Infekciám sa možno čiastočne vyhnúť dodržiavaním pravidiel

BRATISLAVA 24. augusta (SITA) - Spotrebitelia môžu svojim správaním znížiť riziko alimentárnych infekcií prenášaných potravinami. Opatrnosť je nevyhnutná najmä v horúcich letných mesiacoch, kedy sa riziko nákazy niekoľkonásobne zvyšuje. Ako pre agentúru

SITA uviedla riaditeľka Štátneho zdravotného ústavu (ŠZÚ) v Bratislave Eva Haladová, pri nákupe potravín by si mal každý zákazník skontrolovať, či nie je poškodený obal, či má potravina typickú farbu a vôňu a či je správne označená. Dôležité je tiež správne skladovanie potravín podľa odporúčania výrobcu, epidemiologicky rizikové komodity je nutné držať v chladničke. Pozornosť podľa Haladovej však treba venovať aj spôsobu skladovania potravín v chladničke, opatrnosť si vyžaduje hlavne mäso a mäsové výrobky, lahôdkarské a cukrárenské výrobky a uvarená strava.

Ako Haladová upozornila, ak sa chceme vyhnúť nepríjemnostiam, zásadne treba pred konzumáciou dôkladne umyť aj ovocie a zeleninu. Dôkladnú hygienu treba dodržiavať tiež pri práci a manipulácii s požívatinami a na prípravu stravy používať iba pitnú vodu. Potraviny, najmä v letnom období, je nutné dokonale uvariť či prepiecť, aby teplota v jadre pokrmu dosahovala aspoň 70 stupňov Celzia. Uvarené jedlá ako mäso či knedle nie je vhodné chytať rukami. Jedlo by nemali v žiadnom prípade pripravovať ľudia s príznakmi horúčkovitého ochorenia, hnačkou, bolesťami brucha a kožnými vyrážkami. Kuchyňu a sklady je potrebné držať v čistote a chrániť pred hmyzom a inými živočíchmi.

Alimentárne infekcie vyvolávajú rôzne druhy choroboplodných mikroorganizmov. Tie sa môžu dostať do potravín a hotových jedál zvonku napríklad nečistými rukami či znečisteným riadom a náčiním, alebo môžu byť prítomné v potravinách živočíšneho pôvodu ako sú mäso, vajcia či mlieko.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Virtuálne sídlo v Bratislave
  2. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  3. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  4. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  5. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  6. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  7. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  8. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  9. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 16 897
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 975
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 483
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 724
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 8 645
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 597
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 219
  8. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 039
  9. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 5 703
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 950

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Triasli sa pred ním vrahovia a páchatelia sa šli radšej sami prihlásiť

Vrahovia a zlodejíčkovia sa šli radšej sami udať.

SVET

Štát zabil novinára, princ sa viac bojí o imidž

Saudská Arábia priznala, že Chášukdží je mŕtvy.

Neprehliadnite tiež