Paríž 24. júna (TASR) - Konzumácia ovocia a zeleniny predlžuje život mužov a upevňuje ich zdravie. Vyplýva to zo štúdie Suvimax, ktorú realizoval francúzsky ...
TASR
Tlačová agentúra
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
Paríž 24. júna (TASR) - Konzumácia ovocia a zeleniny predlžuje život mužov a upevňuje ich zdravie. Vyplýva to zo štúdie Suvimax, ktorú realizoval francúzsky Ústav pre medicínsky výskum (INSERM).
Asi 13.000 mužov a žien užívalo osem rokov prípravky obsahujúce multivitamíny a minerály v množstvách, v akých sa vyskytujú v bežných potravinách. U mužov poklesol počet rakovinových ochorení o tretinu a ich vek sa predĺžil o 37 percent.
U mužov všetkých vekových kategórií, ktorí jedli viac paradajok, jahôd, strukovín alebo jabĺk, sa zabránilo 40.000 rakovinovým ochoreniam - hlavne rakovine čreva, pľúc a kože - za rok.
Podľa vedúceho štúdie Sergea Hercberga cieľom výskumu bolo zistiť účinky malých množstiev vitamínov a minerálov. Denné menu tvorili betakarotén (šesť miligramov), vitamín C (120 miligramov), vitamín E (30 miligramov), selén (100 mikrogramov) a zinok (20 miligramov).
U žien vedci takéto výrazné výsledky nezaznamenali. "Ženy sa aj tak stravujú uvedomelejšie," konštatoval Hercberg.