NAJKRAJŠIE SVIATKY ROKA UŽ STABILNE FIGURUJÚ NA ZOZNAME ZÁŤAŽOVÝCH SITUÁCIÍ. AKO ICH PRIPRAVIŤ A PREŽIŤ BEZ VÄČŠEJ UJMY NA ZDRAVÍ?

Vianoce, to je dnes cholesterol a stres

Ani tie najkrajšie sviatky roka už nie sú bezpečné. Okrem žlčníkového záchvatu, zabehnutej rybej kosti a zaťatých zubov ...


Zháňame čoraz luxusnejšie potraviny. Obyčajná šošovicová polievka už málokomu stačí. Pred Vianocami idú v supermarketoch na dračku korytnačie polievky. FOTO SME - PAVOL MAJER



Ani tie najkrajšie sviatky roka už nie sú bezpečné. Okrem žlčníkového záchvatu, zabehnutej rybej kosti a zaťatých zubov nad nevhodným darčekom, nás môže postihnúť aj infarkt. Americkí kardiológovia prišli na to, že najvyšší nárast smrteľných infarktov nastáva v čase medzi Vianocami a Novým rokom. Podľa psychológov aj lekárov Vianoce už stabilne figurujú na zozname najzáťažovejších situácií.

Tri sviatočné dni sa stávajú v mnohých rodinách čoraz väčším strašiakom. Najprv hádky, kde ich stráviť, potom stresy s nákupmi, upratovaním, varením a pečením. To však nie je všetko. Pre ľudí, ktorí neustále bojujú s nadbytočnými kilogramami, pribúda okrem zvyčajných starostí aj ďalšia obava - postaviť sa na váhu.

Stačí niekoľko dní a človek môže zničiť to, na čom pracoval dlhé týždne. Za tri-štyri dni hodovania možno pribrať tri-štyri kilogramy.

„Ženy môžu pribrať aj viac, pretože s prejedaním začíname ešte pred sviatkami pri pečení medovníkov, zákuskov, koláčikov, varení údeného, na dedinách sú to zase tradičné zabíjačky. Špajze sa plnia klobásami, čerstvou masťou, mrazničky bravčovým, udiarne klobásami. To sú kalorické bomby," hovorí internistka Pavla Kováčová.

Jedlo ako náhrada?

Prečo majú vlastne ľudia potrebu oslavovať sviatky pri prehýbajúcich sa stoloch? „Tento zvyk trvá zrejme od čias, keď toho veľa na jedenie nebolo a len počas sviatkov sa na stole objavovali výživné a na vitamíny bohaté potraviny. Veď to nie je tak dávno, keď sviečkovú, čabajku, mandarinky a banány bolo dostať len na Vianoce. Dnes sa zato naše stoly počas sviatkov doslova prehýbajú všetkým možným. Zháňame čoraz luxusnejšie potraviny. Obyčajná šošovicová polievka už málokomu stačí. Pred Vianocami idú v supermarketoch na dračku korytnačie polievky. Sme nervózni a mnohí riešia stres prejedaním. Keď máme voľno, paradoxne o to viac," hovorí psychologička Mária Hanúsková.

Stresujúce vianočné výčitky

Na vianočnom hodovaní by nemuselo byť nič zlé, keby neprišlo iné vianočné utrpenie - výčitky. Ten, kto si dlho odopieral sladké a svoje zásadu zrazu poruší, si začne vyčítať: Čo som to za človeka, zase som porušil svoje predsavzatia." Po prvom prehrešku možno rezignuje a nasleduje úvaha, už je to jedno, vzorný budem až po sviatkoch. „To tiež nie je dobre. Netreba si robiť výčitky pre zjedený zákusok, netreba to však ani vzdávať. Keď už nedokážete odolať nástrahám sviatočnej tabule, obmedzte hodovanie skutočne len na tri dni. Nečakajte na to, až nás na Nový rok vystraší pohľad na váhu," hovorí psychologička.

Ak je to možné, pokúste sa znížiť stres pred Vianocami, energetickú hodnotu vianočného pečiva a skúste využiť niektoré z našich pätnástich tipov ako bez ujmy na zdraví prežiť Vianoce.

Počas sviatkov stúpa nebezpečie infarktu

Americkí kardiológovia prišli na to, že najtichšie obdobie roka vo vianočných a novoročných dňoch privádza, paradoxne, pod zem najväčší počet pacientov so srdcovými problémami. Dokázala to americká štúdia, v rámci ktorej bolo preskúmaných viac ako dvestotisíc infarktov so smrteľnými následkami.

Modelov možného vysvetlenia jestvuje niekoľko. Na jednej strane by mohol byť nárast počtu infarktov v zime chronobiologickým fenoménom, čiže mohol by súvisieť s vnútornými hodinami človeka. Na druhej strane vyslovil doktor Kloner aj sociálno-psychologickú hypotézu. Je presvedčený, že stres produkujú najmä vianočné sviatky. Vianočné dni sú pre ľudí náročné - či už ich trávia sami, alebo s rodinami. Dodatočné riziko, samozrejme, predstavujú aj ťažké jedlá, nadmerné prejedanie sa a pitie alkoholu.

Šero podporuje prejedanie sa

Krátke zimné dni so zatiahnutou oblohou pôsobia na mnohých depresívne. Vedci zistili, že nedostatok svetla v tomto období môže byť príčinou nekontrolovateľnej pažravosti. Pravdou je, že ľudia trpiaci bulímiou sa zvyčajne prepchávajú po zotmení, konštatovali kalifornskí experti. Zistili však, že podobne sa správajú i osoby držiace diétu. Aj ľudia, ktorí si radi pochutnávajú na jedle v slabo osvetlenej miestnosti, údajne uvoľňujú svoje stravovacie návyky a strácajú v jedle zábrany. Ľudí, ktorí diétu nedržali, pri jedle intenzita svetla nijako neovplyvnila. Vedci tiež upozornili, že najčastejšie sa prejedajú „noční ľudia" - tí, čo neskoro idú spať a neskoro vstávajú, a teda trávia „potme" väčšiu časť svojho dňa. Vedci si tento jav zatiaľ vysvetľujú tak, že menej svetla poskytuje väčší pocit anonymity a tma zmenšuje u jedákov pocit viny. Toto poznanie môže byť zároveň návodom, ako predchádzať prejedaniu sa.

Ako jesť a žiť v zime?

Podľa tradičnej medicíny si môžeme dopriať viac. Zima sa vyznačuje letargiou, pomalosťou, chladom a spánkom. Klasický text ájurvédskej medicíny Čarakasanthita preto odporúča dopriať si v zime to najlepšie a vzdorovať tak tvrdosti prírody. Môže sa vraj jesť vo zvýšenej miere mäso, sladké výrobky, piť víno, med, mlieko a teplé nápoje.

Zima je aj obdobie zmyslových radostí - posteľ má ohrievať skúsená krásna žena a obdobie zimy sa považuje za najvhodnejší čas pre sexuálny život a počatie. Zima je obdobím relaxácie a naberania síl na celý ďalší rok, vytvárajú sa zásoby energie. Ideálne je preto stráviť aspoň časť zimy v horách. Po dobrej správe nasleduje menej príjemná: čím viac si budete v zime užívať jedla a alkoholu, tým dlhšie bude trvať jarná očista tela a jarný pôst. Okrem toho nadbytok alkoholu, jedla a nedostatok spánku môžu oslabiť imunitný systém a pri podchladení môžu vzniknúť ochorenia z prechladnutia. (uj)

15 tipov ako prežiť sviatky bez ujmy na zdraví a nestučnieť

1. Skúste tip MUDr. Igora Bukovského: zbierajte si týždeň do skleneného pohára maslo, olej a masť. Čítate dobre, skúste si odkladať do druhého sviatku vianočného rovnaké množstvo tuku, ktorý konzumujete. Ak by ste tento „masloprojekt" dotiahli do konca, určite by ste pochopili, prečo Slováci tak skoro umierajú. A to ide len o tzv. voľný tuk, okrem neho zjeme raz toľko tuku skrytého v mlieku, syroch, smotane, čokoláde, prívarkoch, polievkach, polotovaroch, mäse, údeninách. Nesprávne tuky nás zabíjajú, počas sviatkov ešte intenzívnejšie.

2. Pri pečení a varení pokojne použite len dve tretiny či len polovicu dávky oleja alebo stuženého tuku, ako žiada recept, uvidíte, že to vyjde aj tak. Všade, kde môžete, použite pri pečení radšej rastlinný olej namiesto margarínu.

3. Vyhnite sa vyprážaniu. Trojobal zo strúhanky alebo cestíčko počas prípravy absorbujú veľké množstvo tuku. Ak to inak nejde, dajte jedlo dobre odkvapkať od oleja na sitko a poukladajte na papierové obrúsky, aby do nich vsiakol tuk.

