SME

Pozdrav od Sedliakov z Kredenca, poslednej vinárne

Vôbec ma nezaujíma, čo za gýč zbúchal bývalý kabinetný, dnes praktizujúci marxista v slobodnom slovenskom kapitalizme, akú hanbu architektúre urobili bývalí ministri a za koľko. Keď už, tak chcem vedieť, ktorýmže zákonom si to vlasteneckí gauneri poistili


KRESBA



– AUTOR

, a či vôbec. Či to náhodou nie je len impotencia ich nástupcov, a tí s paragrafmi iba žartujú, lebo keď mohli a mali, tak lepšími zlé zákony nenahradili.

Zaujíma ma viac to, že si nemám v Bratislave kde dať s priateľmi pohár dobrého vína rovno pod pahorkami s vinicami od rímskych čias. Nie v gýčovej a prázdnej reštaurácii pre vyššie spomenutých bez vkusu a s balíkmi peňazí. Kam zmizla ochutnávka z Obchodnej ulice? Tam som v nedeľu po omši stretol naraz aj päť spisovateľov a kopu tulákov s osudmi. Na mieste, kde si vážia prirodzene vznikajúce hodnoty, súborne nazývané tradície – teda nie u nás, ale povedzme v takom Londýne – by postavili na Obchodnej novú budovu obkročmo a v parteri by nechali zakonzervovanú ochutnávku aj s pôvodným personálom. V Japonsku by ani na deň nezastavili prevádzku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

U nás komunisti zbúrali aj to, na mieste čoho nič nepostavili (viď vináreň Partizán na rohu Starohorskej a Radlinského). Inteligentní otcovia mesta vykúpili alebo vymenili za lukratívnu parcelu aj Albrechta na Červenom kríži s terasami na tancovanie a s úžasným výhľadom (t. č. sú tam uzatvorení bratia jehovisti), aj slávnu kaviareň Štefánka. O Metropole a Riviére, kde predávali kedysi každé ráno čerstvé ryby z Dunaja, a o hanbe kaviarne Luxor, kde sú peňažné prepážky, ani nehovorím.

Ktovie, ako dopadne predposledná vináreň vinohradníckej štvrte Vysoká 44, s dvorom prekrytým viničom. Zostal mi v pamäti obrázok: čašník s plným plató míňa rakúskeho turistu s chlapčekom v náručí. Voľnou rukou čašník odtrhne sponad hlavy strapec hrozna a podá dieťaťu. Dobre, tiež gýčik, ale milý. Stále dojímavejší, ako keď o tristo metrov povyše, na Mierovom námestí, podali Gorbačovovi popestovať vytiahnutého trinásťročného chalana.

SkryťVypnúť reklamu

Kdejakými ozdôbkami za ťažké peniaze, ktorými súčasná úpadková architektúra i pešie zóny slovenských miest len tak hýria, kvalitu a ponuku mestského interiéru dosiahnuť nemožno. Nemajú žiadnu nádej, aby prežili aspoň niekoľko desiatok rokov. Tieto kudrlinky presne v duchu Picassovej hlášky odfúkne prvý väčší prievan: „Najlepšia socha je taká, ktorú pustíte dolu schodmi. Čo z nej ostane.“ Zbytočnosti a falošné pozlátka nevkusných investorov iste nie. FERO GULDAN

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 416
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 105
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 766
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 437
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 145
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 889
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 215
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu