SME

Aj vláda by chcela zmeniť tanier Slovákov

Aj súčasná vláda, tak ako predchádzajúca si dala za cieľ zlepšiť zdravotný stav obyvateľov a najmä výrazne zmeniť tanier priemerného obyvateľa Slovenska. V Programe ozdravenia výživy obyvateľstva sú stanovené podľa mnohých lekárov správne ciele, dosiahnuť

Tanier priemerného Slováka sa od revolúcie nezmenil k lepšiemu. Jeme, pijeme a žijeme podobne ako za socializmu, keď sme stáli rady na mandarínky a zo syrov a jogurtov sme mali na výber maximálne tri druhy. Stále sme preborníci v spotrebe tukov, údenín, borovičky a piva.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

ILUSTRAČNÉ FOTO SME - JÁN KROŠLÁK

ich však bude veľmi ťažké. Niektoré čísla z dokumentu lekárom pripomínajú do istej miery nedávne socialistické plánovanie päťročníc. „Je to danajský dar, lebo to, či bude program úspešný, bude závisieť aj od ekonomickej situácie našich ľudí,“ hovorí všeobecná lekárka MUDr. Jana Komárová.

SkryťVypnúť reklamu

Ľudia by mali podľa odporúčaní vlády jesť menej tučných druhov mäsa a údenín, polotučného mlieka, vajec, syrov a jogurtov s vysokým obsahom tuku, menej živočíšnych tukov, menej slaniny, bravčovej masti, masla či smotany, sladkostí, piť menej alkoholu. Zvýšiť by naopak mali spotrebu obilnín a ich výrobkov z celozrnných a tmavých múk, strukovín, najmä sóje, kyslomliečnych výrobkov, tvarohu, syrov s nízkym obsahom tuku, zeleniny, ovocia, húb, hydiny a prírodných minerálnych stolových vôd. Keby sa to podarilo, Slováci by mohli byť o desaťročie skutočne zdravší a dlhšie žiť. Lekári však tiež skepticky tvrdia, že vychovávať ľudí osvetou k zdravšiemu životnému štýlu je veľmi potrebné, ale veľmi ťažké, lebo ľudí s najnižším vzdelaním často vôbec neosloví. (uj)

SkryťVypnúť reklamu

Čo chce od nás vláda do roku 2010?

zníženie príjmu denného energetického tuku – o 10 percent zníženie príjmu cholesterolu – o 30 percent zníženie príjmu repného cukru – o 30-40 percent zníženie príjmu kuchynskej soli – najmenej o 30 percent zvýšenie príjmu strukovín, ovocia a zeleniny zvýšenie príjmu vitamínov C, E a beta karoténu, horčíka a vápnika a stopových prvkov zinku a selénu

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 366
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 514
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 298
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 351
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 949
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 504
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 084
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu