logo
Sme.sk | Primar.sk | Aktuálne | Kuracia pečienka ako prevencia proti anémii

Odborníci na výživu v posledných rokoch skôr zatracujú konzumáciu vnútorností, v ktorých sa hromadia škodlivé látky.

Kuracia pečienka je však výnimkou. Obsahuje veľa železa, kyseliny listovej a zinku, takže je vhodná najmä pre ľudí, ktorí jedia málo mäsa. Tieto živiny totiž pomáhajú pri tvorbe červených krviniek. Preto je kuracia pečienka dobrou prevenciou proti anémii a prispieva k rýchlejšiemu zotaveniu organizmu pri strate krvi po úraze alebo chirurgickom zákroku. Zinok je zase podstatný pre dobrú obranyschopnosť, takže by sa túto pochúťku mali naučiť jesť najmä starší a chorí ľudia, prípadne tí, ktorým nechutí jesť alebo v snahe schudnúť znížili denné dávky potravy. Aby sme sa vyhli problému chudokrvnosti, stačí si pečienku pripraviť raz týždenne. Nie je však vhodná pre pacientov s vysokým cholesterolom a tehotné ženy, u ktorých nadmerné množstvo vitamínu A môže zapríčiniť abnormálny vývoj plodu.

Je vhodná na prípravu paštét alebo halušiek do kuracieho vývaru, no rovnako z nej môžeme pripravovať chutné minútky. Jemná konzistencia s nízkym obsahom tukov umožňuje rýchlu prípravu, najlepšie na kvalitných panviciach alebo vo woku s použitím minimálneho množstva oleja, aby sme dodržali zásady racionálnej výživy. Chuťovo sa výborne snúbi s ryžou alebo zapečená s lístkovým cestom.

Kupujeme len čerstvú kuraciu pečienku, ktorá musí mať pevnú štruktúru, všetky zelené či žlté časti odstránime. (bes)

piatok 27. 10. 2006
Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní SME. (Predplaťte si SME cez internet.)
© 2006 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.