SME

Čumakov: Nadmerné pitie coly spôsobuje poškodenie zraku

Bratislava 17. novembra (TASR) - Nepite priveľa coly, môžete prísť o zrak - aj takýto slogan by známy expert "na všetko sladké a sladko sa tváriace" bratislavský ...

Bratislava 17. novembra (TASR) - Nepite priveľa coly, môžete prísť o zrak - aj takýto slogan by známy expert "na všetko sladké a sladko sa tváriace" bratislavský chemik Alexander Čumakov zavesil v obchodoch a baroch. Príčinou je metylalkohol, dodáva.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Drvivá väčšina všetkých nealkoholických nápojov, sfarbovaných alebo nie, je ochutená chemickými umelými sladidlami. Používajú sa aj v domácnostiach, napríklad sacharíny. Najužívanejší je napríklad aj pri výrobe coly aspartan - čo sú vlastne dve aminokyseliny spojené metylalkoholom. Je to zlúčenina termolabilná, ktorá sa pri 30 stupňoch Celzia sa rozkladá. Náš organizmus má minimálne tých stupňov 35, takže zlúčeninu v tele rozloží. Aminokyseliny sa vylúčia v moči a "metylák" ide na oči, zdôvodnil svoj názor o škodlivosti chemických sladidiel.

SkryťVypnúť reklamu

Čumakov sa prihovára za používanie svetom znovuobjavenej, pôvodom juhoamerickej rastliny Stévia. V Japonsku, kde sa ochrana zdravia obyvateľstva berie veľmi vážne, je používanie všetkých chemických sladidiel zakázané. Za 30 rokov sa žiadne vedľajšie účinky Stévie nedokázali, dodal vedec, ktorý dlhé roky pracoval na vedúcich postoch v SAV.

Stévia je teplomilná rastlina podobná lucerne, pestuje sa aj na Kryme, v časoch ZSSR bola jej existencia vojenským tajomstvom, podobne aj plnenie výskumných úloh. Európa je podľa jeho názoru staromódna a veľmi ťažko sa zrieka zaužívaných metód a postupov. Aj Európska komisia podľahla podľa Čumakovových poznatkov a dokumentov lobingu svetových výrobcov chemických sladidiel a ich prírodnú alternatívu zamieta. Dočasne, domnieva sa Čumakov, pretože ochrana zdravia ľudí neznáša akýkoľvek lobing výrobcov potravín alebo ich súčastí.

SkryťVypnúť reklamu

Stévia by mohla nájsť uplatnenie aj na Slovensku, nie je ju zakázané pestovať, iba predávanie a používanie rastlinného sladidla nie je povolené v Potravinovom kódexe. Preto by vedec chcel iniciovať vznik slovensko-ukrajinského vedeckovýskumného konzorcia, ktoré by vo výrobni na Slovensku vedelo vyrábať a exportovať sladidlo novej generácie do sveta. Samozrejme výhodne pre obe strany - bez rizika slepnutia, dodáva presvedčený Čumakov.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 446
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 184
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 153
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 820
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 458
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 158
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 919
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 172
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu