SME

Ako si udržať črevo v dobrom stave?

Lekári sa jednoznačne zhodujú v tom, že vo veľkej miere si za svoje pokazené črevá môžeme sami. Vedci sa zase priam pretekajú, ako prísť na to, čo nás uchráni pred rakovinou. Zostavili sme pre vás rebríček najúčinnejších potravín.

1. Brokolica je jednička

Vedci z Harvardovej univerzity tvrdia, že úplne najúčinnejšia potravina, ktorá pomáha predchádzať rakovine hrubého čreva, je brokolica. Látky obsiahnuté v tejto zelenine pomáhajú telu produkovať enzýmy, ktoré ničia karcinogénne látky ešte predtým, ako stihnú napadnúť DNA zdravej bunky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

2. Dožičte si cesnak

Pol strúčika cesnaku denne stačí, aby ste si mohli pokojne povedať, že ste práve urobili niečo pre svoje hrubé črevo. Podľa odborníkov na prevenciu proti nádorom hrubého čreva z Nového Zélendu stačí ľuďom skonzumovať približne polovicu strúčika cesnaku, najlepšie za surova, alebo ako prísadu v šalátoch. Varený cesnak obsahuje deväťkrát menej vzácnych zložiek ako surový.

SkryťVypnúť reklamu

3. Cestoviny tiež chránia

„Cestoviny brzdia vznik rakoviny čriev,“ tvrdí zase taliansky toxikológ Piero Dolara z florentskej univerzity. Talianska štúdia, ktorá skúmala súvislosť medzi cukrom a rakovinou čriev, zistila, že riziko zhubného nádoru hrubého čreva rastie s každou lyžičkou cukru, ktorou si účastníci prieskumu osladili kávu alebo čaj.

4. Minimálne 11 pohárov tekutín denne

Riziko vzniku rakoviny hrubého čreva možno až o polovicu znížiť pitím. Najlepšia je, samozrejme, voda, ale aj iné nápoje, vrátane piva. Podľa výsledkov štúdie vedcov z univerzity v Harvarde vyplýva, že u ľudí, ktorí vypijú najmenej 11 pohárov tekutín denne, sa riziko vzniku rakoviny hrubého čreva znížilo o polovicu v porovnaní s tými, ktorí vypijú päť a menej pohárov.

SkryťVypnúť reklamu

5. Aspoň jedno jablko denne

Podľa posledného výskumu amerických vedcov z Cornell University v New Yorku stačí, aby človek zjedol len jedno jablko denne a väčšina chorôb vrátane rakovinových ochorení má menšiu šancu ohroziť ho.

V sto gramoch skúmaných vzoriek odrody Červený Delícius našli toľko antioxidantov ako v 1500-miligramovej tabletke vitamínu C. Jedenie jabĺk výrazne znižuje aj rast rakovinových buniek v hrubom čreve a pečeni. Účinok je takmer priamo úmerný množstvu skonzumovaných jabĺk. (uj)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 414
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 103
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 755
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 435
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 144
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 886
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 229
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu