Pôvodný text z roku 2021 sme aktualizovali v roku 2024.
Trápia vás bolesti hlavy, ťažkosti s trávením, kožné problémy či dlhodobá únava? Možno máte histamínovú intoleranciu.
Aj keď sa začalo s diagnostikou intolerancie na histamín na Slovensku pomerne nedávno, nejde o nové ochorenie.
Čo je to histamínová intolerancia?
Histamínová intolerancia (HIT) je porucha, pri ktorej telo nedostatočne rozkladá látku histamín, ktorý sa následne hromadí v organizme.
Čo je histamín?
Histamín je chemická látka, ktorú si vytvára telo každého človeka, no prijíma ju aj z potravy. Niektoré potraviny obsahujú prirodzene viac histamínu, alebo zvyšujú jeho tvorbu v tele, ide najmä o alkohol, ryby či fermentované potraviny.
V ľudskom organizme má histamín viacero úloh:
- V mozgu napríklad plní funkciu hormónu bdelosti a prispieva k schopnosti podať okamžitý výkon.
- Dokáže tiež aktivovať nervový systém či podnietiť tvorbu žalúdočnej kyseliny.
- Podieľa sa tiež na procese vyvolania zápalov.
Na rozklad histamínu a jeho odbúravanie slúži enzým diamínooxidáza (DAO), ktorý sa nachádza v celom tele, ale najdôležitejšiu úlohu má v tenkom čreve.
Pri histamínovej intolerancii ľudia trpia nedostatkom tohto enzýmu alebo jeho zníženou funkciou, následkom čoho dochádza k hromadeniu histamínu v tele.
Výsledkom je reakcia podobná alergii, aj keď v prípade histamínovej intolerancie nejde o alergiu v pravom slova zmysle.
Ako vzniká intolerancia na histamín?
Za nedostatkom či zlou funkciou enzýmu DAO môže sčasti aj genetika, no zvyčajne sú príčinou sekundárne poruchy.
Funkčnosť enzýmu klesá napríklad s vekom, no môžu ho ovplyvňovať aj:
- určité ochorenia tráviaceho traktu - syndróm pretekajúceho (deravého) čreva, zápalové ochorenia čreva,
- lieky, ktoré blokujú funkcie DAO enzýmu alebo bránia jeho tvorbe,
- alkohol,
- často sa tiež histamínová intolerancia objaví v sprievode iných intolerancií (napríklad na laktózu).
Telo sa následne borí s nadbytočným histamínom, ktorý prijíma potravou. Ťažkosti, ktoré človek s histamínovou intoleranciou prežíva, vzbudzujú pocit, akoby sa pre neho jedlo stalo nepriateľom. Avšak nemusí tomu tak byť.
Histamínová intolerancia postihuje približne tri percentá populácie, 80 percent z týchto prípadov je v strednom veku.
U detí sa intolerancia na histamín prejavuje len zriedka, keďže práve v detstve je účinnosť DAO enzýmu najlepšia.
Príznaky histamínovej intolerancie
U každého človeka sa príznaky histamínovej intolerancie líšia nielen v množstve, ale aj intenzite a nástupe. U niekoho sa môžu prejaviť vážne ťažkosti, iný nemusí mať žiadne, niekto reaguje ihneď, u niekoho zas ide o chronické prejavy.
Medzi prejavy histamínovej intolerancie patria:
- kožné problémy - svrbenie, začervenanie, vyrážky a opuchy,
- ťažkosti s trávením - bolesť brucha, nafukovanie, hnačky, nevoľnosť,
- problémy s dýchacím systémom - opuch sliznice, upchatý nos, nádcha, zvýšená tvorba hlienov,
- bolesť hlavy - migrény,
- dlhodobá únava,
- nespavosť,
- psychické problémy - depresia, nervozita,
- poruchy menštruačného cyklu,
- poruchy srdcového rytmu,
- vypadávanie vlasov,
- "brain fog" - akési zahmlenie mozgu sprevádzané zmätenosťou, problémami s pamäťou a sústredením.
"Je známe, že histamín ovplyvňuje bdelosť, denné rytmy, pamäť. Dá sa hovoriť o poruche kognitívnych funkcií a predpokladá sa, že súvisí s histamínom, zrejme s jeho receptorom H3," hovorí imunoalergologička Veronika Pružincová z bratislavského Pneumo – Alergo Centra.
Diagnostika histamínovej intolerancie
Diagnostika histamínovej intolerancie je komplikovaný proces a na Slovensku sa vykonáva len od roku 2010.
Nejde však o novú diagnózu. Trpeli ňou aj naši predkovia, no len v nedávnej minulosti sa začalo s podrobnejším výskumom tohto metabolického ochorenia.
Ak človek pravidelne trpí niektorými z vyššie spomenutých symptómov, mal by vyhľadať odbornú pomoc alergológa - imunológa.
Histamínová intolerancia test
Test na histamínovú intoleranciu sa robí z krvi, z ktorej sa v laboratóriu zistí hodnota a funkcia enzýmu DAO.
Domáci test na histamínovú intoleranciu v pravom zmysle slova neexistuje. Pri diagnóze však budete musieť podstúpiť aj eliminačno-expozičný test, ktorým odhalíte možnú histamínovú intoleranciu doma vedením potravinového denníka.
Jeho základom je najskôr vylúčiť zo svojho jedálnička tie potraviny, o ktorých predpokladáte, že sú spúšťačom zdravotných ťažkostí. Takéto testovanie môže trvať zhruba mesiac. Počas neho sa potom postupne vystavujete účinkom jednotlivých potravín s vysokým obsahom histamínu a pozorne sledujete svoje reakcie. Ak sa problémy vrátia, ide s najvyššou pravdepodobnosťou o ukazovateľa histamínovej intolerancie.

