SME

Jedľa biela

Abies alba

Vianočný stromček a vianočná jedlička bolo pomenovanie toho istého, lebo v minulosti sa ako vianočný stromček najčastejšie používala jedlička. Smrečok sa považoval za menej kvalitný strom, pretože rýchlo opadával, ale jedlička vydržala v studených izbách až do Hromníc. Aj to ukazuje, ako sa časy menia a ako jedle v našich zemepisných šírkach ubúda, pretože je citlivá na prach a exhaláty.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jedľa je jednodomá ihličina s 2-3 cm dlhými ihlicami, ploskými, na vrchnej strane tmavozelene lesklými, na spodnej s dvoma pásmi prieduchov. Ihlice sa obmieňajú v intervaloch 8 až 11 rokov. Po opadnutí zostane po ihlici na konáriku elipsovitá jazva ako ozdoba. Jedľa kvitne v apríli až máji. Samčie šištičky sú menšie, vyrastajú na spodnej strane minuloročných konárov. Samičie šištičky sú väčšie, vyrastajú na vrchnej strane vrcholovej časti minuloročných konárov a to iba na 3-4 najvyšších praslenoch. Zrejúce šišky sú zelené alebo nafialovelé, keď dozrejú, sú hnedé, občas potečené živicou, vzpriamené, valcovité, až 25 cm dlhé a 5 cm hrubé. Zrelé sa rozpadávajú na stromoch a zostávajú po nich len vretená. Okrídlené semienka sa rozletia do sveta.

SkryťVypnúť reklamu

Biela jedľa je doma v strednej a južnej Európe, Pyreneje sú miestom jej najzápadnejšieho výskytu. Centrum rozšírenia je v Alpách. Odtiaľ prechádza okrajovými pohoriami Čiech na karpatský oblúk. Na juh ide Apeninami na Sicíliu a Korziku a prechádza do horstiev na Balkánskom polostrove.

Znáša tieň, má rada výživné pôdy, oblasti, kde spadne ročne aspoň 600 mm zrážok. Nemá rada teplotné extrémy a neskoré aj príliš skoré mrazy ju poškodzujú. Na Slovensku vytvára zmiešané lesy so smrekom a bukom alebo aj s borovicou.

Pre záhrady vyšľachtili formy smútočné a stĺpovité.

Kde sa darí jedliam, môžete mať istotu, že miestne ekologické podmienky sú aspoň dostačujúce.

Drevo jedle sa nepovažuje za také kvalitné, ako drevo smreka. Napriek tomu sa využíva vo veľkom rozsahu v stavebníctve, v papierenskom priemysle a inde.

SkryťVypnúť reklamu

Z peľových analýz starých vrstiev na našom území sa zistilo, že v časovom období približne 4 – 1 tisíc rokov pred n. l. mala na našom území jedľa vyššie zastúpenie v lesných porastoch, ako je to v súčasnosti. Postupne bola vytláčaná smrekom, ktorému viac vyhovovali postupné zmeny klímy, ku ktorým v priebehu času dochádzalo.

ANASTÁZIA GINTEROVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 449
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 204
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 143
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 822
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 460
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 158
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 921
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 165
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu