Ak niekoľkokrát do týždňa dožičíte svojim deťom arašidovú nátierku, je celkom možné, že významne znížite riziko, že v dospelosti dostanú cukrovku.
Vyplýva to zo štúdie, ktorej výsledky nedávno publikovali v časopise Journal of the American Medical Association. Arašidy sú významným zdrojom nenasýtených mastných kyselín. Tie majú vplyv na udržanie stabilnej hladiny glukózy a inzulínu. Kolísajúca alebo nízka hladina týchto látok môže spôsobiť cukrovku typu 2, ktorou trpí na celom svete viac ako 135 miliónov dospelých ľudí. Na výskume, ktorý trval 16 rokov, sa zúčastnilo takmer 84-tisíc žien z jedenástich amerických štátov. Ženám, ktoré konzumovali porciu arašidovej nátierky aspoň päťkrát týždenne, sa riziko rozvoja cukrovky znížilo o celých 27 percent oproti tým, ktoré arašidy jedli zriedka alebo vôbec. Na záver ešte jedna priaznivá správa pre jedákov arašidov - napriek tomu, že oriešky sú kalorické, netučnie sa po nich. Podľa vedcov sa v organizme rýchlo a dobre spracúvajú. Ak však konzumujete solené a pražené arašidy, mali by ste byť zdržanlivejší.
(uj)