
Ako reagovať na výsledky najrozličnejších objavov, lekárskych štúdií a vedeckých výskumov, ktoré na nás chrlia médiá prakticky nepretržite?
Napríklad, istá štúdia publikovaná v istom časopise tvrdí, že istá chutná potravina spôsobuje riziko rakoviny. Máme ju preto celkom vyškrtnúť z našeho jedálneho lístka?
Ak iná štúdia tvrdí, že antikoncepcia spôsobuje trombózu alebo rakovinu prsníka, máme ju ihneď prestať používať? Jesť či nejesť ryby, ak jeden výskum tvrdí, že sú zdravé a ďalší, že sú plné odpadu, kadmia a ortute? Ako naložiť s informáciou, že materské mlieko žien obsahuje aj PCB? Znižuje masturbácia naozaj riziko rakoviny prostaty a citrón pôsobí proti počatiu?
„Je určite nezmysel zásadne meniť životný štýl kvôli jedinému odbornému článku,“ hovorí RNDr. Gabriel Hocman, výskumný pracovník s dlhoročnými skúsenosťami vo výskume aj v oblasti publikovania. Radí preto brať mnohé výsledky štúdií s rezervou.
Internistka z bratislavských Kramárov, ktorá si rada dá slaninku s cibuľou, zasa hovorí: „Aký by to bol život stále ležať v lekárskych spisoch a usilovať sa z nich zistiť ako žiť naveky?“
Pizza proti rakovine?
Nedávno napríklad televízia priniesla bombovú správu údajne renomovaných vedcov, že pizza je výbornou prevenciou proti rakovine.
Jeden z najuznávanejších odborníkov na výživu, profesor Walter Willet z harvardskej univerzity, radí sledovať aj to, kto štúdie sponzoruje. Profesor Willet, ktorý bol nedávno aj na Slovensku, je totiž známy svojou snahou udržať si nezávislosť od finančných zdrojov potravinárskeho priemyslu. Na otázku, koľko percent prác a výskumov je podľa neho pod finančným vplyvom výrobcov potravín a ako môže laická verejnosť rozlíšiť zaplatené informácie od tých nezávislých, hovorí: „Toto je naozaj veľký problém. Nemyslím si však, že sa to týka odborných prác, pretože každý časopis, v ktorom výskumníci publikujú svoje výsledky, by mal mať zodpovednú redakčnú radu a odbornú cenzúru. Verejnosť však určite dostáva množstvo informácií, ktoré pochádzajú od výrobcov potravín a v tomto prípade som v otázke dôveryhodnosti skeptický.“
Nečítajte bulvár
Ak sa nechcete vystavovať dezinformáciám alebo doslova hlúpostiam, dôležitá rada znie - nečítajte bulvárnu tlač.
Vedec Siegfried Lehrl totiž tvrdí s istotou: „Štrnásť dní úplného oddychu a lenošenia môže stačiť na to, aby IQ kleslo o 20 bodov. Konkrétne k tomuto úkazu dopomáha slnenie a relaxácia,“ tlmočil svoj objav pre denník Berliner Kurier a túto správy prevzali slovenské agentúry a takmer všetky médiá.
Veriť tomu či nie?
„Seriózny medicínsky časopis by tomuto ‘vedcovi‘ takýto objav neuverejnil. Tvrdiť, že za 14 dní naše IQ klesne o 20 bodov, je nezmysel,“ hovorí psychológ Ivan Belko.
V každom prípade, aj keď ste práve na dovolenke treba pri čítaní najnovšej štúdie zachovať zdravý rozum a odstup.
Ako čítať najnovšie štúdie?
Redaktorka popredného lekárskeho časopisu New England Journal of Medicine, lekárka Marcia Angellová to robí takto:
Ak sa stretne s novými vedeckými výsledkami, kladie si tri otázky:
1. Ide o prvú štúdiu tohto druhu, alebo sa dá porovnať s inými?
2. Pôsobia výsledky vierohodne?
3. Ak sa nebudem riadiť odporučením tejto štúdie, aké veľké riziko mi hrozí?
Ak závery štúdie súhlasia s výsledkami podobných prác, zrejme na nich niečo bude. Ak ide o závažný zdravotný problém, nie je na škodu primerane zmeniť svoje správanie či stravovanie.
Ako sa brániť dezinformáciám?
1. pravidlo: nečítajte bulvárnu tlač
2. veľká časť toho, čo čítame, môžu byť polopravdy, informácie vytrhnuté z kontextu, nepodložené tvrdenia
3. pravidlo: nikdy sa neuspokojte s jedným zdrojom
4. pravidlo: ak môžete, porovnávajte
5. pravidlo: kto nechce byť klamamý, musí to robiť stále. (uj)