Chrumkavá chlebová kôrka je nielen najchutnejšia z celého chleba, je aj zrejme zdravšia, ako by sme sa nazdali. Obsahuje totiž veľké množstvo látky pronyl-lyzín, ktorá chráni pred rakovinou a chorobami obehového ústrojenstva. Svedčia o tom objavy dvoch nemeckých vedcov - Thomasa Hofmanna z univerzity v Münsteri a Veroniky Faistovej z Ústavu pre výživu ľudí a výskum potravín v Kieli. Na rozdiel od látok v ovocí a zelenine, ktoré majú podobné účinky, vzniká pronyl-lyzín až pri tepelnom spracovaní kysnutého cesta. Počas pečenia reaguje aminokyselina lyzín, ktorá je súčasťou bielkovín v obilí, so škrobom, nachádzajúcim sa v múke. Vysoké množstvá účinného pronyl-lyzínu obsahuje predovšetkým kôrka chleba, upečeného zo zmesi pšeničnej a ražnej múky a kôrka pomaly kysnúceho tmavého ražného chleba. (uj)