýba ani v domácnostiach mladých ľudí, oceňujú ho budúce mamičky, ktorým zázvorový čaj tlmí nevoľnosti na začiatku tehotenstva.
Tento nápoj je dobrým pomocníkom aj pri cestovaní autom, lebo zmierňuje kinetózu.

Odborníci ho odporúčajú piť aj pri bolestiach hlavy a závratoch. Zázvor je skutočným pokladom, ktorý by nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Za svoje výnimočné schopnosti vďačí viacerým aromatickým zložkám.
„Účinnými látkami zázvoru sú silice a pikantná látka gingerol, ktorá má podobné chemické zloženie ako kapsaicín, aktívna štipľavá látka v paprike,“ objasňuje MUDr. Alžbeta Béderová.
„Účinkom pripomína kyselinu acetylsalicylovú, tlmí zrážanlivosť krvi, zlepšuje jej prietok, čím prispieva k ochrane srdcovo-cievneho systému. Znižuje hladinu cholesterolu tým, že tlmí jeho vstrebávanie a chráni stenu cievneho systému.“
Lekári odporúčajú používať zázvor aj pri liečbe artritídy a reumatoidnej artritídy. Obklady zo zázvorového odvaru majú protizápalové a analgetické účinky, čiže tlmia bolesti pri zápaloch kĺbov.
S exotickou príchuťou
Zázvor môžeme používať aj v kuchyni pri príprave slaných i sladkých jedál a múčnikov. Ak patríte k milovníkom japonského suši, podávajte ho s nakladaným zázvorom, ktorý si hravo pripravíte aj doma: mladý zázvor ošúpte a nakrájajte na tenké plátky.
Povarte ich pol minúty vo vriacej vode, preceďte a nechajte vychladnúť. Medzitým si do pohára pripravte ryžový ocot, cukor a soľ – množstvá podľa vlastnej chuti. Vhoďte doň plátky zázvoru a nechajte aspoň jeden deň uležať v chladničke.
Výborný je aj ako kandizovaná lahôdka: očistený zázvor si odvážte a nakrájajte na kocôčky, ktoré pol hodiny varte v čistej vode. Potom zlejte a zalejte menším množstvom vody, do ktorej pridajte toľko cukru, koľko vážil zázvor, a varte ešte ďalších tridsať minút.
Keď sa už značná časť vody odparí a kúsky zázvoru stmavnú a stanú sa priesvitné, sceďte ho, obaľte cukrom a usušte buď na vzduchu alebo v rúre.
Na začiatku je dôvera
Hoci zázvor účinne pomáha pri mnohých zdravotných problémoch, niektorí ľudia ho neobľubujú. A príčinou nemusí byť iba špecifická chuť tejto rastliny.
Zaujímavú súvislosť ponúka jeden z najuznávanejších francúzskych fytoterapeutov Maurice Mességué, ktorý dôveru v liečivú silu prírody spája so zamestnaním: „Ten, kto je šťastný v práci, ľahšie prijíma aj liečbu bylinkami,“ objasňuje.

Opačným extrémom sú ľudia, ktorí si nedokážu bez zázvorového čaju predstaviť ani jeden deň. Môže však dlhodobé pitie nápoja z čerstvého strúhaného ďumbiera spôsobiť nejaké komplikácie?
„Zázvor je potrebné užívať v rozumnej miere. Dospelí štyri gramy denne v obmedzenom čase, deti do dvoch rokov by nemali zázvor užívať vôbec,“ zdôrazňuje MUDr. Alžbeta Béderová.
„V tehotenstve je vhodné užívať ho len v malých a miernych dávkach. Zázvor sa nemá užívať nalačno, pretože môže, naopak, spôsobiť tráviace ťažkosti, hlavne pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch. Rovnako nie je vhodný pre diabetikov.“
Optimálna šálka čaju
„Na prípravu čaju je vhodné použiť maximálne 4 gramy čerstvého postrúhaného zázvoru,“ odporúča MUDr. Alžbeta Béderová, „v sušenej forme do 1 gramu. Čaj treba piť v menších dávkach. Pri vyšších dávkach nad 4 až 5 gramov sa vyskytli tráviace ťažkosti a hnačky. Pre deti staršie ako dva roky je vhodná tretinová dávka, treba však zohľadniť aj ich hmotnosť – chudé deti majú dávku ešte nižšiu.“
Autor: Dagmar Murgašová