SME
Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Jedľa biela

Abies alba

Vianočný stromček a vianočná jedlička bolo pomenovanie toho istého, lebo v minulosti sa ako vianočný stromček najčastejšie používala jedlička. Smrečok sa považoval za menej kvalitný strom, pretože rýchlo opadával, ale jedlička vydržala v studených izbách až do Hromníc. Aj to ukazuje, ako sa časy menia a ako jedle v našich zemepisných šírkach ubúda, pretože je citlivá na prach a exhaláty.

Jedľa je jednodomá ihličina s 2-3 cm dlhými ihlicami, ploskými, na vrchnej strane tmavozelene lesklými, na spodnej s dvoma pásmi prieduchov. Ihlice sa obmieňajú v intervaloch 8 až 11 rokov. Po opadnutí zostane po ihlici na konáriku elipsovitá jazva ako ozdoba. Jedľa kvitne v apríli až máji. Samčie šištičky sú menšie, vyrastajú na spodnej strane minuloročných konárov. Samičie šištičky sú väčšie, vyrastajú na vrchnej strane vrcholovej časti minuloročných konárov a to iba na 3-4 najvyšších praslenoch. Zrejúce šišky sú zelené alebo nafialovelé, keď dozrejú, sú hnedé, občas potečené živicou, vzpriamené, valcovité, až 25 cm dlhé a 5 cm hrubé. Zrelé sa rozpadávajú na stromoch a zostávajú po nich len vretená. Okrídlené semienka sa rozletia do sveta.

Skryť Vypnúť reklamu

Biela jedľa je doma v strednej a južnej Európe, Pyreneje sú miestom jej najzápadnejšieho výskytu. Centrum rozšírenia je v Alpách. Odtiaľ prechádza okrajovými pohoriami Čiech na karpatský oblúk. Na juh ide Apeninami na Sicíliu a Korziku a prechádza do horstiev na Balkánskom polostrove.

Znáša tieň, má rada výživné pôdy, oblasti, kde spadne ročne aspoň 600 mm zrážok. Nemá rada teplotné extrémy a neskoré aj príliš skoré mrazy ju poškodzujú. Na Slovensku vytvára zmiešané lesy so smrekom a bukom alebo aj s borovicou.

Pre záhrady vyšľachtili formy smútočné a stĺpovité.

Kde sa darí jedliam, môžete mať istotu, že miestne ekologické podmienky sú aspoň dostačujúce.

Drevo jedle sa nepovažuje za také kvalitné, ako drevo smreka. Napriek tomu sa využíva vo veľkom rozsahu v stavebníctve, v papierenskom priemysle a inde.

Skryť Vypnúť reklamu

Z peľových analýz starých vrstiev na našom území sa zistilo, že v časovom období približne 4 – 1 tisíc rokov pred n. l. mala na našom území jedľa vyššie zastúpenie v lesných porastoch, ako je to v súčasnosti. Postupne bola vytláčaná smrekom, ktorému viac vyhovovali postupné zmeny klímy, ku ktorým v priebehu času dochádzalo.

ANASTÁZIA GINTEROVÁ

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 991
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 842
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 10 928
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 136
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 053
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 425
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 624
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 596
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 584
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 232
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu