Jedľa biela

Abies alba

Vianočný stromček a vianočná jedlička bolo pomenovanie toho istého, lebo v minulosti sa ako vianočný stromček najčastejšie používala jedlička. Smrečok sa považoval za menej kvalitný strom, pretože rýchlo opadával, ale jedlička vydržala v studených izbách až do Hromníc. Aj to ukazuje, ako sa časy menia a ako jedle v našich zemepisných šírkach ubúda, pretože je citlivá na prach a exhaláty.

Jedľa je jednodomá ihličina s 2-3 cm dlhými ihlicami, ploskými, na vrchnej strane tmavozelene lesklými, na spodnej s dvoma pásmi prieduchov. Ihlice sa obmieňajú v intervaloch 8 až 11 rokov. Po opadnutí zostane po ihlici na konáriku elipsovitá jazva ako ozdoba. Jedľa kvitne v apríli až máji. Samčie šištičky sú menšie, vyrastajú na spodnej strane minuloročných konárov. Samičie šištičky sú väčšie, vyrastajú na vrchnej strane vrcholovej časti minuloročných konárov a to iba na 3-4 najvyšších praslenoch. Zrejúce šišky sú zelené alebo nafialovelé, keď dozrejú, sú hnedé, občas potečené živicou, vzpriamené, valcovité, až 25 cm dlhé a 5 cm hrubé. Zrelé sa rozpadávajú na stromoch a zostávajú po nich len vretená. Okrídlené semienka sa rozletia do sveta.

Biela jedľa je doma v strednej a južnej Európe, Pyreneje sú miestom jej najzápadnejšieho výskytu. Centrum rozšírenia je v Alpách. Odtiaľ prechádza okrajovými pohoriami Čiech na karpatský oblúk. Na juh ide Apeninami na Sicíliu a Korziku a prechádza do horstiev na Balkánskom polostrove.

Znáša tieň, má rada výživné pôdy, oblasti, kde spadne ročne aspoň 600 mm zrážok. Nemá rada teplotné extrémy a neskoré aj príliš skoré mrazy ju poškodzujú. Na Slovensku vytvára zmiešané lesy so smrekom a bukom alebo aj s borovicou.

Pre záhrady vyšľachtili formy smútočné a stĺpovité.

Kde sa darí jedliam, môžete mať istotu, že miestne ekologické podmienky sú aspoň dostačujúce.

Drevo jedle sa nepovažuje za také kvalitné, ako drevo smreka. Napriek tomu sa využíva vo veľkom rozsahu v stavebníctve, v papierenskom priemysle a inde.

Z peľových analýz starých vrstiev na našom území sa zistilo, že v časovom období približne 4 – 1 tisíc rokov pred n. l. mala na našom území jedľa vyššie zastúpenie v lesných porastoch, ako je to v súčasnosti. Postupne bola vytláčaná smrekom, ktorému viac vyhovovali postupné zmeny klímy, ku ktorým v priebehu času dochádzalo.

ANASTÁZIA GINTEROVÁ

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 19 485
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 875
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 10 961
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 716
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 400
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 6 122
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 715
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 644
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 544
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 242

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan sa v cieli pýtal: A kto dnes vyhral?

Prvý deň v Alpách nepriniesol žiadne zmeny.

KOŠICE KORZÁR

Súd v Budapešti súhlasil so žiadosťou Varholíkovej o prepustenie na slobodu

Slovenka si odpykáva v Maďarsku trest.

Neprehliadnite tiež

Videli genetický chaos. Na CRISPR u ľudí môže byť skoro

Štúdia poukázala na riziká úpravy génov.

Beh a horúčavy. Ublížia telu teploty nad tridsiatkou?

Čo sa deje s telom bežca v horúčavách.