Aj súčasná vláda, tak ako predchádzajúca si dala za cieľ zlepšiť zdravotný stav obyvateľov a najmä výrazne zmeniť tanier priemerného obyvateľa Slovenska. V Programe ozdravenia výživy obyvateľstva sú stanovené podľa mnohých lekárov správne ciele, dosiahnuť
Tanier priemerného Slováka sa od revolúcie nezmenil k lepšiemu. Jeme, pijeme a žijeme podobne ako za socializmu, keď sme stáli rady na mandarínky a zo syrov a jogurtov sme mali na výber maximálne tri druhy. Stále sme preborníci v spotrebe tukov, údenín, borovičky a piva.
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
ILUSTRAČNÉ FOTO SME - JÁN KROŠLÁK
ich však bude veľmi ťažké. Niektoré čísla z dokumentu lekárom pripomínajú do istej miery nedávne socialistické plánovanie päťročníc. „Je to danajský dar, lebo to, či bude program úspešný, bude závisieť aj od ekonomickej situácie našich ľudí,“ hovorí všeobecná lekárka MUDr. Jana Komárová.
Ľudia by mali podľa odporúčaní vlády jesť menej tučných druhov mäsa a údenín, polotučného mlieka, vajec, syrov a jogurtov s vysokým obsahom tuku, menej živočíšnych tukov, menej slaniny, bravčovej masti, masla či smotany, sladkostí, piť menej alkoholu. Zvýšiť by naopak mali spotrebu obilnín a ich výrobkov z celozrnných a tmavých múk, strukovín, najmä sóje, kyslomliečnych výrobkov, tvarohu, syrov s nízkym obsahom tuku, zeleniny, ovocia, húb, hydiny a prírodných minerálnych stolových vôd. Keby sa to podarilo, Slováci by mohli byť o desaťročie skutočne zdravší a dlhšie žiť. Lekári však tiež skepticky tvrdia, že vychovávať ľudí osvetou k zdravšiemu životnému štýlu je veľmi potrebné, ale veľmi ťažké, lebo ľudí s najnižším vzdelaním často vôbec neosloví. (uj)
Čo chce od nás vláda do roku 2010?
zníženie príjmu denného energetického tuku – o 10 percent zníženie príjmu cholesterolu – o 30 percent zníženie príjmu repného cukru – o 30-40 percent zníženie príjmu kuchynskej soli – najmenej o 30 percent zvýšenie príjmu strukovín, ovocia a zeleniny zvýšenie príjmu vitamínov C, E a beta karoténu, horčíka a vápnika a stopových prvkov zinku a selénu