Pre Primar.sk: PharmDr. Monika Hollósy, Lekáreň pri Váhu - Komárno. Tento článok bol uverejnený so súhlasom iLEKAREN.sk
"Väčšina z nás už brokolicu ochutnala, avšak málo ľudí vie, koľko cenných látok pre naše zdravie obsahuje"
Brokolica (Brassica oleracea, var. italica) z čeľade Brassicaceae je druh hlúbovej zeleniny so zhrubnutou stonkou zakončenou zelenými alebo modrastými kvetmi v tvare ružice. Pochádza pravdepodobne z oblasti Stredozemného mora a jej názov je odvodený z latinského brachium, čo znamená konár. Odroda, ktorá je známa aj u nás, sa pestuje v talianskej Kalábrii od 16. alebo 17. storočia.
Brokolica je cenná predovšetkým pre svoj vysoký obsah vitamínu C (110 mg na 100 g čerstvej hmoty). Keď zjete jednu hlavu brokolice, doprajete svojmu telu dvojnásobok dennej dávky vitamínu C. Čím sú ružičky brokolice tmavšie, tým je v nej viac vitamínu C aj beta-karoténu. Už spomínaný obsah beta-karoténu má vďaka antioxidačným schopnostiam ochranné účinky voči nádorovým ochoreniam.
Ďalej obsahuje veľké množstvo draslíka, železa a kyseliny listovej, vitamín E, niacín, biotín, fosfor, horčík, síru, selén a zinok.
Odborníci radia brokolicu dokonca medzi jednu z najzdravších druhov zeleniny vôbec. Rovnako ako karfiol, ružičkový kel a kapusta, patrí medzi hlúbovitú zeleninu, ktorá obsahuje mnoho blahodárnych fytochemických látok napr. glukozinolátov (sulforafan), indoly, karotenoidy, dithiolthiony, fenoly, terpeny, ktoré majú experimentálne protinádorový účinok. Bolo objavené, že indoly, zlúčeniny dusíka, potláčajú účinok estrogénov, ktoré môžu podporovať rast nádorov, a taktiež zabraňujú karcinogénom poškodiť molekuly DNA. (1,2)
Fytochemické látky si svoje vlastnosti uchovávajú bez ohľadu na spôsob spracovania, preto je jedno, či jeme brokolicu čerstvú, alebo mrazenú, surovú alebo varenú. Dlhým varením sa znižuje iba množstvo vitamínu C (na polovicu), preto brokolicu pripravujeme radšej v pare, dusíme, alebo len krátko opražíme na rastlinnom oleji.
Brokolica má svoju typickú arómu, pre ktorú ju niektorí ľudia nemajú radi. Táto aróma sa zvýrazňuje zvlášť pri tepelnej úprave varom. Je to vyvolané 3-methyl-sulfinyl-propyl-isothio-kyanátom, ktorý vzniká z glukozinolátu nazývaného glukoiberin. Má významné dietetické účinky na ľudský organizmus, svojím obsahom účinných látok pôsobí silne protiskleroticky, je vhodná pre diabetikov. Je podporným prostriedkom pri dvanástnikových vredoch, ukľudňuje črevá. Obsahuje kyselinu tartronovú a inositol, látky, ktoré brzdia premenu glykozidov na tuky a cholesterol. Je v nej tiež obsiahnutý celý rad voľných aminokyselín – fenylalanín, leucín, tryptofán, treonín.
Obsahuje aj cennú vlákninu, potrebnú pre správnu činnosť čriev a žalúdka. Niekedy však toto množstvo vlákniny môže byť aj nevýhodou, môže totiž spôsobovať nadúvanie. Tento problém sa dá zmierniť pridaním výrazného korenia, či už je to cesnak, rasca, bobkový list, estragón alebo fenikel.
Je to zelenina, po ktorej by sme mali siahnuť, ak chceme držať redukčnú diétu, lebo obsahuje iba 138 kJ v 100 gramoch.
Pomáha aj v prevencii rakoviny pľúc, je jedným z najlepších zeleninových zdrojov vápnika a draslík v nej obsiahnutý je dôležitý pre správnu srdcovú činnosť. Je to zásadotvorná zelenina, preto by ju mali konzumovať ľudia, ktorí trpia nadbytkom žalúdočných kyselín a pálením žáhy.
Brokolica dokáže taktiež detoxikovať náš organizmus a stará sa o to, aby nám škodlivé splodiny nespôsobili zdravotné problémy. Je nezanedbateľným pomocníkom pri prevencii rôznych ochorení a podporou imunitného systému pri liečebných procesoch. Zaháňa taktiež stres a nervozitu, hojne by si ju mali dopriať ženy v tehotenstve, ľudia s vysokým krvným tlakom a osteoporózou.
