Obdobie instantných polievok

Čo môže byť rýchlejšie a chutnejšie ako polievka z vrecúška? Pýta sa a zároveň odpovedá kuchár z reklamy s vareškou v ruke a červenými líčkami.


Do košíka sa nám zmestí instatný obed a večera pre celú rodinu. Je to jednoduché, rýchle a bez dlhého státia pri sporáku. Len zdraviu to veľmi nepridá. ILUSTRAČNÉ FOTO SME - ĽUBOŠ PILC

Aj vaše deti sú po prázdninách presvedčené, že kurací perkelt z vrecka je chutnejší ako babičkin? Aj takú podobu môže mať dovolenka na chate či pri mori, keď sa nám nechce dlho stáť pri sporáku a nemáme peniaze na drahé reštaurácie. Na raňajky paštéta z konzervy, na obed polievka z vrecúška, mäso z konzervy, prášková zemiaková kaša a k tomu instatná omáčka. Potom bábovka z prášku a nakoniec instantné capuccino. Instatným a práškovým jedlám sa asi nevyhneme.

Môže nás to nejako ohroziť?

„Ak takto jeme výnimočne, trebárs niekoľko dní na dovolenke v zahraničí a pritom si dožičíme ovocie a zeleninu, nič sa nestane. Čerstvé zeleninové šaláty a veľa ovocia sú však nevyhnutnosťou. Pri častejšej frekvencii a kumulácii instantných prípravkov však svoje zdravie doslova ohrozujeme,“ tvrdí internistka MUDr. Viera Baranová.

Sušené pokrmy totiž obsahujú najviac prísad, ako sú konzervačné látky, farbivá, emulgátory, zahusťovadlá, syntetické antioxidanty.

„Deťom do troch rokov je pre možné neurologické problémy takáto strava obohatená glutamátom sodným strikte zakázaná,“ hovorí lekárka. Je však naivné myslieť si, že deťom o trocha starším už neuškodí.

Ani dospelým totiž neprospievajú. Tým, ktorí jedia často instatné jedlá, ubúdajú B-vitamíny, predovšetkým B6 pyridoxín. Nedostatok vitamínu B6 sa prejavuje svalovými kŕčmi, najmä v lýtkach, nevoľnosťou, chudokorvnosťou, zabúdaním, trasením viečok, depresiami. Jeho najlepším prírodným zdrojom sú obilné klíčky, otruby, orechy, kvasnice, strukoviny, med od včelára a zelenina.

Pozor na siričitany

Dáte si dve-tri porcie kaše z prášku a môže vám prísť zle. Neveríte?

Na zozname povolených aditív, tzv. éčok sú aj siričitany, na ktoré si treba dať pozor. Patria k aditívam, pri ktorých je možné ľahko prekročiť dennú prípustnú dávku. Tá je podľa noriem Európskej únie 0,7 mg na 1 kilogram telesnej váhy. Znamená to, že že 60-kilový dospelý človek by denne nemal zjesť viac ako 42 mg siričitanov.

Keby sa však na dovolenke živil sušenými zemiakovými kašami, ktoré sú na našich pultoch, k tomu jedol sušené ovocie, ktoré je sírené a zapíjal lacným vínom, veľmi ľahko môže prekročiť svoju dennú dávku. Do všetkých spomenutých potravín sa totiž pridáva oxid siričitý, siričitany a hydrogénsiričitany. A čo spôsobí ono predávkovanie? Nepríjemné žalúdočné a črevné ťažkosti alebo bolesti hlavy. Na dovolenke nič príjemného.

U astmatikov a alergikov môžu dokonca vyvolať aj dýchacie problémy. Čím menej siričitanov si človek v jedle dožičí, tým lepšie pre jeho zdravie.

Spotrebiteľské testy už dokázali, že na pultoch sa občas nájdu aj také výrobky renomovanej zahraničnej značky, ktoré obsahujú viac siričitanov, ako pripúšťa hygienický limit. (uj)

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  4. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  5. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  6. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  7. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  8. Splnený sen
  9. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne
  10. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur
  1. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  2. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  3. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  4. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  5. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  6. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  7. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  8. Vysoká hra o súdne trovy
  9. Pozvánka na verejnú diskusiu o obnove Pisztoryho paláca
  10. 60 rokov európskej integrácie: úspechy a výzvy
  1. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 13 517
  2. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 13 429
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 4 934
  4. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 3 415
  5. Títo Slováci sa rozhodli zveľadiť svoje okolie 2 568
  6. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 2 267
  7. Splnený sen 2 201
  8. 3 slovenské projekty, ktoré sa nestratia ani vo svete 1 293
  9. Zaparkujte tak, aby ste s vaším vozidlom odišli vy, a nie iný 1 136
  10. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou 1 109

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prečo sa na verdikt v nástenkovom tendri čakalo desať rokov?

Prípad stále nie je na konci. Odvolanie exministrov bude riešiť Najvyšší súd, ktorý naťahuje aj kauzu tunelovania nebankovky, za ktorou je Jozef Majský.

Neprehliadnite tiež

Cukor chutí aj nádorom, sú po ňom agresívnejšie

Obrovské množstvá cukru v potrave spôsobujú rast a šírenie nádorov.

Rok učenia predĺži život a fajčenie ukradne roky, ukázala veľká štúdia

Koľko času človek získa zhodeným kilom nadváhy alebo rokom štúdia naviac.

Ako cigaretové filtre uškodili fajčiarom aj prírode

Prečo by mohli cigarety bez filtra pomôcť znižovať počet fajčiarov a výskyt rakoviny.

Lektorka varenia: V regáloch je veľa predražených módnych hitov

O mýtoch v stravovaní hovorí lektorka zdravého varenia a autorka blogu Terapia jedlom SILVIA HORECKÁ.