Obdobie instantných polievok

Čo môže byť rýchlejšie a chutnejšie ako polievka z vrecúška? Pýta sa a zároveň odpovedá kuchár z reklamy s vareškou v ruke a červenými líčkami.


Do košíka sa nám zmestí instatný obed a večera pre celú rodinu. Je to jednoduché, rýchle a bez dlhého státia pri sporáku. Len zdraviu to veľmi nepridá. ILUSTRAČNÉ FOTO SME - ĽUBOŠ PILC

Aj vaše deti sú po prázdninách presvedčené, že kurací perkelt z vrecka je chutnejší ako babičkin? Aj takú podobu môže mať dovolenka na chate či pri mori, keď sa nám nechce dlho stáť pri sporáku a nemáme peniaze na drahé reštaurácie. Na raňajky paštéta z konzervy, na obed polievka z vrecúška, mäso z konzervy, prášková zemiaková kaša a k tomu instatná omáčka. Potom bábovka z prášku a nakoniec instantné capuccino. Instatným a práškovým jedlám sa asi nevyhneme.

Môže nás to nejako ohroziť?

„Ak takto jeme výnimočne, trebárs niekoľko dní na dovolenke v zahraničí a pritom si dožičíme ovocie a zeleninu, nič sa nestane. Čerstvé zeleninové šaláty a veľa ovocia sú však nevyhnutnosťou. Pri častejšej frekvencii a kumulácii instantných prípravkov však svoje zdravie doslova ohrozujeme,“ tvrdí internistka MUDr. Viera Baranová.

Sušené pokrmy totiž obsahujú najviac prísad, ako sú konzervačné látky, farbivá, emulgátory, zahusťovadlá, syntetické antioxidanty.

„Deťom do troch rokov je pre možné neurologické problémy takáto strava obohatená glutamátom sodným strikte zakázaná,“ hovorí lekárka. Je však naivné myslieť si, že deťom o trocha starším už neuškodí.

Ani dospelým totiž neprospievajú. Tým, ktorí jedia často instatné jedlá, ubúdajú B-vitamíny, predovšetkým B6 pyridoxín. Nedostatok vitamínu B6 sa prejavuje svalovými kŕčmi, najmä v lýtkach, nevoľnosťou, chudokorvnosťou, zabúdaním, trasením viečok, depresiami. Jeho najlepším prírodným zdrojom sú obilné klíčky, otruby, orechy, kvasnice, strukoviny, med od včelára a zelenina.

Pozor na siričitany

Dáte si dve-tri porcie kaše z prášku a môže vám prísť zle. Neveríte?

Na zozname povolených aditív, tzv. éčok sú aj siričitany, na ktoré si treba dať pozor. Patria k aditívam, pri ktorých je možné ľahko prekročiť dennú prípustnú dávku. Tá je podľa noriem Európskej únie 0,7 mg na 1 kilogram telesnej váhy. Znamená to, že že 60-kilový dospelý človek by denne nemal zjesť viac ako 42 mg siričitanov.

Keby sa však na dovolenke živil sušenými zemiakovými kašami, ktoré sú na našich pultoch, k tomu jedol sušené ovocie, ktoré je sírené a zapíjal lacným vínom, veľmi ľahko môže prekročiť svoju dennú dávku. Do všetkých spomenutých potravín sa totiž pridáva oxid siričitý, siričitany a hydrogénsiričitany. A čo spôsobí ono predávkovanie? Nepríjemné žalúdočné a črevné ťažkosti alebo bolesti hlavy. Na dovolenke nič príjemného.

U astmatikov a alergikov môžu dokonca vyvolať aj dýchacie problémy. Čím menej siričitanov si človek v jedle dožičí, tým lepšie pre jeho zdravie.

Spotrebiteľské testy už dokázali, že na pultoch sa občas nájdu aj také výrobky renomovanej zahraničnej značky, ktoré obsahujú viac siričitanov, ako pripúšťa hygienický limit. (uj)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  6. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  2. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  3. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  4. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  5. Keď Slováci krotia morský vietor
  6. Ochrana pred tropickou horúčavou
  7. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  8. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  9. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  10. Škôlka od srdca
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 17 132
  2. Vizuálny smog je problém 10 346
  3. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 4 778
  4. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 4 407
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 3 524
  6. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 3 362
  7. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 210
  8. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 3 018
  9. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 2 665
  10. Historickým vláčikom sa prichádza previezť stále viac turistov 2 422

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTO

Vývojár palív v F1 pre SME: Niekedy vieme viac ako technici

Benoit Poulet už začína vyvíjať benzín na budúci rok.

Investigatíva Adama Valčeka

Kočner tentokrát svoj biznis nedokonal, od Unipharmy chcel 45 miliónov

Penta odmieta, že by sa spojila s Kočnerom, aby položili Unipharmu.

Neprehliadnite tiež

Praskáte si kĺby na rukách? Ako vzniká zvuk puknutia

Lekár si päťdesiat rokov praskal kĺby.