4. Pri sporáku majte vždy lyžičku, je to trik, ktorý vám pomôže kontrolovať dávky oleja do jedál. Ak ho lejete z fľaše, nemôžete to presne vedieť. V skutočnosti málokedy treba viac ako šesť čajových lyžičiek.

5. Dbajte na to, aby ste jedli len jednu tučnú zložku, po večeri s majonézovým šalátom a vyprážanou rybou, si nedajte krémový dezert, ale radšej ovocný šalát.

7. Keď jedlo vychladne, tukové usadeniny pozbierajte lyžicou a vyhoďte.

8. Ak viete, že máte problémy s pečeňou alebo žlčníkom, vyhnite sa smotane a majonéze.

9. Namiesto majonézy použite ochutený jogurt alebo sójovú majonézu.

10. Vyskúšajte tip lekárov - dietetitkov Diamondovcov ako urobiť almonézu, špeciálnu náhradu majonézy z mandlí. Pol šálky očistených mandlí zmixujte s pol šálkou prevarenej vody na hustý krém, pridajte cesnak, morskú soľ, citrónovú šťavu, čierne a bylinkové korenie, premixujte a otvorom vo vrchnáku kvapkajte do zmesi asi dve až tri šálky oleja a miešajte.

11. Jedzte s chuťou. Je to vraj nová možná liečba nadmerného priberania. „Keď zvýšime chuť do jedla, náš mozog si myslí, že sme zjedli viac, ako sme v skutočnosti zjedli, čo v nás rýchlejšie vyvolá pocit sýtosti," tvrdí vedúci výskumu doktor Alan Hirsch z Chicaga. Predbežné testy ukazujú, že príchute kiwi, mandlí, syra, pistácií či kakaa významne znižujú hmotnosť u obéznych ľudí.

12. Vyskúšajte osvedčený trik hollywoodskych hviezd. Po poslednom jedle vypite pohár nealkoholického piva. Zabezpečí dokonalé trávenie, obsahuje vitamín B a má silné močopudné účinky, takže z tela odplaví všetky škodlivé látky.

13. Pozor na krémové likéry! Obsahujú tuky, ak môžete, spríjemnite si zábavu ovocnými alebo ľahkými diétnymi nápojmi.

14. Zbavte sa pocitu viny, že priberiete pár kíl navyše, nič nie je také strašné, aby sa to nedalo napraviť.

15. Tip MUDr. A. Fesenka, ako si počas sviatkov elegantne a nenápadne čistiť telo od odpadov: „Všetci, ktorí mávajú časté poruchy zažívania, môžu vyskúšať malý trik známy z kórejskej medicíny. Tieto problémy si veľmi ľahko dokážete zmierniť pravidelným masírovaním dlaní pomocou jedného alebo dvoch vlašských orechov."

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  2. Ako na refinancovanie hypotéky
  3. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  4. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  5. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  6. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  7. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  8. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  9. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  1. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  2. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  4. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  5. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  6. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  8. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  9. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  10. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 15 264
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 3 901
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 2 727
  4. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 2 243
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 548
  6. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 1 003
  7. Ako na refinancovanie hypotéky 920
  8. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 773
  9. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 549
  10. Splnený sen 478

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Anarchisti, hackeri či liberáli? Prečo Česi volili Pirátov

Pustite nás na nich, vyzývala Pirátska strana. Sťahovanie filmov teraz menia za transparentnosť.

Nová kniha Michala Havrana: Obesíme ťa

Denník SME pripravil v utorok 24. októbra špeciálne vydanie. Kúpite ho v stánkoch s knihou Michala Havrana za 3,99 €.

PLUS

Zázračný návod na úspech bol podvod

Chcete zvýšiť šance pred pohovorom? Už neplatí to, čo kedysi.

SVET

Ak veríme politikom, v Česku vláda nevznikne. Nemá ako

S Babišom nechcú strany vládnuť. Len Okamura, ale toho nechce Babiš.

Neprehliadnite tiež

Ako kašeľ či horúčka. Migréna by mohla telo chrániť

Jednotlivé zložky migrény by mohli naznačovať, že nejde o ochorenie ale obranný systém.

Prečo majú vtipní ľudia viac rozumu, než suchári

Humor je skvelá učebná pomôcka, cesta k partnerovi, ale aj nástroj na stmelenie kolektívu.

K pandémiám chrípky môže dochádzať s príchodom leta

Teória vychádza zo simulácie, ktorá už správne predpovedala pandémiu vírusu prasacej chrípky.

Smútok rozplače iba ľudí. Aký je význam sĺz?

Detský plač rozhoduje o živote a smrti novorodenca. Na dojčiace ženy má špeciálny účinok.