SME

Infekciám sa možno čiastočne vyhnúť dodržiavaním pravidiel

BRATISLAVA 24. augusta (SITA) - Spotrebitelia môžu svojim správaním znížiť riziko alimentárnych infekcií prenášaných potravinami. Opatrnosť je nevyhnutná najmä v horúcich letných mesiacoch, kedy sa riziko nákazy niekoľkonásobne zvyšuje. Ako pre agentúru

SITA uviedla riaditeľka Štátneho zdravotného ústavu (ŠZÚ) v Bratislave Eva Haladová, pri nákupe potravín by si mal každý zákazník skontrolovať, či nie je poškodený obal, či má potravina typickú farbu a vôňu a či je správne označená. Dôležité je tiež správne skladovanie potravín podľa odporúčania výrobcu, epidemiologicky rizikové komodity je nutné držať v chladničke. Pozornosť podľa Haladovej však treba venovať aj spôsobu skladovania potravín v chladničke, opatrnosť si vyžaduje hlavne mäso a mäsové výrobky, lahôdkarské a cukrárenské výrobky a uvarená strava.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ako Haladová upozornila, ak sa chceme vyhnúť nepríjemnostiam, zásadne treba pred konzumáciou dôkladne umyť aj ovocie a zeleninu. Dôkladnú hygienu treba dodržiavať tiež pri práci a manipulácii s požívatinami a na prípravu stravy používať iba pitnú vodu. Potraviny, najmä v letnom období, je nutné dokonale uvariť či prepiecť, aby teplota v jadre pokrmu dosahovala aspoň 70 stupňov Celzia. Uvarené jedlá ako mäso či knedle nie je vhodné chytať rukami. Jedlo by nemali v žiadnom prípade pripravovať ľudia s príznakmi horúčkovitého ochorenia, hnačkou, bolesťami brucha a kožnými vyrážkami. Kuchyňu a sklady je potrebné držať v čistote a chrániť pred hmyzom a inými živočíchmi.

Alimentárne infekcie vyvolávajú rôzne druhy choroboplodných mikroorganizmov. Tie sa môžu dostať do potravín a hotových jedál zvonku napríklad nečistými rukami či znečisteným riadom a náčiním, alebo môžu byť prítomné v potravinách živočíšneho pôvodu ako sú mäso, vajcia či mlieko.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 414
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 103
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 755
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 435
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 144
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 886
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 229
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu