Sušené ovocné plody takisto obsahujú mnohé prospešné látky a živiny, avšak obsahujú oveľa viac cukru, a tak aj energie, keďže sušením sa odstráni voda, plody zmenšia svoj objem, nie však obsah cukru. Sušené ovocie teda obsahuje oveľa viac cukru ako to isté množstvo čerstvého. Podľa gastroenterológa a dietológa Petra Minárika by ste ho preto mali do svojho jedálneho lístka zaradiť len občas ako doplnok, a to nie častejšie ako raz do týždňa.
A aké je optimálne množstvo? Asi toľko, čo sa vám zmestí do hrste alebo jedna polievková lyžica. Pre porovnanie: v 100 gramoch sušených sliviek je 32,5 g cukru, 100 gramov sušených datlí alebo sušených hrozienok obsahuje až 72,5 g cukru, 100 g sušených fíg 50 g cukru. Väčšina ovocia obsahuje jednoduché, rýchlo stráviteľné cukry – fruktózu alebo glukózu.Vysoký glyekemický index majú napríklad sušené datle a figy, stredný sušené banány, marhule, slivky, sušené jablká majú nízky glykemický index.
Bielkovín a tukov obsahuje ovocie minimálne alebo žiadne množstvo, okrem cukru a vlákniny je však bohaté aj na mikroživiny – vitamíny, minerály, antioxidanty, aby sa ich však zachovalo čo najviac, treba ovocie sušiť správnymi technologickými postupmi. Veľa antioxidantov obsahujú napríklad sušené slivky, sušené brusnice podľa lekára obsahujú dokonca viac antioxidantov ako čerstvé.