Histamínová diéta (tabuľka vhodných potravín)
Prvú pomoc v liečbe histamínovej intolerancie predstavuje celková zmena životného štýlu a úprava jedálnička na nízkohistamínovú diétu.
Existuje niekoľko zoznamov, ktoré rozdeľujú potraviny na tie, ktoré majú vysoké množstvo histamínu a tie, ktoré ho obsahujú len v obmedzenej miere. Niektoré zoznamy sa vylučujú, iné sa len mierne odlišujú, a to aj preto, lebo každý histaminik môže znášať jednotlivé potraviny v inej miere.
To, čo vyhovuje jednému, naopak nemusí vyhovovať druhému. Na žiadnu univerzálnu antihistamínovú diétu sa preto nemožno spoliehať a účinok jednotlivých potravín by mal každý človek overiť v prvom rade sám na sebe.
Histamínová intolerancia - zoznam potravín PDF
Stiahnite si PDF zoznam nízkohistamínových potravín, od ktorého sa môžete odraziť pri testovaní znášanlivosti jednotlivých surovín.
Často sa histaminici v hľadaní vhodných potravín riadia švajčiarskym zoznamom. Ani ten však nefunguje stopercentne.
Pri histamínovej intolerancii je základom konzumovať čo najčerstvejšie jedlá, pretože aj skladovaním sa v potravinách postupne hromadí histamín. Vyhnúť by ste sa tiež mali polotovarom a konzervovaným jedlám.
"Väčšina pacientov vie zjesť malé množstvo hocijakej potraviny, treba si však dávať potom pozor na kombinácie - aby väčšina jedla na tanieri bola tá s menším obsahom histamínu," vysvetľuje imunoalergologička Pružincová.
Potraviny s vysokým obsahom histamínu
Medzi potraviny s vysokým obsahom histamínu, ktoré najpravdepodobnejšie vyvolajú u osoby s histamínovou intoleranciu zdravotné ťažkosti, patria:
zrejúce syry (najmä ementál, čedar, camembert) |
tavené syry |
probiotické jogurty, bryndza |
údené a fermentované mäso (klobásy, párky, šunky, salámy) |
ryby (sušené a údené ryby, ančovičky, tuniak, sardinky, makrela) |
morské plody |
kyslá kapusta |
kvasené a konzervované potraviny (nakladané uhorky, čalamáda) |
tofu |
sójová omáčka |
paradajky (omáčky, pretlaky, kečup) |
baklažán |
špenát |
avokádo |
strukoviny (sója, hrach, šošovica, cícer) |
droždie (teda aj výrobky z nich ako kysnutý chlieb, koláče) |
alkohol (víno, šampanské, pivo) |
čokoláda, kakao |

Potraviny, ktoré narúšajú rozklad histamínu
Účinky týchto potravín môžu vyvolať u histaminika ťažkosti:
alkohol |
káva (problematický môže byť samotný kofeín) |
čierny čaj, niektoré z bylinných čajov, nápoje kolového typu |
paradajky |
jahody, maliny, brusnice a iné lesné ovocie |
citrusy |
ananás, papája |
čokoláda, kakao |
orechy (niektoré druhy, napríklad vlašské) |
surový vaječný bielok |
morské plody |
ocot |
korenie (štipľavá paprika, čili, škorica, aníz, muškátový orech, kari, sladké drievko) |
konzervačné látky a farbivá v potravinách |

Potraviny s nízkym obsahom histamínu
Naopak potraviny s nízkym obsahom histamínu, ktoré histaminici môžu dobre tolerovať, sú:
čerstvé mäso (aj chladené, mrazené) najmä kuracie |
čerstvé ryby (napríklad pstruh) |
vaječný žĺtok |
čerstvé ovocie (ako napríklad melón, jablká, banán; výnimkou sú jahody, citrusy a bobuľové ovocie) |
čerstvá zelenina (ako napríklad hokkaido, zemiaky, karfiol, mrkva, cuketa; výnimkou sú paradajky, baklažán, špenát) |
cestoviny, ryža, quinoa, pšeno |
cereálie, ovsené vločky |
ryžové chlebíky a krekry |
čerstvé pasterizované mlieko, náhrady mlieka (kokosové, ryžové mlieko) |
maslo, smotana, tvaroh |
čerstvé syry (cottage, ricotta, mozzarella) |
tahini |
kokos |
väčšina olejov na varenie |
väčšina necitrusových ovocných džúsov |

Liečba histamínovej intolerancie
"Pri počiatočnej prísnej diéte predpokladáme úpravu podmienok v čreve a následné zlepšenie kvantity enzýmu. To je potom samozrejme lepšie východisko pre postupné zapájanie ďalších potravín," hovorí Pružincová.
Neznamená to, že si človek už do konca života musí odopierať potraviny, v ktorých sa nachádza veľa histamínu a ktoré mu robia zle. Stav sa totiž môže postupne zlepšiť, hoci nie vždy úplne vyliečiť.
"Ak je histamínová intolerancia sekundárna a spôsobuje ju iné ochorenie, môže zmiznúť s liečbou takejto základnej príčiny. Niekedy stačí napríklad len upraviť črevnú flóru. U niektorých môže byť však histamínová intolerancia aj celoživotná," hovorí Pružincová.
V spojení s úpravou stravy môžu niektorí pacienti užívať aj antihistaminiká, ktoré neliečia príčinu intolerancie, ale môžu pomôcť s príznakmi.
Potlačiť negatívne účinky z nesprávneho zvoleného jedla môžu aj výživové doplnky s obsahom DAO enzýmu. Ich užitie tesne pred konzumáciou dokáže pomôcť lepšiemu rozkladu histamínu v tele.