Rím 28. augusta (TASR) - Čokoláda je zdravá. Tento poznatok skupiny talianskych a britských vedcov platí hlavne o tmavej, horkej čokoláde. Experti zistili, že po konzumácii horkej čokolády stúpa v krvnej plazme obsah tzv. antioxidantov. Ide o účinné látky, chrániace organizmus pred pôsobením škodlivých kyslíkových radikálov na srdce ale aj pred nekontrolovateľným delením samotných buniek a vznikom zhubných nádorov. Situácia sa mení v prípade konzumácie mliečnej čokolády. Mlieko v čokoláde totiž neutralizuje blahodarný vplyv antioxidantov v tele.
Nie celkom priaznivý vplyv mlieka v tomto prípade vysvetľujú odborníci tým, že mliečne bielkoviny sa pravdepodobne spájajú s blahodarne pôsobiacimi flavonoidmi v čokoláde a túto zlúčeninu už ľudský organizmus nedokáže zužitkovať.