Pripravovať brokolicu môžeme na rôzne spôsoby, môžeme ju variť, zapekať, či smažiť. Vhodné je najprv ju povariť, stonku asi 12 až 15 minút, ružičky približne 5 až 7 minút. Ak chcete brokolicu variť vcelku, stonku najprv nakrojte do hĺbky v tvare kríža, bude sa tak variť rovnaký čas ako jemnejšie ružičky. Pri nákupe brokolice dbajte na to, aby listy neboli zvädnuté ani žlté, pretože čerstvá brokolica musí mať výrazný zelený alebo modrozelený odtieň. V chladničke nám vydrží čerstvá asi dva až tri dni, najlepšie zabalená vo fólii. Mrazením sa uchováva väčšina jej výživných látok.
Epidemiologické štúdie a štúdie na laboratórnych zvieratách potvrdili, že konzumácia hlúbovej zeleniny znižuje riziko vzniku nádorových ochorení. Ktoré vlastnosti má a aké látky obsahuje táto zelenina, že pôsobí antikarcinogénne? Hlúbová zelenina obsahuje málo tuku, jej energetická hodnota je nízka, je zdrojom vitamínov, minerálnych látok a vlákniny – všetky tieto aspekty súvisia s prevenciou nádorov. Obsahuje veľké množstvo fytochemikálií, u ktorých bola preukázaná antikarcinogénna aktivita in vitro aj na zvieratách - vitamíny A, C, E, kyselina listovú, selén, karotenoidy, dithiolthiony, flavonoidy, glukozinoláty, indoly, fenoly, terpény. Sú to látky, ktoré jednotlivo alebo spoločne môžu pôsobiť protektívne proti vzniku nádorov. (3)
V najvyššej koncentrácii zo všetkých obsahuje brokolica glukozinoláty, zvlášť glukorafanin, ktorý je prekurzorom sulforafanu, látky preukázateľne brániacej nádorovému bujneniu. Sulforafan zabíja aj baktériu Helicobacter pylori, zodpovednú za vredovú chorobu. Práve táto baktéria je považovaná aj za pôvodcu väčšiny prípadov rakoviny žalúdka. Táto látka pôsobila dokonca na baktériu Helicobakter odolnú voči liečbe antibiotikami. Po laboratórnej úprave sa sulforafan podával ľuďom, ktorým liečba antibiotikami neúčinkovala, a boli prekvapení pozitívnou reakciou. Antibakteriálny účinok sulforafanu je známy už dávnejšie, otázkou bolo len, nakoľko je táto látka účinná pri konzumácii brokolice. V pokusoch sa zistilo, že sulforafan povzbudzuje tvorbu bielkovín, ktoré pôsobia proti faktorom spôsobujúcim rakovinu.
Ďalším krokom do budúcnosti a výzvou pre vedcov bude zistiť, či by sa ľudia nemohli vyliečiť z nákazy touto baktériou konzumáciou brokolice a brokolicových výhonkov. Zabíjať Helicobacter pylori dokážu aj antibiotiká, tie sú však drahé a majú mnoho vedľajších účinkov. Jedným z nich je aj hubenie "užitočných" baktérií, ktoré ľudskému organizmu pomáhajú spracovávať potravu. Ak budúce klinické štúdie ukážu, že prijímaná brokolica môže zmierniť priebeh ochorenia spojeného s prítomnosťou tejto baktérie v ľudskom tele, alebo zabrániť ich vzniku, malo by to významný dopad na verejné zdravie na celom svete.
Brokolica je teda veľmi zdravou zeleninou a rozhodne by sme ju mali zaradiť do svojho jedálnička. Veď práve nízka konzumácia zeleniny patrí k významným nepriaznivým faktorom ovplyvňujúcim výskyt civilizačných chorôb a kardiovaskulárnych ochorení.
Použitá literatúra:
1. Bernstein, L., Ross, R. K. (1993). Endogenous hormones and breast cancer risk. Epidemiol. Rev., 15, 48-65.
2. Fowke, J. H., Longcope, Ch., Hebert, J. R. (2000). Brassica vegetables consumption shifts estrogen metabolism in healthy postmenopausal women. Cancer Epid., 9, 773-779.
3. Steinmetz, K. A, Potter, J. D. (1996) Vegetables, fruit and cancer prevention: a review. Journ. Am. Diet. Assoc., 96, 1027-39.
4. Jedlo ako jed, jedlo ako liek (1998). Reader´s Digest Výber spol. s. .r. o., Bratislava, 36.