Jogurtové baktérie bránia infikovaniu rán

Mikrobiológovia kanadskej University of Western Ontario vyvinuli novú metódu, ktorá ochráni rany pred infikovaním pôvodcami nebezpečných chorôb. Zistili, že keď do rán pridali jogurtovú baktériu Lactobacillus fermentum RC-14, pôvodcovia chorôb sa v ...

Mikrobiológovia kanadskej University of Western Ontario vyvinuli novú metódu, ktorá ochráni rany pred infikovaním pôvodcami nebezpečných chorôb. Zistili, že keď do rán pridali jogurtovú baktériu Lactobacillus fermentum RC-14, pôvodcovia chorôb sa v ľudskom tele nemohli usadiť.

Gregor Reid a Jeffrey Howard uskutočnili podľa britského časopisu New Scientist laboratórne testy, v ktorých na tenké kremíkové platničky naniesli vrstvu s baktériou Staphylococcus aureus. Tento mikroorganizmus je hlavným pôvodcom infekcií na klinikách. Na niektoré platničky bola dodatočne nanesená neškodná baktéria Lactobacillus fermentum RC-14.

Vedci implantovali kremíkové platničky pod kožu laboratórnych potkanov. Kožné zárezy, infikované baktériou Staphylococcus aureus, sa po niekoľkých dňoch zdurili a naplnili sa hnisom. Zárezy infikované baktériou Lactobacillus fermentum RC-14 zostali čisté a zdravé. Baktéria Lactobacillus fermentum RC-14 síce pôvodcov chorôb nevyhubila, ale vylučovaním istej bielkoviny im zabránila, aby sa zachytili na telových bunkách.

Táto bielkovina by sa mohla v budúcnosti vnášať priamo do rán, alebo by sa ňou mohli pred operáciou pokryť operačné nástroje. Z objavu by mohla profitovať aj liečba infekcií antibiotikami. Baktérie vystavené účinku antibiotika sa stanú proti nemu rezistentné, sotva sú zničení všetci nerezistentní zástupcovia bakteriálnej kolónie. Keďže Lactobacillus fermentum RC-14 bráni rastu baktérií, môže spomaliť aj vznik rezistentnosti.

(tasr)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Rozprávkové tankovanie
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  2. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  3. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  4. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  5. Rozprávkové tankovanie
  6. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  7. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  8. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 13 782
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 931
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 447
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 393
  5. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 9 699
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 499
  7. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 563
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 098
  9. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 914
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 055