Vznikne Medzinárodná aliancia proti hladu

BRATISLAVA 12. októbra (SITA) - Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) by chcela pri príležitosti Svetového dňa potravín 16. októbra povzbudiť ľudí do riešenia problému hladu vo svete. Svetové spoločenstvo sa rozhodlo spoluprac

ovať so zainteresovanými štátmi a vytvoriť Medzinárodnú alianciu proti hladu. Chce sa tak pokúsiť dodržať zámer prijatý na Svetovom potravinovom summite v roku 1996 a znížiť počet hladujúcich zo súčasných 840 miliónov na polovicu do roku 2015.

Veľa štátov sa zaviazalo bojovať s hladom, ale musia vytvoriť aj politické prostredie a zabezpečiť financovanie konkrétnych programov. Medzinárodná aliancia proti hladu má spojiť sily rôznych skupín a získať väčšiu moc pre dosiahnutie spoločného cieľa. Partnermi aliancie majú byť výrobcovia a spotrebitelia potravín, medzinárodné organizácie, súkromné firmy, vedci či náboženské a mimovládne skupiny. Zahŕňa aj donorov a stratégov z bohatých a chudobných krajín. Aliancia však nepredpokladá vytvorenie nových mechanizmov na boj s hladom, ale posilní politický záväzok pre už existujúce iniciatívy, zabezpečí fórum pre obhajobu a uľahčí výmenu informácií prostredníctvom webových stránok, informačných bulletinov, či správ o pokroku.

Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo oslavuje Svetový deň potravín Telefood každý rok na pamiatku jej založenia v tento deň v roku 1945. FAO od začiatku aktívne bojuje za odstránenie hladu, pretože v čase rozsiahlej svetovej produkcie potravín je neprijateľné, aby viac ako 840 miliónov ľudí ostávalo hladných.


Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  4. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  5. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  6. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  7. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  8. Splnený sen
  9. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne
  10. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou
  1. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  2. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  3. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  4. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  5. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  6. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  7. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  8. Vysoká hra o súdne trovy
  9. Pozvánka na verejnú diskusiu o obnove Pisztoryho paláca
  10. 60 rokov európskej integrácie: úspechy a výzvy
  1. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 13 513
  2. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 13 415
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 4 917
  4. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 3 405
  5. Títo Slováci sa rozhodli zveľadiť svoje okolie 2 568
  6. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 2 287
  7. Splnený sen 2 192
  8. 3 slovenské projekty, ktoré sa nestratia ani vo svete 1 310
  9. Zaparkujte tak, aby ste s vaším vozidlom odišli vy, a nie iný 1 147
  10. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou 1 105

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prečo sa na verdikt v nástenkovom tendri čakalo desať rokov?

Prípad stále nie je na konci. Odvolanie exministrov bude riešiť Najvyšší súd, ktorý naťahuje aj kauzu tunelovania nebankovky, za ktorou je Jozef Majský.

Neprehliadnite tiež

Cukor chutí aj nádorom, sú po ňom agresívnejšie

Obrovské množstvá cukru v potrave spôsobujú rast a šírenie nádorov.

Rok učenia predĺži život a fajčenie ukradne roky, ukázala veľká štúdia

Koľko času človek získa zhodeným kilom nadváhy alebo rokom štúdia naviac.

Ako cigaretové filtre uškodili fajčiarom aj prírode

Prečo by mohli cigarety bez filtra pomôcť znižovať počet fajčiarov a výskyt rakoviny.

Lektorka varenia: V regáloch je veľa predražených módnych hitov

O mýtoch v stravovaní hovorí lektorka zdravého varenia a autorka blogu Terapia jedlom SILVIA HORECKÁ.